Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да ям или да не ям: тайната на презрелите банани

Презрелите банани имат не само една полза. Заслужава си да обърнем малко повече внимание на това в какво състояние трябва да е банана, преди да го изядем

презрелите банани

Банани обичат всички – и възрастни, и деца. Знаем за ползата от корите на бананите. Знаем и защо е полезен самия банан.

Днес ще се опитаме да отговорим на въпрос, който се повдига сравнително рядко. Кои банани са полезни – зелените, неузрелите, или онези, които са стояли в кухнята достатъчно дълго, за да станат много меки и дори почернели?

Изглежда, че отговорът на този въпрос е очевиден. Повечето от нас обичат обикновените банани, с равна, жълта кора и солидна, твърда вътрешност. Тогава – какъв е проблемът? Факт е, че презрелите банани се различават от конвенционалните и не напълно узрели, не само по начина, по който изглеждат. И съвсем не заради вкуса, който имат. Те имат много по-различна полза за здравето!

Защо е по-добре да се ядат презрели банани?

Когато бананите са меки и много зрели, те са и много по-сладки. Това е така, защото сложните въглехидрати и захари постепенно се разлагат в опростена захароза, с течение на времето.

Това означава, че този продукт е много по-полезен за храносмилането. В узрелите банани има и много по-полезни витамини и различни микроелементи – това също е доказан от учените факт.

Но това, което е най-изненадващото – бананите, които са започнали да почерняват са източник на невероятно ефективна субстанция, която може да се бори дори с раковите клетки! Когато банана вече е много зрял, вътре в него започват да се произвеждат много по-мощни антиоксиданти.

Кафявите петна се образуват, когато хлорофила в плода започне да се разлага и да се превръща в антиоксидант. /livestrong.com/

Бананът е сладък плод. Поради тази причина той е недолюбван от диетолозите. В недобре узрелият банан има много повече нишесте, отколкото в покрития с черни петна плод.

И презрелият, и не чак толкова добре узрелият банан имат почти едно и също съдържание на калории

Един неузрял банани е пълен с сложни въглехидрати. Но, когато банана става презрял скорбялата се превръща в проста захар. Това не е непременно нещо лошо, но може да доведе до по-бързо покачване на кръвната захар. Затова диабетиците трябва да избягват презрелите банани.

За онези, които нямат проблем с кръвната захар, презрелите банани имат и друга полза. Те са много полезни за имунната система.

Едно просто смути дава сила на организма във времето, когато сезоните се сменят. Разбийте един достатъчно голям презрял банан, или два малки. Добавете малко прясно мляко и лъжичка мед. Използвайте това вкусно и питателно смути за старт на деня.

Източник: colady.ru

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *