Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Литвиненко: Лекуваме епилепсия с най-модерни методи и стратегии

Епилепсия при децата. Епилептични пристъпи – същност. Продължителност на епилептичните пристъпи – кратки до 15 минути и продължителни от 20 до 30 минути. Пристъпи със загуба на съзнание и без загуба на съзнание. Признаци, че едно дете е получило епилептичен пристъп – лицето посинява, спира да диша, диша хъркащо. Съвети за първа помощ при епилептичен пристъп – пострадалият да бъде поставен на една страна, за да не се задави от отделящите се слюнка, други секрети или повръщане. Модерни методи и медикаменти за лечение на епилепсия у нас. Други най-често срещани неврологични нарушения при децата – фибрилен гърч, тикове. Съветът на специалистите – когато родителите забележат странно поведение от страна на своите деца, да ги заснемат с камерата на телефона и да покажат записа на специалист, за да се ориентира дали детето е получило някакво неврологично заболяване и какво е то.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани проф. д-р Иван Литвиненко – детски невролог. Двамата медици обсъждат кои са най-често проявяващите се неврологични нарушения при децата.

епилепсия
Д-р Щонова поставя въпроса за епилепсията

Епилептичните пристъпи се случват при различни заболявания, които нямат връзка с епилепсията, като кръвна захар, електролити и други. Ако човек има 2 или повече пристъпа без видима причина, това е признак за наличие на епилепсия. Един гърч не се лекува, но ако има два последователни, задължително ще има и още. Заболяването епилепсия днес е лечимо.  Едно лечение на епилепсия трае 2 или 3 години, обяснява проф. Литвиненко.

Човек в епилептичен пристъп посинява, спира да диша, диша хъркащо. Няма дихателни движения за гръдната кост. Дете или възрастен в епилиптичен пристъп трябва да лежи на една страна. Отделят се секрети – слюнка, повръщане и други, и поставен на една страна, те изтичат и няма риск да попаднат в белите дробове.  Пристъпите биват кратки до 15 минути, докато дългият пристъп продължава поне 20 минути. Има пристъпи, които са свързани със загуба на съзнанието, без загуба на съзнанието, промени в сетивността, стягане на крайниците, пристъпно главоболие или пристъп на коремна болка.

 епилепсия
Проф. Литвиненко е детски невролог

Ако родителите забележат, че тяхното дете има отклонение от нормалното поведение, трябва да потърсят лекар. Най-правилният подход е да бъде направен запис с телефона и да го покажете на лекаря, така той ще получи най-ясна представа за състоянието на вашето дете.

Епилепсията се проявява най-силно от 16 до 18 години. Организмът не може да овладее възбудата, която атакува мозъчната кора. Има съвременни методи, стратегии и подходи за лечение на епилепсия. В България се прави внос на всички модерни медикаменти за лечение на епилепсия. Новите препарати имат и много по-малко странични ефекти.

Фибрилен гърч – до 5-тата година при децата. Организмът реагира на фактори от средата – висока температура и други. Неврози и тикове при децата са друг вид неврологични заболявания.

епилепсия
В студиото на „Духът на здравето“

Има тикове, които напомнят на епилептични пристъпи. Родителите трябва да се стараят да не показват пред детето, че са забелязали отклонение в неговото поведение. Детето не си дава сметка, че то реагира странно, а вижда, че родителите го гледат различно. Но дори и родителите да се научат да се владеят, децата в детската градина или в училище реагират странно.

Ще ви бъде полезно да изгледате и видеото от Би Ти Ви със съветите на проф. д-р Иван Литвиненко.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *