Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изследванията за витамини са скъпи: 9 очевидни знаци, които алармират за тежка авитаминоза

Не подценявайте състоянието авитаминоза. То може да причини някои сериозни усложнения на вашето здраве

авитаминоза

Авитаминоза е състояние на пълна липса на някой витамин, според Уикипедия. Днес лекарите наричат авитаминоза сериозно ниските нива на поне два или три витамина.

Истината е, че рядко се сещаме да изследваме нивата на витамините в нашия организъм. Другата истина е, че тези изследвания са важни, особено след една определена възраст. Не е за подценяване и факта, че изследванията за витамини не се покриват от Здравната каса и не са евтини. За да изследвате нивата на два от най-важните витамини – В12 и витамин D ще са ви нужни около 50-60 лева.

Мнозина са склонни да мислят, че сухата кожа, чупливите нокти и ранно посивялата коса са лоша наследственост, неблагоприятна среда, нерви и така нататък. Разбира се, тези фактори са важни, но понякога симптомите, които ние приемаме за даденост, всъщност са симптоми на авитаминоза.

Липса на плодове и зеленчуци, консумацията на полуготови храни може да наруши равновесието на хранителни вещества и да причини вреда на нашето здраве. Поради това е важно да се научат да разпознават признаците на авитаминоза. Ето най-важните от тях…

Признаци на авитаминоза

1. Студени ръце

Доказано е, че съществува пряка връзка между йодния дефицит и постоянно студените ръце. Йодът е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Недостатъчното количество йод също води до липса на вазоспазъм, което пречи на нормалното кръвоснабдяване на ръцете, краката, и понякога на носа и ушите.

За да се осигури достатъчно йод се консумира риба и морски дарове, райска ябълка и елда.

2. Ксероза

Ако не страдате от някои специфични кожни заболявания (атопичен дерматит или псориазис) и редовно използвате овлажнител, кожата не трябва да бъде суха и лющеща се. Този симптом може да показва недостиг на витамин А, или ретинол.

За да се промени ситуацията, яжте повече червено месо, масло, моркови, чушки. Не забравяйте да взимате и хранителни добавки, които се продават в аптеките.

3. Меки и чупливи нокти

Ноктите са голям показател за нашето здраве. Меките и чупливи нокти показват недостиг на магнезий. Липсата на този елемент може да предизвика проблеми с растежа и производството на кератин в тялото. Липсата на магнезий предизвиква и високо кръвно налягане, безпокойство, мускулни болки и обща слабост.

Магнезият може да бъде получен от зелените зеленчуци, рибата, пълнозърнестите продукти и сушените плодове.

4. Петна върху ноктите

Белите ивици по ноктите показват недостиг на цинк, който е важен микроелемент за растежа и развитието.

Включете в диетата си повече морски дарове, ядки, спанак, зеленчуци и гъби, за да се поддържате необходимото ниво на цинк в организма.

5. Обриви с неизяснен произход

Прекалено мазна кожа с чести обриви може да показва липса на витамин В2. Обогатете вашата диета със спанак, кисело мляко без добавки, цвекло и пуешко месо.

6. Пукнатини по езика

Пукнатините по езика могат да бъдат много болезнени и понякога се превръщат в язви. Увеличете консумацията на риба, зелен грах, авокадо и фъстъци, които са богати на витамин B3.

7. Преждевременно побеляване

Побеляването на косата е естествен процес, който се случва с напредването на годините.

Липсата на витамин В12 води до промяна в цвета на косата и преждевременно побеляване. Може да спрете процеса като хапвате по-често сьомга, бяло пилешко месо, кисело мляко и овесени трици.

8. Зачервен и отпуснат език

Липсата на фолиева киселина може да предизвика зачервяване, болка, подуване и отпуснатост на езика. Яжте леща, грах, броколи и аспержи, за да се избегнат тези неприятни симптоми.

9. Прекомерно изпотяване

Изпотяването е нормален процес за нашето тяло. Но прекомерното изпотяване само на скалпа и челото може да означава проблем с нивата на витамин D. Той се произвежда от тялото, когато сме изложени на слънчева светлина и влияе върху усвояването на калция.

Заедно с изпотяването може да се появи още обща слабост, умора, болки в мускулите и депресия. По естествен начин компенсирайте липсата на витамин D – често излизайте на слънце, особено през мрачните зимни дни.

Пълната и балансирана диета ще предотврати появата на авитаминоза. Разбира се, винаги можете да отидете до аптеката и купите една опаковка с комплекс от витамини. Не забравяйте, че синтетичните витамини трябва да се вземат правилно.

Източник: econet.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *