Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Постоянната жажда е сигнал за проблем

Отличителните признаци са пресъхване на лигавицата в устната кухина; изострят се чертите на лицето, хлътват очите. Кожата загрубява – ако човек я защипе и отпусне, тя няма веднага да се изпъне. Това е така, защото бъбреците започват да икономисват скъпоценната влага, затова човек уринира рядко и по малко. Естествено появява се жажда – своеобразен защитен механизъм, спасяващ организма от обезводняване.

Изходът е следният: в горещините, при физическо натоварване, при загуба на кръв, изгаряния, повръщане и диария, при обилно потоотделяне заради високата температура – във всички тези случаи трябва да приемате повече течности. Естествено, щом се възстанови водното равновесие в организма, тази „защитна“ жажда веднага изчезва. Но съществуват и други причини.

Наличие на диабет. Постоянната жажда може да е предизвикана от нарушен баланс на хормоните, координиращи водно-солевата обмяна. Така например при захарен диабет излишната захар В кръвта рязко увеличава обема на отделяната урина. Отличителните признаци: човекът пие много, но все едно го измъчва жажда. Появяването на жажда при диабетика, получаващ инсулин или захаропонижаващи препарати, свидетелства за обостряне на болестта. Изходът е да се изследвате и да започнете веднага да се лекувате.

При травма на мозъка. Понякога след травма на главния мозък или неврохирургична операция също възниква силна

жажда. Отличителните признаци: болестта почти Винаги започва остро, за болния е фатален не просто този ден, за него може да се окаже фатален всеки час. Развива се незахарен диабет. При това състояние болните изпиват и по десет, и по двадесет литра вода на ден. Причината е дефицита на хормоните, ограничаващи уринирането. Не се знае защо се появяват тези нарушения. Понякога болестта се предава по наследство. Изходът е да се обърнете към невропатолог.       

МНОГО Е ОПАСНО, КОГАТО ПОСТОЯННАТА ЖАЖДА Е ПРИЗНАК НА БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

ИЗЛИШЪКЪТ НА ХОРМОНИ. При повишена функция на паращитовидните жлези на пръв план пак излиза жаждата. Отличителните признаци: опадат зъбите, болният усеща болки в костите, измъчват го бърза уморяемост и мускулна слабост. Отслабва рязко. Отмитият от костите калций оцветява урината в бяло. Изходът е да започне¬те лечение от ендокринолог.

БОЛНИ БЪБРЕЦИ. Увредените бъбреци губят способността си да задържат вода, вследствие на което възниква повишена потребност от течности. Човек изпитва жажда при пиелонефрит, гломерулонефрит, хидронефроза и поликистоза на бъбреците. Отличителните признаци: жаждата измъчва болния дори и когато количеството отделяна урина намалява и се появят отоци. В този случай жаждата означава бъбречна недостатъчност. За съжаление това опасно състояние често се открива прекалено късно, когато на болния вече могат да помогнат само хемодиализа или присаждане на бъбрек. Изходът – обърнете се към нефролог.

СЛЕД ПРИЕМ НА НЯКОИ ПРЕПАРАТИ. Широко известният клофелин за понижаване на кръвното налягане предизвиква сухост В устата, Вследствие на което болните пият много течности. А за хипертониците това е вредно и лечението губи смисъл.

ЖАЖДА С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД. От това много неприятно състояние страдат предимно жените. Отличителните признаци: те започват да капризничат, стават раздразнителни и конфликтни. Изходът е да се опитате да излъжете своя организъм. Например наклонете се над някакъв съд с вода и направете няколко гълтателни движения. Или вземете чашка солена морска вода и наужким я изпийте. Ако водата е чиста, можете да навлажните устните си с нея. Това е достатъчно, за да можете да излъжете мозъка и за известно време да изпитате чувство за удовлетворение от утолената жажда.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *