ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Ташева: Студът довежда до инфаркт, белодробна тромбоемболия и до аортна дисекация

Сърце и кардиология. Болести на сърцето. Инфаркти. Инфаркт през зимата и в студеното време. Причини – студът свива кръвоносните съдове; тежката и мазна храна повишава артериалното налягане в организма; бумът на възпалителни и инфекциозни заболявания през зимата. Сериозни заболявания, които се обострят през зимата – инфаркт на миокарда, белодробна тромбоемболия и  аортна дисекация. Симптоматика на инфракта.

инфаркт
Д-р Ташева обяснява кои болести през зимата причиняват инфаркт

Кардиоложката д-р Ивета Ташева гостува в предаването „Пулс“ от поредицата Здравни предавания на Канал 3.

Сърцето се храни от 3 кръвоносни съда. Когато човек е получил атеросклеротична плака, която се е натрупала в кръвоносните съдове, около плаката се натрупват тромбоцити. Образуват се тромби, които запушват кръвоносните съдове. По този начин кръвоснабдяването се спира, сърдечният мускул остава без кръв и се получава инфаркт. Колкото по-рано тази артерия се отпуши, толкова по-минимални ще бъдат пораженията за сърдечния мускул.

През зимата се наблюдава бум на инфарктите. Освен инфаркт на миокарда, студът довежда до белодробна тромбоемболия и до аортна дисекация.  Причините са разнообразни, коментира д-р Ташева:

1 – Студът свива кръвоносните съдове.

2 – Тежката и мазна храна, която консумираме през зимата повишава артериалното налягане в организма.

3 – Множеството възпалителни и инфекциозни заболявания, които са характерни през зимата.

 инфаркт
Д-р Ташева и Гергана Добрева обсъждат темата инфаркт в студиото на „Пулс“

Ако един пациент не се консултира навреме с лекар, изходът може да бъде фатален, напомня д-р Ташева. За съжаление, статистиките в България сочат, че на всеки 3-ма починали, 2-ма са от сърдечно-съдова смърт.  Напредъкът на медицината, който е валиден и за България, значително е  допринесъл за намаляване броя на инфарктите, но за съжаление те все още са с висок дял в смъртността.

Симптоматика на един инфракт – има различни признаци, че предстои да се случи инфаркт. Някои от симптомите напомнят други заболявания, затова пациентите не обръщат сериозно внимание и търсят лекар, когато вече е късно.

1 – Болка зад гръдната кост.

2 – Болка и изтръпване на лявата ръка.

3 – Изтръпване на долната челюст.

4 – Задух или остър белодробен оток.

Д-р Ташева съветва всеки човек, ако усети болка или неразположение, които не е усещал до този момент, незабавно трябва да потърси лекарски съвет, като това се отнася и за младите. В миналото инфарктът е бил здравословен проблем на възрастните, докато днес възрастта пада все повече.

Един от пациентите на д-р Ташева е на 29 години и също е прекарал инфаркт, а този факт е повече от тревожен. При младите инфарктът протича много по-тежко и довежда до много по-тежки усложнения, за разлика от по-възрастните пациенти. Тъканите на младото сърце не са подготвени за подобен стрес, обяснява д-р Ташева.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *