Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лесни методи за справяне с потните длани и ходила

Потните длани и ходила често могат да създадат дискомфорт. В медицината прекомерното изпотяване се нарича хиперхидроза. Състоянието може да засегне всяка част на тялото, но най-често срещаните области са дланите на ръцете, стъпалата на краката, подмишниците и лицето. Състоянието често е свързано с генетично предразположение.

потните длани и ходила

Най-честата причина за потните длани и ходила е прекомерната физическа активност, стрес и високите температури.

Основната причина за екстремни изпотяване е свръхактивност на нервите, които задействат потните жлези. Потните длани и ходила могат да се предизвикат от някои лекарства, при менопауза, затлъстяване, ниска кръвна захар, при хиперфункция на щитовидната жлеза, инфаркт или инфекциозно заболяване като малария или туберкулоза. Понякога хранителните дефицити, както и нездравословният начин на хранене могат да допринесат за прекомерно изпотяване.

Хиперхидрозата, засягаща дланите и ходилата може да бъде неприятна, тъй като той често нарушава типичните ежедневни дейности и предизвиква безпокойство или неудобство. Въпреки това, няколко домашни метода могат да ви помогнат да се справите с проблема.

  1. Ябълков оцет

Един от най-ефективните методи за  справяне с потните длани и крака е ябълковият оцет. Той има свойства, които помагат за контрола на прекомерното изпотяване, затваряйки порите. Освен това, приемането на ябълков оцет балансира нивата на рН в организма, забързва метаболизма, което помага за намаляване на затлъстяването –  недна от причините за хиперхидроза.

  • Изплакнете областта, която се поти най-много, с хладка вода. След това използвайте памучен тампон, за да нанесете суров, нефилтриран ябълков оцет. Оставете през нощта и изплакнете сутринта. Подсушете и нанесете бебешка пудра. В случай, че имате чувствителна кожа, разредете ябълковия оцет с равно количество вода.
  • Смесете равни части ябълков оцет и розова вода. Нанасяйте върху засегнатата зона 2 или 3 пъти на ден.
  • Също така, можете да добавите 1 до 2 супени лъжици суров, нефилтриран ябълков оцет и малко мед в чаша хладка вода. Пийте два пъти дневно.
  1. Царевично нишесте

Друг домашен лек, който ще ви помогне да се справите с потните длани и ходила е царевичното нишесте. То действа като естествен  антиперспирант – помага абсорбирането на влагата и неутрализира неприятната миризма.

  • Смесете равни количества царевично нишесте и сода за хляб и да го съхранява в бутилка. Нанасяйте върху подсушения участък, когато е необходимо.
  1. Лимонов сок

Лимонът е още един прост и достъпен метод за справяне с потните длани и крака. Той действа като естествен дезодорант. Освен това той помага за премахване на бактериите и не позволява да се появяват неприятни миризми.

  • Изстискайте сока от един лимон в 1 чаена лъжичка сода за хляб и разбъркайте до получаването на гладка паста. Нанесете сместа върху засегнатите области. Изчакайте 10 минути и изплакнете пастата. Прилагайте веднъж дневно.
  • Добавете сока на 1 лимон в чаша вода. Накиснете кърпа в сместа и обтрийте цялото тяло. Оставете за около 20 минути и вземете душ.

Забележка: Не излизайте на слънце веднага след употреба на сок от лимон, тъй като кожата ви е по-чувствителна.

  1. Хамамелис

Таниновата киселина в хамамелиса  затваря порите, което спомага за контрола на прекомерното изпотяване. Безопасно е да се използва върху всяка част на тялото, предразположена към проблема.

потните длани и ходила

  • Накиснете памучен тампон в течен екстракт от хамамелис и го втрийте нежно върху  потните длани и ходила. Правете това 2 или 3 пъти дневно, или при необходимост.
  • Смесете 1 супена лъжица хамамелис на прах с малко вода, за да се образува паста. Нанесете пастата върху потните длани и ходила и оставете за около час. Изплакнете със студена вода. Изпълнявайте процедурата в продължение на 1 до 2 седмици.

Забележка: Не използвайте хамамелис повече от няколко седмици, тъй като това може да доведе до прекомерно изсушаване на кожата.

  1. Активен въглен

Потните длани и ходила ще изчезнат, ако използвате активен въглен. Той има свойството на абсорбира влагата и по този начин предотвратява прекомерното изпотяване.

  • Пийте по 1 чаена лъжичка активен въглен, смесен с чаша топла вода сутрин на гладно.

Забележка: Не използвайте активен въглен, ако имате чревни проблеми.

  1. Черен чай

Обикновеният черен чай, който често се пие сутрин също е ефективно средство за справяне с потните длани и ходила. Черният чай е богат на танини, които имат стягащи свойства. Това означава, че може ефективно да блокира порите, което предотвратява излишното изпотяване. Освен това, танинът спомага за поддържане на по-ниска телесната температура.

  • Дръжтевлажни пакетчета черен чай в дланите си в продължение на 5 минути. Правете това по 2 или 3 пъти на ден.
  • Алтернативно можете да накиснете използвани пакетчета черен чай в голяма купа с гореща вода. След като се охлади, потопете ръцете или краката си за около 30 минути.
  1. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е друго ефективно средство за справяне с потните длани и ходила. То помага за контрола на прекомерното изпотяване. Освен това има и противогъбични свойства, които ще намалят риска от развиването на инфекции, причинени от прекомерната влага.

  • Добавете 4 или 5 капки масло от чаено дърво в купа с хладка вода. Потопете памучен тампон и обтрийте засегнатите области. Правете това по 2 или 3 пъти на ден.

Забележка: Преди да нанесете масло от чаено дърво върху кожата си, направи тест ​​върху малък участък от тялото си. Това е важно, защото някои хора са чувствителни към това етерично масло.

Допълнителни съвети
  • Накисването на ръцете и краката в студена вода за 30 до 45 минути ще намали изпотяването в следващите няколкко часа.
  • Честото използване на талк на прах върху ръцете и краката може да помогне за намаляване на излишното потене.
  • Уверете се, че сте подсушили краката си старателно след къпане, особено между пръстите на краката.
  • Носете обувки и чорапи, изработени от естествени материали.
  • Сменяйте чорапите си ежедневно.
  • Пийте вода през целия ден, за да поддържате тялото си добре хидратирано.

Източници:

http://www.top10homeremedies.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *