Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Платиканов: Педиатричните ленти, за линейките, спасяват живота на децата

Broselow Paediatric Emergency Tape – педиатричната лента за спешни случаи – същност, принцип на действие, необходимост. Педиатричните ленти за спешни случаи навлизат активно в българската спешна помощ за деца. Оборудване на българските линейки с тези ленти гарантира много по-висок процент спасени деца от катастрофи и от други спешни ситуации. Дихателна система – същност и органи, които участват в нея. Ендоскопска оценка на дихателната система. Интубация при възрастни, при деца и при родилки. Център за симулации в МУ – Варна гарантира висока степен на квалификация на младите медици.

Най-новото от света на спешната медицина у нас  е специална лента, която се използва в педиатричната спешна помощ (Broselow Paediatric Emergency Tape).  Педиатричните ленти са разграфени в различни цветове, които отговарят на ръста и килограмите на децата.

педиатрична лента
Проф. Платиканов обяснява колко е необходима педиатричната лента за спешните случаи с деца

Според това едно дете колко е високо и какви са неговите килограми, спешните медици за отрицателно време прилагат необходимите  манипулации, които трябва  да му бъдат извършени. Всички линейки и у нас предстои да бъдат снабдени с такива ленти. Педиатричните ленти представляват едно упътване, което е изключително полезно в условията на спешност. За отрицателно време спешните медици разбират какъв размер инструменти трябва да използват за малките спешни пациенти.

Това са интубационни тръби, други устройства за работа, скоростни инфузии и други. Педиатричните ленти помагат на спешните медици да не губят излишно време, а да фокусират своето внимание върху малките пациенти. Характерно за децата в състояние на спешност е, че тяхното състояние се влошава изключително бързо, за разлика от възрастните пациенти. При тях всяка секунда е решаваща.

Проф. Вилиян Платиканов и доц. Николай Сапунджиев участват в шестото издание на работния семинар, организиран от  Университетската болница „Св. Марина“ във Варна. Темата на семинара е  „Ендоскопска оценка на дихателната система“. Двамата изтъкнати медици правят коментар за mu-vi.tv.

педиатрична лента
Доц. Сапунджиев високо оценява работата на центровете за симулация

Дихателната недостатъчност е състояние, което изисква бързи решения. В рамките на 2 до 3 минути пациентът трябва да бъде оксигиниран (да бъде снабден с кислород), за да бъде спасен. Всеки път, когато на един пациент трябва да бъде поставена анестезия, се налага да се прави оценка на дихателните пътища. Дори от обща култура хората знаят, че ако не дишат 1 до 2 минути или до 3 (ако човекът е гмуркач за бисери), липсата на кислород създава изключително сериозни проблеми.

Ежедневно в реанимация, в спешната и в интензивната медицина се налага на специалистите анестезиолози да осигурят възможност на пациентите да дишат,  за да бъдат оперирани, лекувани и излекувани. По тази причина е изключително важно специалистите да бъдат добре обучени не само на теория, но и на практика. Вдъхновяваща е новината, че МУ – Варна се изгражда специален симулационен център, в който младите лекари  могат да се учат на практика как трябва да боравят с новите технологии, за да бъдат полезни на своите пациенти.

С помощта на различни манекени, студентите по медицина могат да получат такива практически навици, които без центъра за симулация могат да натрупат единствено върху живи пациенти, обяснява доц. Сапунджиев. Обучени по този начин, младите лекари един ден ще работят много по-уверено и с пациентите си. Това се отнася за интубация при възрастни,  при деца и при родилки.

*****

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *