Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фибромиалгията е обща болезненост и схващане на множество мускули, стави и меки тъкани. Вижте как се лекува!

В статията ще намерите пълна информация за фибромиалгията. Описание. Причини и симптоми. Диагностициране. Лечение. Препоръчителни хранителни добавки. Превенция.

Фибромиалгията - описание
Фибромиалгията – описание

Фибромиалгията се характеризира с болка в мускулите, умора и множество болезнени точки по тялото. Много хора, страдащи от нея, описват симптомите си като подобни на болките при остър грип. Термините фиброзит, фибромиалгия и фибромиозит са все названия, отнасящи се до комплекс от признаци, за които се смята, че се дължат на един и същ основен проблем.

Описание

Фибромиалгията се среща по-често, отколкото доскоро се смяташе. Според Американския колеж по ревматология това разстройство засяга вероятно между 2 и 4% от населението на Съединените щати. Фибромиалгията преобладава при възрастните, за разлика от децата, като се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, и най-вече при жени в детеродна възраст.

Причини и симптоми

Точната причина за фибромиалгията не е известна. Понякога тя засяга няколко членове на едно семейство, което навежда на мисълта, че може би е наследствено разстройство. Изследователите са проучили няколко възможни причини, включително генетични, разстройства, свързани с нарушения на съня, специфични наранявания, инфекции, проблеми с мускулния метаболизъм, проблеми с невроните, които подават информация за болка, както и аномалии на нервната система. Често е трудно да се определи дали определен проблем, като например смущенията в съня, е следствие от фибромиалгията, или е възможна причина за това състояние. Съществува вероятност няколко фактора в комбинация да го причиняват.

Болката е основният симптом, с обща болезненост и схващане на множество мускули, стави и меки тъкани. Тя може да се измества от една част на тялото в друга, като често се усеща във врата, раменете, гърдите, ръцете, краката, хълбоците и гърба. Макар че болката се долавя през повечето време и може да продължи с години, силата й варира.

Отпадналостта може да е резултат от хроничната болка, съчетана с тревога за проблема и търсенето на облекчение. Освен това възпалителният процес произвежда химикали, за които е известно, че причиняват лесна уморяемост. Други общи симптоми са напрежение, главоболие, трудно преглъщане, повтаряща се болка в стомаха, диария и изтръпване или бодеж в крайниците. Стресът, тревожността, депресията или липсата на сън могат да утежнят симптомите. Интензивността на оплакванията варира от постепенно подобрение до периоди на повтарящи се оплаквания.

Фибромиалгията - диагноза
Фибромиалгията – диагноза

Диагностициране

Диагностицирането е трудно и разстройството често остава неразпознато, тъй като симптомите са твърде общи и неопределени. Паралелно съществуващи нервни и мускулни разстройства, като например ревматоиден артрит, гръбначен артрит или лаймска болест, могат още повече да усложнят диагностичния процес. Към 2008 г. не съществуват изследвания за точно диагностициране на фибромиалгията. Диагнозата обикновено се поставя след изключване на други медицински състояния с подобни симптоми, като лупус и хипотиреоидизъм.

Поради емоционалното страдание, което преживяват хората в това състояние, и поради влиянието на стреса върху самите симптоми фибромиалгията често е определяна като психичен проблем. Макар че спорът около нея продължава, изследванията за възможните причини за това състояние, както и кампаниите за информиране на обществеността помагат за утвърждаване на физиологичната същност на фибромиалгията.

Американският колеж по ревматология е разработил стандарти за фибромиалгията, които лекарите използват за диагностициране на това състояние. Според тях може да се постави такава диагноза, ако пациентът изпитва повсеместна болка, съпроводена с повишена чувствителност в поне 11 от 18 места, известни като отключващи точки. Местата на отключващите точки включват врата, областта по протежение на гръбнака, пред хълбока и лакътя, както и зад коляното и рамото.

Фибромиалгията - лечение
Фибромиалгията – лечение

Лечение

Към 2008 г. все още не е известен лек за фибромиалгията, поради което целта е успешно контролиране на симптомите. Лечението обикновено изисква комбинация от терапии, в това число прием на определени медикаменти, физически упражнения и промени в начина на живот. На 21 юни 2007 г. Федералната агенция по храните и лекарствените средства одобри първото лекарство за лечение на фибромиалгия. Макар че преди това много лекари са предписвали разнообразни лекарства за облекчаване на симптомите, Lycria (прегабалин) е първото лекарство, одобрено конкретно за лечението на фибромиалгия. Произвеждана от Pfizer, по-рано Lycria е използвана за лечение на болка, свързана с увреждания на нервите вследствие от диабет, болка при херпес зостер и частични припадъци.

Изследване на 1800 пациенти показва, че Lycria е била ефикасна при лечението на болката, свързана с фибромиалгия, при много хора. Тя обаче не действа при всички болни и може да има странични ефекти, включително сънливост, замайване, напълняване, отичане на стъпалата и дланите, замъглено зрение и сухота в устата.

Освен лечението е медикаменти съществуват много други начини да се контролират симптомите на фибромиалгията. От съществено значение са както достатъчната почивка, така и здравословният хранителен режим. Той трябва да включва голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, които осигуряват на тялото микроелементи и минерали, необходими за здрави мускули. Препоръчва се преди лягане да се избягва употребата на стимулиращи храни или напитки (като например кафе), както и на лекарства от рода на деконгестантите (за облекчаване на възпаления). Пациентите трябва да са наясно със собствената си роля в процеса на оздравяване, тъй като именно това определя успешното овладяване на състоянието.

Други лечения, за които е установено, че помагат, включват прилагането на топли, а понякога и на студени компреси. Често от полза е редовната програма от упражнения за разтягане. Вместо тежки физически упражнения, изискващи усилия, се предпочитат аеробни упражнения, насочени към ускоряване на пулса.

Програмите за физическо натоварване трябва да включват сеанси за добро загряване и за отпускане, като специално внимание се отделя на избягването на упражнения, които предизвикват болки в ставите. Упражненията в хода на хидротерапията (в басейн или вана) могат да бъдат полезни, тъй като осигуряват среда, подходяща за облекчаване на болката в мускулите и ставите.

Благотворен ефект може да има масажната терапия, особено ако някой член от семейството е обучен на специфични масажни техники за контролиране на състоянието в периодите на усилване на симптомите. Кратките сеанси помагат най-много, тъй като дълго повтарящите се движения могат да утежнят състоянието. Важно е да се отделя специално внимание на психичното здраве, в това число да се потърси и психологично лечение, тъй като фибромиалгията нерядко се предшества или съпътства от депресия. Упражненията за релаксация, йога, ароматерапията, насочваната визуализация и други терапии за релаксиране могат да бъдат полезни за намаляване на стреса и подобряване на общото здравословно и психично състояние. Изследване на клиниката „Мейо“, проведено през 2006 г., е установило, че акупунктурата може да помогне за облекчаване на симптомите на фибромиалгията.

Лекарите, практикуващи билкова медицина и ароматерапия, могат да препоръчат вани или компреси е лавандула (Lavandula angustifolia), подрумче (Chamaemelum nobilis) или хвойна (Juniperus communis) за успокояване на болките в мускулите и ставите.

За да научите още методи за лечение, прочетете и тези статии:

Забележително! Лесни упражнения от йога укрепват мускулите и ставите ви!

Правете тези упражнения, ако имате проблеми с костите, ставите и мускулите

Най-добрите билки за релаксация на мускулите

Фибромиалгията
Фибромиалгията

Препоръчват се такива хранителни добавки, които могат да намалят болките в мускулите, ставите и меките тъкани. Също и болкоуспокояващи масажни кремове и балсами.

За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

ЦАРСКИ БИЛКИ За опорно-двигателната система код30105

ВИРУМИН ВИТАЛ за здрави стави и силна имунна система

ВИТАМИНИ С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ, код: 30469

ДЖОЙНТ КОНТРОЛ от DOCTOR NATURE

ДЯВОЛСКИ НОКЪТ, код: 30449

ЗЕЛЕНОУСТА МИДА, код: 30416

МАТСАН ДОЙЧ ЗА СТАВИ със змийска отрова

ФЛЕКС КОМПЛЕКС от Zona Pharm

Флекс ойл – Омега 3 – 6 – 9 Ленено масло, код: 30437

НЕОФЛЕКСИН При проблеми със ставите, сухожилията и хрущялите!

Супер калций от червени коралови водорасли, код: 30471

УНГВЕНТ БАЛСАМ С АРНИКА код51210

ТЕРАПЕВТИЧЕН ОХЛАЖДАЩ ГЕЛ С ДЯВОЛСКИ НОКЪТ код50102

КРЕМ С ЧЕРЕН ОМАН За свобода на движението! код51207

КРЕМ С АРНИКА С болкоуспокояващ ефект! код51205

КРЕМ С МАС ОТ МУРМЕЛ И АЛПИЙСКИ КЛЕК код51206

ТЕРАПЕВТИЧЕН ЗАГРЯВАЩ ГЕЛ БАЛСАМ С ДЯВОЛСКИ НОКЪТ

ВИРУМИН ЗАГРЯВАЩ ГЕЛ слага край на болката и сковаността

 Алопатично лечение

Хората, страдащи от фибромиалгия, често се нуждаят от ревматологична консултация (посещение при лекар, който е специализирал в разстройства на мускулите, ставите и меките тъкани), за да се установи причината за различните признаци, да се изключат други ревматични заболявания и да се получи информация за фибромиалгията и нейното лечение. Програмата за лечение трябва да бъде строго индивидуална, за да отговори на нуждите на пациента. Ревматологът, като водещ на екипа медици, осигурява и координира знанията и уменията на останалите професионалисти за лечението на пациента.

Очаквани резултати от лечението

Фибромиалгията е хроничен здравословен проблем. Симптомите се подобряват и влошават, като състоянието често продължава месеци, дори години.

Превенция

Няма известни или специфични методи за предотвратяване на фибромиалгията. Подобно на много други медицински състояния обаче, най-добрата превенция си остава поддържането на добро здраве с правилен хранителен режим, безопасни физически упражнения и достатъчно почивка.

Основни термини, използвани в статията

Съединителна тъкан – тъкани, които крепят и свързват други тъкани и части на тялото.

Лаймска болест – остро повтарящо се възпалително заболяване, засягащо една ли няколко стави, за което се смята, че се причинява от вирус, пренасян от кърлежи. Състоянието е било описано за пръв път в град Лайм, щата Кънектикът, но за него е било съобщавано и в други части на Съединените щати и в други страни. Най-често засегнати са колената и други големи стави с локално възпаление и подуване.

Ревматология – изучаване на разстройства, които се характеризират с възпаление, дегенерация на съединителните тъкани и свързаните с тях структури на тялото.

Източници: fibromyalgiatreatment.com; health.com; lvrach.ru; narmed24.ru

https://www.youtube.com/watch?v=9XZBnKcO8P4

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *