ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Захарен диабет – какви са начините за лечение?

Диабетът не може да се излекува. Лечението се фокусира върху две цели: поддържане на глюкозата в кръвта в нормалните граници и предотвратяване развитието на дълготрайни усложнения.

Ключовете към контролирането на диабета, за да могат пациентите да живеят по-пълноценно, са хранителният режим, физическата активност, лекарствените препарати и редовното следене на нивата на глюкозата в кръвта.

захарен диабет
Захарен диабет – как се лекува?

Диабетът може да се окаже опасен за живота, ако не бъде контролиран правилно. Затова диабетиците не трябва да се опитват да лекуват това състояние без медицински надзор.

Алтернативните лечения не могат да заместят необходимостта от инсулин, но могат да подсилят неговата ефективност и да свалят нивата на глюкозата в кръвта. Освен това алтернативните лекарства могат да лекуват усложненията на болестта и да подобрят качеството на живота.

Добавки

Използването на добавки за контролиране нивата на глюкоза е нееднозначно, тъй като резултатите от доста проучвания си противоречат. А при други са използвани толкова малък брой пациенти, че тяхната общовалидност може да се постави под въпрос.

Пациентите на всяка цена трябва да информират своя лекар за всички билкови и хранителни добавки и лекарствени средства за свободна продажба, които вземат. Тези лекарства могат да усилят или намалят ефектите от конвенционалните лекарства, използвани при лечението на диабета.

ХРОМОВ ПИКОЛИНАТ. Изследванията показват противоречиви резултати относно ефективността на хром пиколината като добавка за контролиране на нивата на глюкоза в кръвта. В едно от изследванията 70% от диабетиците, получавали по 200 микрограма хром пиколинат дневно, намалили нуждата си от инсулин и лекарства.

При някои проучвания се отбелязва, че използването на добавката е довело до значително отслабване и намаляване на глюкозата в кръвта и серумните триглицериди, при други обаче не е установена никаква полза от тази добавка. Хромовата добавка може да доведе до хипогликемия и други странични ефекти.

МАГНЕЗИЙ. Недостигът на магнезий може да попречи на отделянето и усвояването на инсулина и да влоши контрола на пациента над кръвната захар. Освен това недостигът на магнезий излага диабетиците на риск от определени усложнения, особено ретинопатия и сърдечно-съдови заболявания.

магнезий
Недостигът на магнезий може да попречи на отделянето и усвояването на инсулина

ВАНАДИЙ. Установено е, че ванадият сваля нивата на глюкозата в кръвта до нормални при животни с диабет. При изследвания с хора онези, които са приемали ванадий, са успели да намалят нуждата си от инсулин.

Традиционна китайска медицина

При едно проучване инсулинонезависими диабетици, които в продължение на една година ежедневно практикували чи гун, отчели намаляване на нивата на глюкозата в кръвта при теста на гладно, както и намаляване на нивата на инсулина. Освен това чи гун влияе благотворно върху общото здравословно състояние.

Акупунктурата може да облекчи болката при пациенти с диабетна невропатия. Според някои изследвания акупунктурата може да помогне и за сваляне на глюкозата в кръвта до нормални нива при диабетици, които не се нуждаят от инсулин.

Смята се, че някои традиционни китайски билкови лекарства, използвани след консултация с лекар, практикуващ китайската традиционна медицина, облекчават симптомите на усложненията вследствие на диабет.

Въпреки това обаче нито едно от тези лечения не елиминира необходимостта от инсулин при хората с диабет от тип I или контрола върху теглото и хранителния режим (а вероятно и лекарствените средства) при хората с диабет от тип II. Тези традиционни китайски лекарства включват:

– Xiao Ке Wan (хапче за отслабване и жажда) за диабетици с повишени нива на захар в кръвта и урината.

– Yu Quan Wan (хапче „нефритена пролет“) за диабетици с недостиг на ин.

– Liu Wei Di Huang Wan (хапче от шест съставки с Рехмания) за стабилизиране на диабетици с недостиг на бъбречен ин.

– Jin Gui Shen Wan (хапче за бъбречна чи) за стабилизиране на диабетици с недостиг на бъбречен ян.

Билки

Билковите лекарствени средства могат да имат положителен ефект върху глюкозата в кръвта и качеството на живот при диабетиците. Билките, препоръчвани от лекарите, практикуващи алтернативна медицина, помагат да се контролира нивото на глюкозата в кръвта и включват:

– Женшен – при няколко добре подготвени клинични изследвания е доказано, че сваля в умерени граници нивата на глюкозата в кръвта

– Пелин – доказано е, че намалява глюкозата в кръвта

пелин
Билката пелин намалява глюкозата в кръвта

– Гимнема – смята се, че намалява нивата на глюкоза в кръвта и необходимостта от инсулин

– Индийска кокциния, смята се, че повишава глюкозната толерантност

– Прах от семена на гръцки сминдух – доказано е, че намалява глюкозата в кръвта и подобрява глюкозотолерантността

– Момордика (Горчив пъпеш) – смята се, че намалява глюкозата в кръвта и подобрява глюкозната толерантност

– Лют пипер – помага за облекчаване на болката в периферните нерви (при диабетна невропатия).

Други билкови лекарствени средства, които могат да лекуват или предотвратяват диабета и произтичащите от него усложнения, включват:

– Боровинка – може да свали нивата на глюкоза в кръвта и да поддържа здрави кръвоносните съдове

– Чесън – сваля нивата на кръвната захар и холестерола

– Лук – помага за сваляне на нивата на глюкоза в кръвта

– Гинко – подобрява кръвообращението

Йога

Изследванията на диабетици показват, че практикуването на йога води до намаляване на глюкозата в кръвта. Освен това се наблюдава увеличаване на глюкозната толерантност, намаляване на нуждата от диабетични лекарства и подобрени инсулинови процеси. Йога подобрява самочувствието, кръвообращението и гъвкавостта.

Биофийдбек

Извършени са множество изследвания, за да се прецени ползата от включване на биофийдбек към лечебния план на диабетиците с техники за релаксация и визуализация. Биофийдбекът може да окаже съществено влияние върху диабетиците, включително да подобри глюкозната толерантност и да намали нивата на глюкоза в кръвта. Освен това биофийдбекът може да се използва за лечение на диабетните усложнения и за подобряване на качеството на живота.

Алопатично лечение

Традиционното лечение на диабета започва с добре балансиран хранителен режим и умерени физически упражнения. Лекарства се изписват само ако глюкозата в кръвта на пациента не може да бъде контролирана с посочените методи.

Медикаменти за перорален прием

Съществуват медикаменти за перорален прием, които се изписват за намаляване на глюкозата в кръвта на диабетици от тип II. Лекарствата, които първо се предписват при диабет от тип II, принадлежат към клас съединения, наречени сулфонилурейни, и включват толбутамид, толазамид, ацетохексамид, хлорпропамид, глибурид, глимепирид и глипизид.

Начинът, по който тези лекарства действат, не е добре проучен – по всичко изглежда, че те стимулират клетките на панкреаса да произведат повече инсулин. Други лекарства, които се използват при лечението на диабет, включват метформин и акарбоза. Те не могат да заменят добре планирания хранителен режим и умерените физически упражнения. Медикаментите за перорален прием не са ефикасни за диабет от тип I, при който пациентите произвеждат малко или изобщо не произвеждат инсулин.

Инсулин

Пациентите с диабет от тип I се нуждаят ежедневно от инжекции с инсулин, които да помагат на тялото им да използва глюкоза и при някои пациенти е диабет от тип II може да се наложи прилагане на инжекции с инсулин, ако техният диабет не може да бъде контролиран. Инжекциите са подкожни, като се използва малка игла и спринцовка.

инсулин
Пациентите с диабет от тип I се нуждаят ежедневно от инжекции с инсулин

Инсулинът е наличен под много форми, в това число бързодействащ, с краткотрайно действие, с умерено действие, с дълготрайно действие и предварително смесен (няколко типа в определено съотношение) инсулин. Смята се, че синтетичният човешки инсулин е по-добър от говеждия (от крави) или свинския инсулин.

Типът на използвания инсулин зависи от възрастта, здравето и начина на живот на всеки диабетик.

Различните типове инсулин могат да бъдат смесвани и давани в една доза или разделени на две или повече дози през деня. Пациентите, на които са необходими няколко инжекции през деня, могат да използват инсулинова помпа, която вкарва малки дози инсулин при необходимост.

Хипогликемията, или ниската кръвна захар, е състояние, което може да бъде причинено от твърде много инсулин, приемане на твърде малко храна, хранене твърде късно вечер, което съвпада с действието на инсулина, консумация на алкохол или повишена физическа активност.

Пациентът със симптоми на хипогликемия може да чувства глад, да се поти, да трепери, да бъде объркан и уморен. Ако не бъде лекуван, той може да загуби съзнание или да получи инсулт.

Това състояние понякога се нарича инсулинова реакция или „инсулинов удар“ и трябва да се лекува, като на пациента се даде нещо сладко за ядене или за пиене, например сладкиш, бучки захар или плодов сок.

Хирургично лечение

Трансплантацията на здрав панкреас на болен с диабет от тип I може да изглежда успешно лечение. Това обаче се прави само ако в същото време се трансплантира и бъбрек.

В половината от случаите организмът отхвърля трансплантирания панкреас, затова потенциалната полза от трансплантация до голяма степен се помрачава от рисковете, свързани с хирургическата операция и последващата медикаментозна терапия на имунната система.

Източници: medicalnewstoday.com,diabetesjournals,healthline.com,medportal.ru,wikipedia

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *