Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Ангелова: 4 стъпки през първите 3 дни от появата на грипа

Вируси и грип – същност, причини за появата и симптоми. Начини за предпазване от вируси и грип. Природосъобразни и медицински похвати. Консумация на храни, богати на витамините А, С и Е – антиоксиданти. Носене на шалове и подходящо топло облекло. Прием на антивирусни медикаменти. Рискови групи пациенти – малки деца, възрастни хора, активни и пасивни пушачи, пациенти със слаба имунна система, страдащи от хронични заболявания на белите дробове.

В предаването „Пулс“, от поредицата „Здравни предавания“ на Канал 3, гостува пулмологът д-р София Ангелова. Тя дава ценни и полезни съвети как да се предпазим сами от страшните есенно-зимни вируси и от грипа.

грип
Д-р Ангелова обяснява как сами да се спасим от грипа

Едно от важните изисквания човек да бъде здрав е приемът на антиоксиданти. Особено полезни са витамините С, А и Е. Яжте в големи количества ябълки, грозде, червени чушки и люти червени чушлета.

Д-р Ангелова съветва да се носи шал в студеното време. Освен, че е красив аксесоар, шалът има важна превантивна роля срещу разболяването, когато е поставен на носа и на устата. Студеният въздух минава през тъканта на шала и когато достигне до горните дихателни пътища, той вече е доста по-топъл. Особено важно е децата да се научат от малки да носят шалове, защото дихателните им пътища са къси и така студеният въздух прониква много бързо в белите дробове. Шаловете са полезни за хора от рисковите групи като активни пушачи, страдащи от астма или други болести на белите дробове. Тези рискови пациенти също трябва да приемат много антиоксиданти. Пушачите трябва да знаят, че всяка цигара унищожава по 40 милиграма от наличните антиоксиданти в организма.

грип
Най-сериозното усложнение от грип е пневмонията

В своята същност грипът е инфекциозно заболяване. Грипните клетки имат малки шипчета по повърхността им. Тези шипчета позволяват на вирусите да се полепят по клетките на здравия организъм, както и да проникват в тях. Веднъж попаднал в клетките на организма, вирусът започва да се размножава изключително бързо. Въпрос на часове е да попадне в кръвта и да достигне до всеки един орган от тялото.

Пациентите, които страда от грип, вдигат висока температура и изпитват много силни болки в мускулите и в ставите, чувстват се изключително отпаднали.

Първите 3 дни от появата на грипа са изключително важни:

1 – Когато пациентът с грип остане вкъщи, няма да бъдат заразени здравите хора в училище, в детската градина или на работното място, защото няма да разнася заразата.

2 – Пациентът ще оздравее много по-бързо благодарение на почивката, която помага на организма да се подсили.

3 – Освен това приемът на много течности и витамини помага на имунната система да се бори с вирусите в тялото. По този начин пациентът ще се предпази от усложнения, а най-честото усложнение е развитието на пневмония. Особено уязвими са малките деца, възрастните хора и пациентите с белодробни заболявания, както и хората с нисък имунитет. Слаб имунитет имат както активните, така също и пасивните пушачи. Причината е следната – при тютюнопушене защитните реснички на дихателните пътища са парализирани. Не могат да вибрират и да спират различните вируси и други зарази, които спокойно успяват да достигнат и до най-дълбоките слоеве на белите дробове, като по този начин причинят пневмония.

Мъглите също са опасни, защото разнасят различни вируси и други бактерии от едно място до друго, като хората ги вдишват. Задължително е страдащите от белодробни заболявания редовно да си вземат лекарствата и да използват инхалаторите. Без инхалаторите, белите им дробове са подложени на сериозни външни атаки.

4 – Прием на антивирусни медикаменти – тези медикаменти не позволяват на вируса да се прикрепи към здравите клетки, да навлезе в клетките и да се разпространи бързо.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *