ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вижте кои негативни емоции какви заболявания предизвикват!

Негативните мисли могат да ни разболеят. Учени откриха връзка между неприятните емоции и състоянието на организма. Тялото и психиката са тясно свързани и често зад някои болести, неразположения или дискомфорт, за които няма доказана медицинска причина, стоят именно емоционални проблеми.

емоции
Понякога емоциите разболяват

Висок холестерол

Подобно състояние, когато няма доказани медицински показатели, може да бъде и вследствие на постоянното напрежение, нервност, дори по-продължително чувство на отчаяние. Наличието на твърде много мазнини в кръвта би могло да е физическа реакция на организма в резултат на прекалено натрупване на гняв. Това се случва, тъй като под влияние на нервното напрежение тялото отделя хормони на стреса.

Психолозите в такива ситуации препоръчват по-дълги разходки на открито.

Безпричинен цистит

Този дискомфорт може да има и чисто психологическа основа. Според психолози причина за появата му може да е и необяснимото усещане за нахлуване в личното пространство. Италиански учени твърдят, че този проблем засяга предимно жени. В живота на тези дами има прекалено натрупване на властно или натрапчиво присъствие (ревнив съпруг, заядлив шеф, проблемни деца, твърде взискателни роднини).

Според скорошно изследване близо половината от гинекологичните нарушения и дискомфорт възникват като следствие от нерешени емоционални проблеми. Затова съветът на специалистите е: ако симптомите не отминат след приема на медикаменти, да се потърси помощ и от психолог.

Слаби глезени

Според френския остеопат Жан-Пиер Барал, изкривяванията на краката в областта на глезените (стъпването накриво) може да се дължи и на психична основа. Ако няма медицинска причина, то това би могло да е знак за емоционална нестабилност или трудно възприемане на реалността. Обяснението е, че краката – и по-специално глезените – се възприемат асоциативно като корени на човешкото тяло.

Когато се чувстваме емоционално нестабилни и имаме усещането, че „губим почва“ под краката си, е напълно възможно състоянието ни да рефлектира в често изкривяване на глезените, докато ходим. Това според Барал се случва, защото тялото също има своя собствена памет и се влияе от нашето настроение.

Косопад извън сезона

През есента и пролетта е нормално косата да пада малко повече от обичайното. Това е т.нар. сезонен косопад. Хормоналните промени или приемът на някои лекарства също могат да окажат негативно влияние. Но ако няма подобни причини, то тогава има и друго обяснение на това неприятно състояние – стрес. Косата е изключително чувствителна към нашите емоции и реагира почти мигновено, когато страдаме.

Емоционални сътресения като злополуки, смърт, уволнение могат да ни засегнат много по-дълбоко, отколкото предполагаме. В такива моменти човек има усещането, че губи част от себе си. Външно това се изразява именно във внезапен и обилен косопад.

Сенна хрема

Невинаги за това състояние са виновни цветята, тревите и дърветата. Когато е доказано, че не полените са причина за алергичния ринит, то решението на проблема трябва да се търси на друго място. Американски проучвания показват, че някои прояви на емоционална нестабилност могат да причинят подобно състояние или да влошат симптомите, ако по принцип страдате от сенна хрема.

Обяснението на учените е, че носът е връзката на мозъка със заобикалящия го свят. С кихане и затруднено дишане тялото опитва да ни каже, че е под напрежение и има нужда от почивка, дори временно изключване.

Високо кръвно налягане

Кръвното налягане е барометър на  и дори учените са на мнение, че резките му колебания невинаги са с медицински произход. Повишената тревожност и гневът например нарушават баланса и буквално „запращат“ кръвта в главата, вследствие на което кръвното скача.

Йога техниките за релаксация са много полезни именно в такива ситуации, тъй като помагат за преодоляване на стреса. Ако нямате обаче опит с тях, то пробвайте следното: затворете очи и си нарисувайте във въображението измислен свят, в който всичко е много красиво и спокойно: прекрасна градина с цветя, тихо море, извикайте на помощ приятен спомен от детството…

Всеки път, когато почувствате напрежение, бягайте в този свой рай. Няколко минути на ден са достатъчни, за да се избавите от стреса и да се почувствате по-добре.

Страдате от рефлукс

Връщането на стомашните сокове обратно в хранопровода е не просто неприятно, но понякога и доста болезнено. За това състояние може да има и основателна физиологична причина, пише „Журнал“. Но когато е доказано, че такава липсва, то вероятно се дължи на емоционална основа.

Любопитното е, че от рефлукс страдат предимно жени. Сред причините за това състояние са забързаният начин на живот, който водим, храненето на крак, напрежението в дома и на работа… Корейско проучване доказа връзката между тревожността и гастроезофагеалния рефлукс.

Според тамошни учени това се случва на хора, които имат проблеми в служебните комуникации и работят под изключително напрежение, както и на такива, които изпитват силна неудовлетвореност в живота.

Дискова херния

Ако се почувстваме притиснати в емоционално отношение, тялото ни реагира с инстинктивно свиване на мускулите на гърба. Това е своеобразна реакция за защита. Но когато това състояние продължава твърде дълго време, напълно възможно е да провокира появата на дискова херния, твърдят италиански специалисти. Обикновено засегнати са силно чувствителните хора, които възприемат всяка нападка като удар в гърба и опитват по този начин да се предпазят.

Ако сте от тях, то специалистите съветват да се научите да използвате методи за облекчаване на болките в гърба, за да се предпазите от евентуалната поява на нещо по-сериозно. Дълбокото дишане например много помага за отпускането, а и за прогонване на напрежението от мускулите в тази част на тялото.

Констипация

Неслучайно лекарите наричат червата „втория мозък“ на нашето тяло. Доказано е, че те са един от най-уязвимите и чувствителни органи, които реагират не само на сериозни или по-леки здравословни неразположения и болести, но и при емоционални проблеми. Такива могат да бъдат стари страхове, липса на обич, неудовлетворение от миналото или настоящето.

Констипацията (запекът) е реакция на червата, когато не успяваме да се справим с емоционалната криза или сдържаме емоциите в себе си, а също така – ако се чувстваме застрашени от онова, което ни заобикаля. Нежното масажиране на корема (по посока на часовниковата стрелка, със свит юмрук) може значително да облекчи състоянието. Помага и изпиването на чаша затоплено бадемово мляко, препоръчват китайски специалисти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *