ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мързеливото око – причини, лечение, превенция

В статията ще намерите информация за мързеливото око – амблиопията. Описание. Причини и симптоми. Диагностициране. Лечение. Хранителни добавки. Акупунктура. Зрителна терапия. Лечение с медикаменти. Хирургично лечение. Предпазване.

Мързеливото око при децата
Мързеливото око при децата

Мързеливото око, или амблиопия, е очно състояние, при което неизползването води до намалено зрение в иначе здраво око. Засегнатото око се нарича „мързеливо“. Този зрителен дефект се получава при 2-3% от американските деца. Ако не се коригира преди навършване на осем години, амблиопията причинява значителна загуба на стереоскопичното зрение (обемното), способността да се възприема триизмерна дълбочина.

Описание

При някои от децата едното око функционира по-добре от другото. Когато детето започне да зависи от по-силното око, по-слабото око започва прогресивно да отслабва все повече. В края на краищата по-слабото око, поради това, че не се използва, се превръща в „мързеливо“. Ако не се лекува в ранните години на развитие на детето (от раждането му до седемгодишна възраст), зрението в засегнатото око ще остане недоразвито поради неизползването му.

Увреждането на зрението в мързеливото око се осъществява на три фази. При първата (суспендиращата) фаза мозъкът включва и изключва по-слабото око. Във втората (потискаща) фаза мозъкът изключва мързеливото око за неопределено време. На този етап окото все още има полезна зрителна способност и може да функционира добре, ако другото око бъде закрито. В последната (амблиопийна) фаза, която започва след седемгодишна възраст, окото губи всякаква чувствителност, която е от изключително значение за доброто зрение, тъй като продължително време не е било използвано.

Мързеливото око е зрителен проблем с потенциално сериозни последици. Ако не бъде лекувано, детето може да получи постоянна загуба на зрението в мързеливото око. Поради това тези деца не могат да виждат добре триизмерно – всички образи им изглеждат плоски.

Освен това имат и проблеми с възприемането в дълбочина. Това има сериозни последствия за бъдещата им способност да работят професии, които изискват добро зрение и на двете очи. При засегнатите деца съществува и висок риск от слепота, ако нещо се случи на здравото им око.

Причини и симптоми

Вероятни причини за мързеливото око са:

  • Страбизъм или кривогледство. Това е най-честата причина за мързеливо око. Приблизително половината от децата с кривогледство развиват мързеливо око. При тях образите не се координират, като по този начин мозъкът се обърква. Поради тази причина мозъкът потиска образа, който идва от едното око, и използва предимно образа от по-силното око.
  • Анизометропия (различна рефракционна или пречупваща сила). В този случай има разлика в качеството на образа между двете очи, тъй като едното око е силно късогледо или далекогледо. С други думи, едното око фокусира по-добре от другото. Мозъкът използва най-вече по-ясния образ от здравото око. Другото око остава недоразвито поради рядкото му използване.
  • Вродена катаракта. Мързеливото око не вижда добре, тъй като лещата му е замъглена по рождение (перде).
  • Птоза (спадане на горния клепач). Зрението на мързеливото око е блокирано или увредено от спадналия клепач.
  • Цикатризиране на роговицата. Качеството на образа в засегнатото око е лошо поради ръбци на роговицата.

Рисковите фактори за амблиопията са:

  • Рубеола (шарка) или други инфекции по време на бременността на майката
  • Преждевременно раждане
  • Други членове на семейството със зрителни проблеми в детството.

Възможно е да липсват ясно изразени симптоми. Поради тази причина е важно малките деца редовно да бъдат преглеждани от офталмолог.

Диагностициране

Диагностицирането на амблиопията често се извършва чрез визуална проверка, при редовните прегледи на бебето и в предучилищна възраст (между три и пет години). Зрението на преждевременно родените деца трябва да се преглежда по-често в ранното детство, за да се предотвратят този и други проблеми. Напоследък се използва нов прибор за фотоскрининг, който значително повишава точността на диагностицирането.

Диагностициране на мързеливото око
Диагностициране на мързеливото око

Лечение

Описаните по-долу алтернативни методи могат да допълнят конвенционалното лечение на мързеливо око. Те обаче не могат да го заместят. Тъй като тяхната ефективност не е доказана, родителите трябва непременно да се консултират с офталмолога на детето за правилното използване на тези методи (ако все пак решат да ги включат) в общата терапевтична програма на тяхното дете.

Неоперативно лечение (упражнения за очите)

Упражненията за очите могат да бъдат полезни. Те са разработени, за да помогнат на очите да се движат заедно и за сливане на образите от двете очи. Упражненията могат да помогнат за коригирането на нездравословните зрителни навици, дължащи се на кривогледство, и да приучат детето да използва удобно и ефективно и двете си очи. Тази форма на терапия може да се използва за подобряване на резултатите преди или след хирургическата операция за коригиране на зрението.

Зрителна терапия

Тренирането на зрението е форма на физиотерапия за мозъка и очите. Тя е по-екстензивен вариант на упражненията за очите и изисква почести посещения при специалист.

Акупунктура

Едно изследване показва, че акупунктурата може да бъде ефикасна при лечението на анизометропия, състояние, при което едното око фокусира много по-добре от другото. Акупунктурата може да намали разликата в рефракционната сила на очите, така че двете очи да имат почти еднакво качество на образа. Това помага за намаляване на проблема с амблиопията. Въпреки това все още не е известно доколко дълготрайно е подобрението.

Добавки за мързеливото око
Добавки за мързеливото око

Хранителни добавки

Препоръчват се хранителни добавки за засилване на зрението и организма на детето като цяло. За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

Витамин А

Бета-каротин (провитамин А) е прекурсор на витамина. При прием на бета-каротин ензимите в храносмилателния тракт задействат по естествен път производството на витамин А. Витаминът се натрупва в черния дроб, той е мастноразтворим и може да престои дълго време там. Познат е и под името ретинол, защото произвежда пигментите в ретината на окото.

Витамин C

Витамин С с удължено действие поддържа постоянен витаминен баланс и нормализира биохимията, като съдейства за намаляването на холестерола и предпазва кръвоносните съдове от отлагане на склеротични плаки.

Витамин Е

Прочиства капилярите, не допуска тромбообразуването, защитава еритроцитите, забавя стареенето и регенерира клетките и кожата. Той е извор на красота и младост.

ВИРУМИН ОПТИ

Това е изцяло натурален продукт! Съдържа 38% люспи от елда, 1,5% плодове от черна боровинка, 8,5% корени от моркови, 10% плодове от шипка, 10% плодове касис и 32% цвят от хибискус.

ЧЕРНА БОРОВИНКА

Спомага за увеличаване на регенеративните способности на ретината и нейната чувствителност. Продуктът запазва и подобрява зрението, изостря погледа и намаля умората. Улеснява кръвоснабдяването на очите, като подкрепя фините капиляри. Предпазва от загуба на периферното зрение и дегенеративни процеси на ретината.

Очила д-р Вижън

Революционен метод за лечение! С помощта на специалните лазерни перфорации върху лещите на очилата се ограничава светлинния поток.

Лутеин МЕГА КОМПЛЕКС

Научни изследвания са доказали, че силният антиоксидант лутеин има способността да се натрупва предимно в макулата. Това го определя като мощно средство за профилактика и лечение на дегенеративните заболявания на очите.

МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ + ЛУТЕИН

Неутрализира слабости и проблеми със зрението. Специалният компонент лутеин допринася за забавяне на дегенеративните процеси в зрителния апарат, които са характерни за напредналата възраст и някои хронични заболявания.

ВИТАМИН С плюс ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

Подобрява функционирането на нервната и имунната системи. Предотвратява достигането на състояние на оксидативен стрес в клетките.

Царски билки за детето!

Високото биологично действие на продукта укрепва цялостно детския организъм. Подкрепя детския имунитет и действа адаптогенно, антистресово, антиоксидантно и противовъзпалително. Съдържа: Пчелен мед, екстракти от: ехинацея, златен корен, шипка, лайка, мащерка.

Алопатично лечение

За да се лекува мързеливото око, лекарят трябва да открие и лекува основните причини. В зависимост от тях лекарят може да препоръча оперативно или неоперативно лечение.

Корекция на рефракционната грешка

Ако и двете очи се нуждаят от зрителна корекция, на децата се предписват очила, за да фокусират по-добре и да предотвратят кривогледството на очите.

Принудително използване на мързеливото око

При много деца с амблиопия само едното око има проблем с фокусирането или пък слаби мускули. За да се принуди засегнатото око да действа, лекарят закрива по-силното око с превръзка през по-голямата част от деня в продължение най-малко на няколко седмици. Понякога е необходимо това лечение да продължи цяла година. Превръзката принуждава мързеливото око да действа и по този начин засилва зрението и мускулите му. Това е най-често използваният метод за лечение на мързеливо око. За да се предотврати отслабването на здравото око поради това, че не се използва, на детето е позволено да сваля превръзката за поне няколко часа дневно, за да може да използва и него.

Друг метод да се накара мързеливото око да действа по-усърдно е да се използват капки или крем, чрез които да се замъгли зрението на здравото око, така че детето да използва мързеливото око, за да вижда с него. Този метод се използва рядко, тъй като е свързан с доста странични ефекти.

Мързеливото око се лекува успешно
Мързеливото око се лекува успешно

Хирургични лечения

Ако проблемът се дължи на дисбаланс на очните мускули и не може да се излекува по неоперативен начин, очните мускули могат да бъдат коригирани по хирургичен път, за да се помогне на очите да се координират по-добре. Понякога за корекцията са необходими няколко операции. След операцията може да са необходими превръзка за окото, очила или упражнения за очите, за да се помогне на детето да използва ефективно и двете си очи. Дълготрайни следоперативни изследвания показват, че оперативният метод е изключително ефикасен за коригиране на този проблем.

На пациенти, при които амблиопията се дължи на вродена катаракта (перде) в едното око, замъглената леща се отстранява по хирургичен път и се подменя с вътреочна леща. Въпреки това след операцията – дори е очила или контактни лещи – качеството на образа в това око пак ще бъде по-лошо, отколкото при здравото око. По този начин рискът от амблиопия остава висок. Поради тази причина често след оперативната корекция се пристъпва към неоперативно лечение.

За дете, чието зрение е засегнато от спадане на горния клепач, е необ­ходимо оперативно коригиране на птозата.

Очаквани резултати от лечението на мързеливото око

При ранно диагностициране и лечение най-често децата с амблиопия възстановяват зрението в мързеливото си око. Ако обаче не се лекува, слабото око така и не развива достатъчно зрението си и човек може да остане функционално сляп с него.

Предпазване

В повечето случаи мързеливото око е вродено, но ако се диагностицира на ранен етап, може да се предотврати загубата на зрение в засегнатото око.

Основни термини, използвани в статията

Анизометропия – очно заболяване, при което очите имат различна рефракционна (пречупваща) сила.

Нистагъм – спонтанно бързо движение на окото, обикновено хоризонтално.

Рефракция – способността на окото да пречупва и фокусира светлинните лъчи върху ретината.

Рефракционна сила – степен на рефракция на окото.

Страбизъм – невъзможност двете очи да насочат погледа в един предмет едновременно (кривогледство) поради мускулен дисбаланс.

Източници: vseozrenii.ru; help-eyes.ru; strabismus.org; webmd.com

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *