При често уриниране кафето е противопоказно

Здравейте, уважаема редакция. Имам поставена диагноза свръхактивен пикочен мехур. Но урологът, с когото се консултирах, ми каза да си карам така, защото нямало смисъл да се тровя с лекарства. А аз ставам през нощта най-малко два пъти. По тази причина искам да задам следните два въпроса: Какво количество вода е подходящо да се изпива на ден при свръхактивен пикочен мехур, тъй като, когато се старая да изпия препоръч­ваните два литра, просто става страшно? Какви медикаменти ще ми препоръчате за лечение на свръхактивен пикочен мехур? Кой точно е най-подходящ в моя случай/

Георги Желязков, Плевен

17% от хората над 40-годишна възраст имат свръхактивен пикочен мехур (СПМ). Симптомите са внезапна, неотложна нужда от уриниране, което може да бъде последвано от изпускане (незадържане) и чести позиви за урини­ране (осем или повече пъти за 24 часа), съпроводени със ставане и през нощта. Свръхактивният пикочен мехур, нари­чан още „нестабилен пикочен мехур“, се получава от нарушена функция на мускулатурата му. Тя се свива твърде често и изпуска урина от мехура, дори и когато той не е пълен. Не е странно, че хората със свръхактивен пикочен мехур често са притеснени. Някои се страху­ват да излязат навън, защото може да не намерят тоалетна навреме. Много хора не споделят със семействата и приятелите си. или дори с лекаря си.

Свръхактивният пикочен мехур обикновено се лекува с лекарства, възпрепятстващи мускулатурата на пикочния мехур да се свива толкова често. Това намалява необходимостта от уриниране.

КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ЗА СЕБЕ СИ?

Консултирайте се с лекар за симп­томите – свръхактивният пикочен ме­хур е много често срещано заболяване, така че е напълно естествено да го обсъдите с лекаря си. Достатъчно ко­1,5 литра, но не повече от 2,5 литра на ден. Внимавайте с алкохола и кофеина – кафето, чаят и кока-колата дразнят пикочния мехур. Грижете се да имате здравословно тегло – мехурът и тазово­то дъно ще бъдат по-малко натоварени. Свръхактивният пикочен мехур и стрес-инконтиненцията не са едно и също за­боляване. При стрес-инконтиненцията хората страдат от неволно изпускане на урина при упражняване на натиск върху мехура, след кихане или кашляне. Неволното изпускане на урина в резул­тат от свръхактивен пикочен мехур е съпроводено с внезапна и силна нужда от уриниране, като няма достатъчно време да се стигне до тоалетната.

При наличие на симптоми на свръхактивен пикочен мехур, посетете своя гинеколог или уролог.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “При често уриниране кафето е противопоказно

  1. Веселина каза:

    Здравейте!С дизагноза Мс съм и имам проблеми с уринирането по принцип,но сега стана още по зле започна с болка и парене при уриниране,но уролога който ми пусна изследване след антибиотик показа че посявките останали стерилни и преди като ми пускаха изследвания показваха минимални стойности за бактерии в урината.Сега ми предложи да ида на гинеколог за да ми предпише някакво лечение и дано да открият нещо че ще ходя доста по мъките

  2. Диана каза:

    Здравейте,казвам се Диана и съм на 21г.От доста време имам проблеми с уринирането и това наистина ми пречи.При мен нещата са по сериозни защото вечер ставам до тоалетна от 5 до 8 пъти а през деня просто им загубвам бройката ;( Ходих на лекар и ми изписаха лекарства които не ми помогнаха и вече нз какво да правя.Ще съм благодарна ако някой ме упъти към някое изпитано лекарство което да ми помогне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *