ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Академик Гълъбов споделя актуална защита срещу грип, за сезон зима 2016-2017

Грип – причини за появата. Грипни тенденции за предстоящите зимни месеци. Свински грип (Калифорнийски грип) – Н1 N1.  Грип „Хонг Конг“ –  Н3 N2.  Австралийски грип „Бризбейн“. Сезонен грип.  Актуална защита срещу грип за сезон зима 2016-2017. Противогрипни ваксини. Профилактика с римантадин хидрохлорид.

Академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология при БАН гостува в здравната поредица  CredoWeb.bg.  Академик Гълъбов коментира какви грипни щамове могат да се очакват през настоящата зима и коя е актуалната защита срещу грип през сезон 2016-2017.

грип
Академик Гълъбов коментира какви видове грип можем да очакваме през сезон зима 2016 – 2017

Академик Гълъбов цитира следните видове грип, които могат да атакуват здравето на българите:

1 – Свински грип (Калифорнийски грип) – Н1 N1 – причинител на първата пандемия през 21 век. Засяга населението до 60-годишна възраст. По-възрастните хора (над 60-годишна възраст) не са засегнати от него. Този вирус дава и по-ниска смъртност, коментира академик Гълъбов.  От свински грип страдат децата и младите хора, пациенти със съпътстващи заболявания, бременните жени и пълните хора.

2 – Грип „Хонг Конг“ –  Н3 N2 –  изключително сериозен враг на човечеството. Той е причинител на повече от 90% от случаите на заболявания от грип. Ако населението има някакви сериозни поражения, то те ще бъдат от него. Причинява смъртност 0,5 – 0,6 на 100. Той е опасен за хората с хронични заболявания на сърдечносъдовата система, на белите дробове, на жлезите с вътрешна секреция – диабет, нефрити.

3 – Грипен вирус В – опасен грип. Причинява смъртност 0,5 – 0,6 на 100.

4 – Австралийски грип „Бризбейн“ – разновидност на грипен вирус В. Той започва с типичните симптоми – треска, мускулни болки, главоболие, кашлица, хрема, умора. Пациентите имат гадене, повръщат и изпитват стомашно-чревни неразположения.

5 – Сезонен грип – той се проявява всяка година, но много рядко можем да го очакваме преди Нова година, подчертава академик Гълъбов. Обичайно той се проявява през януари и през февруари.

грип
Актуалните щамове грип

Предпазване от грип:

1 – Противогрипна ваксина;

Акад. Гълъбов подчерта, че в България все още е прекалено нисък процентът на българите, които желаят да се ваксинират. В редица страни като Франция, Холандия, Скандинавските страни цената се реимбурсира – държавата плаща ваксинацията на населението. За съжаление България не е заделила подобни средства.

2 – Римантадин;

Този противогрипен препарат е подходящ при грипни вируси от група А, но не и при тези от група В. Като цена е много по-евтин от останалите химиопрепарати. Препоръчва се широко при профилактика. Когато бъде обявена грипна епидемия, пациентите вземат по 1 таблетка. Човекът може да носи вирус в инкубационен период, а препаратът действа.

Римантадин се свърза с протеин N2, който се съдържа в грипен вирус А, но не и при грипен вирус В. Чрез препарата може да се прави обикновена профилактика и екстремна профилактика. Взема се ежедневно,  но само ако е обявена грипна епидемия. Задължително трябва да се приема от членовете на семейства, в които има болен от грип. Идеята за действие е следната – ако вирусът е попаднал в организма, неговият инкубационен период е от 24 до 48 часа. Грипът се среща с вещество от медикамента, което го потиска.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *