ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. д-р Христозов: 3 са клиничните белези за появата на остеопороза

Остеопороза –  симптоматика и лечение.  Причини за появата на остеопороза – наследствени фактори, състояние на костите в детска възраст, недостигане на пикова костна маса в млада и фертилна възраст, влияние факторите на околната среда. Състояние на костната плътност. Способи за измерване състоянието на костната плътност – ултразвук, остеометър, кръвни и уринни маркери.

остеопороза
Проф. Христозов говори за остеопороза

В TVChernoMore гостува проф. д-р Кирил Христозов – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Причината за този разговор е застрашително нарастващият ръст на остеопорозата у нас.

Остеопорозата е костно-метаболитно  заболяване, при което намалява плътността на костите и те стават чупливи. Костта си има своя структура и по различни причини може да бъде нарушена. С течение на времето нейната здравина намалява. Тогава костта се чупи.  Веднъж появило се това заболяване, променя живота на пациента и отнема неговата свобода.

Клинични белези за появата на остеопороза: 

1 – Снижаване на ръста и сгърбване – характерно е както при жените, така също и при мъжете. Този белег е изключително важен за специалистите. Но те казват, ако до този момент вече не е настъпила фрактура.

2 – Болки в областта на гръбначния стълб.

3 – Състояние на костната плътност – важно е пациентите да правят такива изследвания през няколко месеца. Чрез изследванията се открива промяна в костната плътност. По този начин започва предварително лечение и няма да се допусне счупване на костите.

Състоянието на костната плътност може да се измери чрез различни способи. Един от тях е на база ултразвуково замерване. Най-точният метод към момента е остеометър на цялото тяло. Съществуват различни кръвни и уринни маркери. Те са ориентировъчни. Подсказват на лекарите дали да започнат лечение, или не. Дали провежданото лечение дава резултати и има степен на ефективност.

Причини за поява и развитие на остеопороза:

1 – Наследствени фактори – има хора, които се раждат с кости, чиято плътност е ниска и това позволява лесно и бързо да се развива остеопороза.

2 – Състояние на костите в детска възраст – реална предпоставка за развитие на остеопороза в зряла възраст.

3 – Недостигане на пикова костна маса в млада и фертилна възраст – важи за жените и за мъжете. Ако пациентите си правят по-рано изследвания на костната маса, рисковите ще бъдат открити и за тях ще започне лечение на костите в най-подходящия момент, за да не се развива остеопороза и да се не се допуска счупване на кости.

4 – Влияние факторите на околната среда – нездравословното хранене, прием на калций (мляко и млечни храни, риба и морски дарове), физическата активност. Тези фактори спомагат за правилно и качествено достигане на пикова костна маса, както и нейното поддържане до дълбока старост.

Най-добрата възраст за изследване състоянието на костната маса за откриване на предпоставки за развитие на остеопороза, е от 45 до 50-годишна възраст. Може да се правят изследвания и по-рано, но не трябва да се забавят след 50-тата годишнина, защото може да бъде късно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *