ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Малко познати трикове: Как да използваме алоето правилно?

Алоето помага при редица здравословни проблеми

Съществуват над 200 разновидности на това растение, но най-ценно е лечебното алое барбадензис, популярно като алое вера.

Тайната на целебната сила на това сухоустойчиво растение се крие в способността му при всяко поражение върху листото (обелване, прекършване) да затваря напълно порите си и по този начин „запечатва“ раната и се възстановява бързо.

Листата му съдържат уникална комбинация от над 75 хранителни вещества от 10 групи, които са жизненоважни за поддържане на биологичното равновесие на организма. Съставките му имат синергичен ефект (подсилват взаимно действието си), което ги прави още по-ценни.

алоето
Свежите листа на алоето са богати на редица полезни вещества

Листата на алое вера се използват за получаването на сок или гел, с който раните заздравяват по-бързо, облекчава се болката, лекуват се кожни алергии, изгаряния.

Фитотерапевтите прилагат препарати с алое вера за много заболявания – бъбречни, стомашно-чревни (язви на стомаха и дванадесетопръстника), дихателни (бронхиална астма), гинекологични. Полезен е при ревматоидни (артрит, ревматизъм), неврологични, стоматологични (афти, стоматити) проблеми. Помага и при нарушения в кръвообращението, стафилококови и стрептококови инфекции, анемия, безсъние, умствена умора.

Предписват се и препарати с алое вера за вътрешна употреба, които подсилват имунната защита на организма.

В офталмологията също е разпространено използването на медикаменти на основата на алое вера. Помага при лечение на конюнктивити с различен произход, кератит (възпаление на роговицата на окото). Препоръчва се при блефарит (хронично възпаление на ръбовете на клепачите, обикновено двустранно) и помътняване на стъкловидното тяло на окото.

Интересен факт е открил известният руски офталмолог академик Владимир Филатов. Лечебните свойства на екстракта от алое вера се усилват значително, ако преди извличането на сока растението се държи на студено в продължение на едно денонощие.

Домашни рецепти с алое вера

Растението се отглежда лесно: не е капризно към състава на почвата. Развива се добре на светло и слънчево място, в достатъчно просторна саксия или сандъче за цветя.

Свежите листа на алоето са богати на редица полезни вещества – антрахинови гликозиди, смоли, полизахариди, ефирни масла, ферменти, фитонциди, витамини. Ето как може да ги използвате при различни неразположения, след консултация с личния си лекар:

– при рани – помага за спиране на кръвотечението и по-бързото заздравяване на тъканите, повишава защитните сили на организма, пише „Журнал“. Третирайте поразеното място със свеж сок от алое вера.

– при липса на апетит: пийте по 5 мл сок от алое 2-3 пъти на ден, 30 мин преди хранене. Преди да изцедите сока, завийте прясно отрязаните листа в полиетиленов плик. Сложете ги за 1 денонощие на долния рафт на хладилника.

– при хрема: смесете прясно изцеден сок от алое с топла вода в съотношение 1:10 и капнете по 5-6 капки във всяка ноздра. Повторете процедурата 3-4 пъти за деня. Допълнителен бонус на този тип терапия при хрема е, че за разлика от повечето капки за нос, към тези с алое не се привиква.

– като допълнително лечебно средство при леки заболявания: пригответе си смес с гъша мас – на 100 части гъша мас добавете същото количество краве масло, чист мед и какао на прах, както и 15 части прясно изцеден сок от алое. Приемайте по 1 супена лъжица от сместа, разтворена в горещо прясно мляко, 2 пъти на ден.

Внимание!

Приемът на алое има някои противопоказания, както всички натурални продукти. Предозирането или свръхчувствителност на организма към някои от биологично активните съставки на растението може да предизвика възпалителни заболявания на стомаха и червата, както и диспепсия (подуване на корема, лошо храносмилане).

Консултирайте се винаги с личния си лекар, ако решите да опитате някой от вариантите с алое.

За да проверите дали не сте алергични към алоето за външна употреба, може да си направите тест, преди да ползвате продукт с него: нанесете малко върху нежната кожа зад ухото. Ако след 2-3 часа не се появи никакво раздразнение на това място, може да го ползвате без притеснения.

алое вера гел
Гел-балсам с алое вера – възстановява кожата при екземи, лишеи и изгаряния

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *