Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Маркова: Трябва ли да имунизираме детето срещу детските шарки?

Детските шарки – същност и причини за появата. Начини на заразяване. Признаци и симптоми. Инкубационен период. Видове детски шарки.  Усложнения и опасности за здравето. Лечение на детските шарки. Имунизации и ваксини. Ефикасни природни средства при дребна шарка.

детските шарки
Д-р Маркова коментира какво представляват детските шарки

Педиатърът д-р Рада Маркова гостува в предаването „Здравето отблизо“ на БНТ, за да коментира  детските шарки. Шарките са едни от най-често срещаните заболявания в детска възраст. Родителите на болните деца също не са пощадени, ако нямат изграден имунитет срещу тях. От години у нас се правят задължителни имунизации.

Първата ефикасна ваксина при детски шарки е за вариола. За радост днес тя вече не съществува, но в миналото е била страшен бич за човечеството. Вариолата в България е ликвидирана още през 1928 г. Страната ни е една от първите, успели да се справят с тази болест.

В задължителния имунизационен календар са предвидени ваксини против рубиола, морбили и паротит, обяснява д-р Маркова. Причината е, че се приемат като особено опасни инфекциозни заболявания. През 2009 и 2010 г. в България е имало епидемия от морбили. При деца, на които не са били поставени ваксини, заболяването е протекло доста тежко.  Но за розеола не се налага поставяне на ваксина, защото заболяването протича сравнително леко.

детските шарки
В студиото на „Здравето отблизо“ по БНТ 1

Скарлатината се получава вследствие на бактериална инфекция. Затова имунизация не е възможна. При това заболяване се провежда антибиотично лечение. Симптомите при детските шарки често пъти си приличат. Това налага педиатрите и инфекционистите да изчакат няколко дни преди да поставят точната диагноза.

Варицелата, наречена още лещенка, се отличава от останалите видове детски шарки, защото се образуват мехурчета, пълни с течност. Винаги се появяват и по кожата на лицето, както и в окосмената част на главата. Разпространява се и по останалата част на кожата.  Може да се появи в ушите, по половите органи. При най-тежките случаи на варицела е засегната и лигавицата на устната кухина.

Заразяването при повечето от детските шарки става по въздушно-капков път. Затова най-често децата се заразяват в детската градина или в детската ясла. Инкубационният период при различните видове шарки е различен, но най-често варира от 1 до 3 седмици.

Рубеола и варицела протичат сравнително леко с преходна температура и появата на характерен обрив. Диагнозата се поставя след проведен преглед. Обривът се появява на вълни. Едни затихват, а други избиват по кожата. Това се случва в рамките на 5 до 7 дни. Самият обрив би следвало да се третира с облекчаващи средства. Преди години особено много е използван ментолов спирт. Сега педиатрите съветват родителите да използват бебешка пудра. Важно е да се приемат витамини, общоукрепващи средства и много течности.

Желателно е децата в ранна възраст да боледуват от варицела. Така те изграждат и имунитет към заболяването. Ако възрастен човек прекара варицела на зряла възраст, поема риск да получи сериозни усложнения. Няма как да сме се родили с антитела против детските шарки. Това става възможно след като е поставена ваксина или да се образуват естествени антитела, след като пациентът е преболедувал някое от тези инфекциозни заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *