ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нарушеното храносмилане има много причини – вижте кои са те и как се лекуват!

В статията ще намерите пълна информация за нарушеното храносмилане. Физическите причини. Психологически и емоционални причини. Специфични стомашно-чревни разстройства. Поставяне на диагноза. Лечение – хранителни добавки, билки, хомеопатия, диета, медикаменти. Превенция.

Нарушено храносмилане
Нарушено храносмилане

Нарушеното храносмилане, което понякога е наричано диспепсия, е общ термин, който обхваща група от неспецифични симптоми в храносмилателния тракт. Често то се описва като усещане за пълнота, подуване, гадене, киселини в стомаха или дискомфорт в гърдите или в корема в резултат на газове. Симптомите се появяват по време на хранене или малко след това. В приблизително 44% от случаите нарушеното храносмилане е незначителен проблем, който често преминава, без да се налага лечение. Изследователите обаче смятат, че хроничните киселини в стомаха могат да доведат до по-сериозни заболявания, като например рак на хранопровода. Освен това е важно състоянието на пациентите с нарушено храносмилане да бъде преценено от лекар за евентуално наличие на сърдечно заболяване.

Описание

Нарушеното храносмилане (диспепсия) е широко разпространено състояние, което засяга около 25% от възрастното население на САЩ. Повечето хора с нарушено храносмилане рядко прибягват към услугите на лекар; въпреки това то е честа причина за посещение на лекарските кабинети. Около 3% от посещенията при общопрактикуващите лекари са заради нарушения в храносмилането.

Физически причини за нарушеното храносмилане

Симптомите, свързани с нарушеното храносмилане, имат най-различни възможни причини, като се започне от най-обикновени хранителни продукти и се стигне до сериозни системни заболявания:

Хранителен режим. Млякото, млечните продукти, алкохолните напитки, чаят и кафето водят до нарушено храносмилане при някои хора, тъй като стимулират производството на киселини в стомаха.

Медикаменти. Определени лекарства, изписвани с рецепта, а също и някои свободно продавани могат да раздразнят лигавицата на стомаха. Те включват нестероидни противовъзпалителни лекарства (NSAIDs или болкоуспокояващи лекарства за свободна продажба, като аспирин), някои антибиотици, дишксин, блокери на калциевите канали, нитрати, теофилин, кортикостероиди, желязо (железен сулфат), контрацептиви за перорален прием и трициклични антидепресанти.

Заболявания на панкреаса и жлъчния мехур. Те включват възпаление на жлъчния мехур или на задстомашната жлеза, рак на панкреаса и камъни в жлъчката.

Чревни паразити. Паразитните инфекции, които водят до нарушения на храносмилането, включват амебиаза, инфекции с метил или тения, ламблиаза и стронгилоидоза.

Системни заболявания, включително диабет, заболявания на щитовидната жлеза и колагенни съдови заболявания.

Ракови заболявания на храносмилателния тракт.

Състояния, свързани с женските детеродни органи. Тези състояния включват менструални спазми, бременност и тазови възпалителни заболявания.

Вредни храни
Вредни храни

Психологически и емоционални причини

Нарушеното храносмилане често съпровожда емоционални разстройства, защото онази част от нервната система, свързана с т. нар. реакция „бори се или бягай“, също засяга храносмилателния тракт. Хората, страдащи от тревожност или психични разстройства, често имат проблеми и с храносмилането. Много други обаче, които нямат подобни заболявания, често имат киселини, широко известни като „пеперуди в стомаха“, или стомашни спазми, когато са в смущаващи ситуации – като например изпити в училище или в университета, спорове с членове на семейството, криза на работното място и т.н. Храносмилателната система на някои индивиди очевидно реагира по-остро на емоционалния стрес поради свръхчувствителни нервни окончания в стомашно-чревния тракт.

Специфични стомашно-чревни разстройства

В някои случаи описанието, което пациентът дава на симптомите, предполага като причина наличието на специфично стомашно-чревно разстройство. Някои лекари класифицират тези случаи в три групи:

ЕЗОФАГИТЕН ТИП. Езофагитът представлява възпаление на тръбата, която пренася храната от гърлото до стомаха (хранопровода). Тъканите на хранопровода могат да се раздразнят от връщането на стомашната киселина обратно към долната част на хранопровода. Ако пациентът описва нарушеното храносмилане като чести или силни киселини в стомаха, лекарят преценява дали възможната причина не е гас- троезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). ГЕРБ е често срещано заболяване сред хората, като засяга около 30% от възрастното население. Изследване, проведено през 2001 г., показва, че затлъстяването пречи на антирефлуксната дейност. Хората, които са е наднормено тегло, имат по-дразнещ рефлукс от останалите пациенти. Появяващата се нощем ГЕРБ засяга 79% от възрастните с киселини в стомаха и е потенциално по-разрушителна за хранопровода от симптомите на нарушено храносмилане през деня. Друго изследване е установило, че киселинният рефлукс води до проблеми с кашли­ца и хрипове, особено при хората с астма.

ГЕРБ засяга също така и някои пеленачета и деца и е честа причина за плюенето и повръщането след прехранване при бебета. В повечето случаи това състояние преминава само, но състоянието на дете, по-голямо от една година, което редовно страда от болки в долната част на гърдите или в горната част на корема, е тревожно. Ако подобни симптоми мъчат детето по време на сън или при други дейности, необходима е лекарска консултация.

ПЕПТИЧНО-ЯЗВЕН ТИП. Нарушеното храносмилане от пептично-язвен тип е по-вероятно при пациенти над 45 години, които пушат. Тази група включва и хора, които установяват, че нарушеното им храносмилане се облекчава след приемане на антиациди или от често консумиране на малко количество храна. Често се установява, че пациентите от тази категория имат Helicobacter pylori инфекции. Н. pylori е пръчковидни бактерия, която живее в тъканите на стомаха и причинява раздразване на слизестата лигавица на стомашните стени. Повечето хора с Н. pylori инфекции не развиват хронично нарушено храносмилане. В уязвимата част от населението обаче микроорганизмът може да предизвика пептична язвена болест (ПЯБ).

НЕЯЗВЕН ТИП. Най -честият случай на хронично нарушено храносмилане – около 65% попадат в тази трета категория. Неязвената диспепсия понякога бива наричана функционална, тъй като, изглежда, е свързана с аномалии в начина, по който стомахът изпразва съдържанието си в червата. При някои хора стомахът се изпразва или твърде бавно, или пък твърде бързо. При други мускулните контракции на стомаха са нередовни и некоординирани. Тези разстройства на стомашното движение (мотилитет) могат да се дължат на свръхчувствителни нервни окончания в стомашните стени. Пациентите в тази група в повечето случаи са на възраст под 45 години и имат история в приемането на медикаменти за тревожност или депресия.

Нарушеното храносмилане изисква точна диагноза
Нарушеното храносмилане изисква точна диагноза

Поставяне на диагноза

Анамнеза

Тъй като нарушеното храносмилане представлява неспецифичен набор от симптоми, пациентите, които се чувстват достатьчно зле, за да потърсят медицинска помощ, най-вероятно се обръщат към своя общопрактикуващ лекар. Анамнезата на оплакванията невинаги насочва към очевидна диагноза. Лекарят обаче може да използва процеса на снемане на историята на заболяването, за да прецени настроението или емоционалното състояние на пациента и да прецени възможността от психично смущение. Освен това въпросите за мястото, силата, времето и повтаряемостта на нарушеното храносмилане могат да помогнат на лекаря при определянето на възможните диагнози.

Важна част от снемането на анамнезата са въпросите за признаци, които могат да указват сериозно заболяване. Такива са:

  • Отслабване
  • Упорито повръщане
  • Трудност или болка при преглъщане
  • Повръщане на кръв или кръв в изпражненията
  • Анемия

Визуализиращи изследвания

Ако се наложи по-задълбочено изследване на нарушеното храносмилане, лекарят поръчва преглед на стомаха с ендоскоп. Ендоскопът представлява уред с формата на тънка тръба, който позволява да се огледа стомашната лигавица на пациента. Ако нарушеното храносмилане е от езофагитен или от неязвен тип, стомашната лигавица изглежда нормално. Ако обаче пациентът страда от пептична язвена болест, медикът ще види разкъсвания или разязвени области в тъканите. Лекарят може също да препоръча ултразвуково изследване на корема или радионуклеидно сканиране (с изотопи), за да прецени мотилитета на стомаха.

Лабораторни изследвания

ИЗСЛЕДВАНИЯ НА КРЪВТА.

Ако пациентът е над 45 години, лекарят иска анализ на кръвта за пълна кръвна картина, измерване на нивата на чернодробните ензими, нивата на електролитите и серумния калций и функционирането на щитовидната жлеза.

ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА HELICO-BACTER PYLORI. То не налага вземане на тьканна проба от стомаха – прави се изследване на кръвта или на издишания въздух (дихателен тест).

Лечение

Диетолозите или натуропатите могат да препоръчат следното за подобряване на храносмилането:

  • Да се избягва консумацията на храни, които могат да раздразнят стомаха. Това включва пикантни, пържени, сушени или нездравословни храни, краставици, лук, пипер, домати, боб, газирани напитки или напитки, които съдържат кофеин.
  • Храненето трябва да е по-леко, но по-често.
  • Да се избягва тютюнопушенето.
  • Да се премине на хранителен режим с високо съдържание на фибри, за да се подобри редовността и да се облекчат храносмилателните проблеми като запек, хемороиди, болест на раздразнените черва, както и рак на дебелото черво. Хранителният режим с високо съдържание на фибри осигурява още и подобряване на функционирането на имунната система, предотвратяване на сърдечни заболявания, тумори и други болести.
  • Да се увеличи приемът на вода. Правилното хидратиране помага на храносмилателната система да работи по-добре.
  • Да се подобри лошото функциониране на храносмилателните ензими с помощта на добавки със солна киселина и панкреасни ензими, като липаза, амилаза и протеаза.
  • Да се сгъсти храната на бебето, за да се помогне при рефлукс (добавяйте една супена лъжица сух оризов продукт към всеки 30 грама формула или майчино мляко). Дръжте бебетата в изправено положение след хранене, вместо веднага да ги слагате да легнат.
Хранене и хранителни добавки при нарушено храносмилане
Хранене и хранителни добавки при нарушено храносмилане

Хранителни добавки

Препоръчваме ви следните хранителни добавки. За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

БОДИЛАКС

Хранителната добавка допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система. Благодарение на етеричните масла и влакнини в билките, подпомага нормалната моторика на стомашно-чревния тракт, нормалната перисталтика.

ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ЕНЗИМИ С ВИТАМИН С

Препоръчват се при проблемно храносмилане, дискомфорт, подуване на стомаха и газове.

ЯБЪЛКОВИ ФИБРИ под формата на таблетки за дъвчене

Ябълковите фибри под формата на таблетки са идеалната добавка към ежедневното меню. В храносмилателния тракт постигат добър баланс на неразтворими и разтворими фибри, като чрез увеличаване обема на изпражненията нормализират функцията на червата.

Таблетки за киселини

Ефективен продукт на Sanct Bernhard за справяне с неприятни състояния, предизвикани от хиперацидитет (прекалено отделяне на стомашна киселина), болки, отделяне на газове и подуване на корема.

ФИБРИ С 13 ВИДА БИЛКИ за редовен стомах код30228

Специално подбраните 13 билки с фибри са комбинирани с цел да нормализират функциите и дейността на храносмилателната система и най-вече на червата.

ГАСТРО КОМПЛЕКС за здраво храносмилане

Гастро комплекс представлява комбинация от лечебни китайски гъби, които ефективно се справят със стомашно чревни проблеми и нарушения.

Проверено средство от ново поколение, продуктът GASTRINAL на COMPLETE PHARMA подпомага функциите и оздравяването на храносмилателния тракт. Композицията от растителни екстракти и свързващи фактори е предназначена за подобрен контрол на нервните импулси върху храносмилателния процес и усвояването на основните типове храни.

ПРОБИОТИК КОМПЛЕКС

Пробиотик комплекс е съставен от 7 полезни млечно-кисели бактерии, които възстановяват и поддържат нормална чревната микрофлора!

ЕЖЕДНЕВНА РЕГУЛАЦИЯ при лениви черва и запек

Ежедневна регулация представлява уникална комбинация от природни съставки, която стимулира перисталтиката, нормализира преноса на храна през червата и подобрява усвояването на хранителните вещества.

ЦАРСКИ БИЛКИ за храносмилателната система

Подобрява дейността на храносмилателната система, както и функциите на черния дроб, стомаха, панкреаса, червата, жлъчката. Има антимикробно, антистресово, антивирусно и адаптогенно действие.

МИНЕСАН (MINESAN) – Алкално – минерални таблетки

Композицията екстракт от лайка и маточина успокоява стомашната дейност и упражнява газогонен ефект върху червата. Успокояването на спазмите редуцира болката, като се постига оптимален киселинно-алкален баланс.

Билкова медицина

Практикуващите китайска тради ционна медицина могат да препоръчат лекарства, извлечени от божур (Peonia lactiflora), хибискус, или китайска роза (Hibiscus sabdariffa) или урока (Bupleurum Chinese) за лечение на нарушеното храносмилане. Западните фитотерапевти вероятно ще предпишат резене (Foeniculum vul- gare), маточина (Melissa officinalis) или мента (Mentha piperita) за облекчаване на стомашните спазми и киселините в стомаха.

Хомеопатия

Хомеопатите определят лекарствата в съответствие с цялостния здравен профил на конкретния пациент, както и според специфичните симптоми. В зависимост от реакцията на пациента спрямо нарушеното храносмилане и някои от неговите вероятни причини хомеопатьт може да избере бухалковиден плаун (Lycopodium), растителен въглен (Carbo vegetalis), стрихнинов орех (Nux vomica) или полско котенце (Pulsatilla).

Хранителен режим и управление на стреса

Много пациенти се успокояват след уверенията на лекаря, че не страдат от сериозно или смъртоносно заболяване. Често помага и спирането на тютюнопушенето, както и на вся-какъв алкохол и напитки, съдържащи кофеин. Добре е пациентът да си води дневник за консумираните храни, ежедневния график и тежестта на симптомите. Тези дневници понякога разкриват психологически или хранителни фактори, които оказват влияние върху нарушеното храносмилане. Честото консумиране на малки количества храна също носи облекчение.

Други лечения

Някои алтернативни лечения са насочени към намаляването на ниво­то на стрес у пациента или промяна на отношения и емоционални проблеми, които оказват влияние върху нарушеното храносмилане. Тези терапии и практики включват рейки, рефлексология, хидротерапия, терапевтичен масаж, йога и медитация.

Медикаменти при нарушено храносмилане
Медикаменти при нарушено храносмилане

Лечение с медикаменти

Тъй като повечето случаи на нарушено храносмилане не се дължат на сериозни заболявания, много лекари предпочитат да опитат с медикаменти и други лечебни терапии, преди да препоръчат ендоскопия. В случаите, когато пациентите са над 55 години обаче, специалистът може да извърши ендоскопия на по-ранен етап от лечението.

Много пациенти с киселинен рефлукс се лекуват сами с лекарства на свободна продажба. За ГЕРБ през нощта едно изследване от 2001 г. препоръчва доза инхибитор на протонната помпа преди закуска и още една преди вечеря. Има одобрени лекарства за употреба при бебета с нарушено храносмилане, което не преминава само.

Пациентите с езофагитен тип нарушено храносмилане често биват лекувани с Н2 антагонисти (лекарства, които блокират отделянето на стомашна киселина). Те включват ранитидин и фамотидин.

На пациентите със смущения на мотилитета могат да бъдат предписани прокинетични лекарства, като метоклопрамид и цисаприд, които ускоряват изпразването на стомаха и увеличават чревната двигателна активност.

Отстраняване на Н. pylori

За изчистване на бактерията Н. pylori от стомашно-чревния тракт може да бъде предписана терапия с антибиотици.

Очаквани резултати от лечението

Повечето случаи на лека форма на нарушено храносмилане не се нуждаят от медицинско лечение. При пациенти, на които се налага да потърсят услугите на лекар и им е извършен ендоскопски преглед, резултатите се следните — около 15% биват диагностицирани с ГЕРБ, 15— 25% с ПЯБ, около 1% имат рак на стомаха. Повечето пациенти с функционални диспепсия се повлияват добре както от Н2 антагонисти, така и от прокинетични лекарства, в зависимост от причината за тяхното нарушено храносмилане.

Как да се предпазите от нарушеното храносмилане

Нарушеното храносмилане често може да бъде предотвратено чрез здравословен хранителен режим, намаляване нивото на стреса и включване на методи за справяне с него. Специфичните превантивни мерки включват:

  • Преустановяване на тютюнопушенето.
  • Намаляване или спиране на алкохола, чая и кафето.
  • Избягване на храни, които са твърде пикантни или мазни.
  • Бавно хранене и достатъчно време между храненията.
  • Практикуване на йога или медитация.
  • Да не се вземат аспирин или други лекарства на празен стомах.
  • Поддържане на теглото в нормални граници.

Основни термини, използвани в статията

Диспепсия – другото име за нарушено храносмилане.

Ендоскоп – тънък инструмент с форма на тръба, който се използва за преглед на вътрешността на стомаха.

Гастроезофагиална рефлуксна болест (ГЕРБ) – заболяване в долната част на хранопровода, причинено от връщане на стомашна течност в хранопровода и раздразване на тъканите.

Н2 антагонист – тип лекарство, което облекчава нарушеното храносмилане, като намалява производството на стомашни киселини.

Киселини в стомаха – популярен термин за неприятно парещо усещане в стомаха и долната част на хранопровода, понякога причинявано от рефлукс (връщане) на малки количества стомашна киселина.

Helicobacter pylori – грам-отрицателна, пръчковидна бактерия, която живее в тъканите на стомаха и дванадесетопръстника и причинява възпаление и разязвяване на лигавицата.

Мотилитет – движението или способността за движение на даден организъм или орган на тялото. Понякога причината за нарушеното храносмилане е аномален мо­тилитет на стомаха.

Пептична язвена болест (ПЯБ) – стомашно разстройство, свързано с разязвяване (разяждане) на сто- машната лигавица заради киселината в стомашните сокове.

Прокинетик – лекарство, чието предназначение е да ускори изпразването на стомаха и двигателната способност на червата.

Рефлукс – обратно протичане (връщане) на телесна течност или секрет. Понякога причината за нарушено храносмилане е рефлукс на стомашна киселина в хранопровода.

Източници: webmd.com; healthline.com; soznatelno.ru; medside.ru

https://www.youtube.com/watch?v=cGCYrkUj2dk

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *