Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При остра болка, причинена от ишиас – тези 9 съвета ще ви помогнат!

Ишиас – как да се справим с този проблем?

Пронизваща болка, която започва ниско под кръста, минава през ханша и се спуска по едното бедро надолу по крака, често е сигнал за ишиас. Оплакването се появява, когато нещо – например херниален пръстен, притиска корена на нерв, който е разположен от гръбначния стълб към крака.

Следвайте тези стъпки, за да се отървете от острата болка. Започнете оттук!

1. Добра стойка

Позата с изправен гръб е по-щадяща

Когато сте застанали прегърбени и с отпуснати рамене, може да се засили неприятното парещо или болезнено усещане, което е характерно при ишиас. При сядане, по възможност изберете стол с права облегалка, която да поддържа гръбнака ви (когато нямате подходящ, може да използвате малка възглавничка или навита на руло хавлиена кърпа, за да подпрете долната част на гърба си). Не забравяйте да държите стъпалата си плътно на пода, а краката и ръцете свити съответно в коленете и лактите под ъгъл 90 градуса със земята.

2. Студено и топло

Усещанията с различна температура облекчават състоянието

Поставянето на торбичка с лед върху болезненото място намалява дискомфорта, докато горещите „лапи“ отпускат напрегнатите мускули. Повечето лекари препоръчват да започнете с изстудяващите процедури за 24 до 48 часа, след това да превключите на загряващите, но вие правете това, от което се чувствате най-добре.

ишиас
Как да се отървем от болката, причинена от ишиас?

Не забравяйте да обвиете ледените или горещите торбички с хавлиена кърпа, преди да ги сложите върху третираното място, за да предпазите кожата от директния контакт (и ледът пари!). Дръжте ги до 20 минути, почивайте поне 10 минути, преди да наложите следващата „лапа“.

3. Движение

Протягането и разкършването на тялото е полезно, но трябва да се внимава как точно се раздвижвате

Упражненията, които засягат долната част на тялото, помагат да се подсилят мускулите, поддържащи гръбначния стълб, намаляват болката и подобряват стойката. Опитайте с йога: скорошно изследване доказва, че пациенти с херниални пръстени, сред които повечето страдащи и от ишиас, които практикували йога в продължение на 3 месеца, имали по-малко болки и изпитвали по-лек дискомфорт в сравнение с тези, които получавали само стандартното медицинско лечение за заболяването си.

4. Противовъзпалителни медикаменти

Прицелете се в огнището на възпалението

Посъветвайте се с лекаря си за прием на лекарства, които успокояват възпалението – то може да дразни нервните окончания по гръбначния стълб. Ако предписаните медикаменти не ви повлияят до 2 седмици, консултирайте се отново с лекаря си, пише „Журнал“. Избягвайте лекарства от този тип, ако сте имали (или имате в момента) язви, кървене или приемате медикаменти за разреждане на кръвта.

5. Натиск

Прилагане на мануална терапия

Опитният физиотерапевт знае как да облекчи болката с натиск с ръце по гръбначния стълб. Правилно изпълнената мануална терапия може да „отнеме“ напрежението във възпалените мускули и нервни окончания.

6. Акупунктура

Доставя „остро“ облекчение

Терапията с игли, които се забождат на определени точки по кожата, може да е по-ефикасна при ишиас от приема на противовъзпалителни лекарства, показват резултати от 11 клинични проучвания. Обяснението е, че акупунктурата влияе на сигналите за болка, които изпраща мозъкът. Друго предложение на специалистите е да съчетаете медикаментозно лечение с акупунктура за по-добри резултати.

7. Успокоителни лекарства

Отпускат нервите и мускулите

В някои случаи медикаменти, които действат антиспазматично, могат да облекчат болката при ишиас. Приемът на антидепресанти при определени пациенти също може да повлияят на оплакванията им от ишиаса, защото тези лекарства по принцип действат на сигнализиращите за болка нервни окончания.

8. Инжекции

„Вкарайте“ помощта директно там, където е необходима

Инжектирането на кортикостероди в гръбнака могат да успокоят болката за период от 60 дни, понякога и повече. Вкарването на лекарството директно до поразената точка намалява страничните ефекти до минимум (в сравнение с нежеланите реакции при прием на орални медикаменти), но рисковете от инжектирането включват кървене и увреждане на гръбначния мозък. Затова първо опитайте други терапевтични средства.

9. Операция

Последна стъпка към решаване на проблема

Хирургията дава положителен ефект, защото отстранява радикално причинителя на дискомфорта при ишиас. Ако другите методи не повлияват симптомите, или пък се влошавате, ако се появяват проблеми с червата и пикочния мехур, тогава обсъдете операция.

Нанобелт
Коланът „Нанобелт“ помага при ишиас

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *