ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това е най-полезната статия, която ще прочетете това лято!

Специалистите отговарят на най-важните въпроси, свързани с летните болести, които всеки един от нас си задава.

Какви са симптомите на алергия при ужилване от насекомо?

Малко след ужилването се получава затруднено дишане и прилошаване. Кръвното налягане рязко спада.

Затова алергичните към насекоми трябва през лятото винаги да носят със себе си ампула адреналин, която медицинско лице да им инжектира венозно.

лято
Алергичните към насекоми трябва през лятото винаги да носят със себе си ампула адреналин

Какво може да помогне при алергия?

Ако подозирате, че може да имате алергия към ужилване от насекоми, трябва да отидете на преглед при алерголог или кожен лекар, който да установи дали наистина е така.

При положителен резултат, за да свикне организмът с отровата, може да се проведе лечение за хипосензибилизация или за намаляване на чувствителността. Така се загубва или поне понижава способността за свръхреакция.

При ухапване или ужилване насекомите причиняват не само сърбеж, зачервяване на кожата и болки. Те могат да предизвикат и много сериозни усложнения, пише „Здравен журнал“. Алергиите, провокирани от отровата на пчелите, осите, земните пчели и стършелите, могат да бъдат опасни за живота.

Трябва ли веднага, щом ви ужили пчела, да отидете на лекар?

В нормалните случаи е достатъчно внимателно да се извади жилото, като се внимава торбичката с отровата да не се разлее върху ужиленото място.

Върху раната трябва да се направи хладен компрес и евентуално да се намаже с болкоуспокояваиц мехлем.

Само при ужилване върху устните и носа, както и при многобройни такива по цялото тяло, трябва да се потърси спешна медицинска помощ. И при наличие на алергия, разбира се.

Защо ухапването от кърлеж може да бъде толкова опасно?

Кърлежът може да пренесе две болести: първо, лаймска. Тя се причинява от бактерията борелия бурдорфери и всеки втори кърлеж я носи в себе си. Годишно хиляди хора заболяват от тази болест.

Втората болест е менингитният енцефалит или МЕ. Това е възпаление на мозъка и мозъчната кора.

Какви са симптомите на лаймската болест?

Около ухапаното място се образува червен ореол. Лаймската болест протича в три стадия, но не винаги се наблюдават задължително и трите. Някои пациенти оздравяват бързо след първоначалните болезнени симптоми.

При други лаймската болест причинява болки в крайниците и възпаления на различни нерви по тялото и може да доведе до продължителни мъчителни страдания.

Ако тя не бъде атакувана навреме с антибиотици, има риск да провокира сериозни поражения като дистрофия на мускулите, увреждане на очите или възпаление на ставите.

Какви са симптомите на менингитния енцефалит?

При него в течение на около една до две седмици след ухапването се наблюдават симптоми, които напомнят грипните. След това следват осем дни без оплаквания, докато се стигне до възпаление на мозъка, мозъчната кора, а в отделни случаи и на гръбначния мозък.

При тази болест не помагат антибиотици. От 300 пациенти с енцефалит умират около 100 от страничните въздействия на болестта.

Какво трябва да се направи, когато ни ухапе кърлеж?

Най-добре е той да бъде внимателно изваден с пинсета от кожата. Главата на кърлежа трябва да бъде изтеглена така, че задната част на насекомото да не се разкъса. А мястото на ухапването трябва добре да се дезинфекцира. Ако главата остане в кожата, добре е да се отиде на лекар.

Никога не трябва да се използва лепило, масло или олио, защото насекомото отделя опасна слюнка и може да стане инфекция.

как да извадим кърлеж
Най-добре е кърлежът да бъде внимателно изваден с пинсета от кожата

Как да се предпазим от опасните насекоми?

Ето някои основни правила:

Когато пчелите, осите или стършелите летят наблизо, не трябва да се гонят и убиват. Те жилят само когато се почувстват застрашени.
Сладките храни и напитки, светлото и ярко облекло и силно ароматните козметични продукти привличат насекомите.
Ароматите, които отблъскват осите, са етерично масло от лавандула или мента. Може да капнете няколко капки по себе си или да сложите малко в аромалампа. А също и да ползвате свещ с тези ухания.

Трябва да се внимава при брането на пресни плодове
Кърлежите живеят в треви, листа, храсти. Те не са само в гората и полето, но и в парковете и градинките, които посещаваме. Облеклото не може да бъде сигурна защита от тях.

Добре е преди престой на открито да използваме предпазен репилент, а след това да проверим обстойно тялото и дрехите си, както и домашните си любимци.

Какво означава акне „Майорка“?

Това е кожна алергия, която се получава при излагане на слънце. Тя се изразява в червени петна, пришки и рани. Причината за тази фототоксична реакция са определени козметични съставки, които при контакт с ултравиолетовите лъчи предизвикват кожен обрив.

Такива могат да бъдат мазнините или емулгаторите, но също така и съдържащите се в некачествените продукти за слънчева защита химически субстанции.

акне майорка
Акне „Майорка“

Какво е светлинна дерматоза?

Тя се причинява от ултравиолетовите лъчи. Типично е първо да се появи сърбеж, а след това обрив. Дерматозата обичайно започва от лицето, преминава през деколтето и се пренася върху долната част на ръцете и горната част на китките.

По-късно се разпространява върху раменете, корема и краката. Кожните реакции приемат различна форма – екзема, мехури, възелчета, зачервявания и пъпки. Най-доброто средство срещу слънчевото изгаряне са качествените защитни млека, кремове и гелове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *