Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Супер съвети за лечение на диария! Тези методи ГАРАНТИРАНО действат!

Най-общо диария означава често изхождане, придружено с редки изпражнения. Медицинското определение гласи, че диарията е свързана с увеличение на теглото на фекалната маса; фекална маса с тегло над 300 грама дневно по принцип означава диария. Това се дължи главно на прекомерно количество вода, която обикновено съставлява между 60 и 85% от фекалиите.

По този начин истинската диария се различава от заболяванията, които причиняват само често изхождане (свръхдефекация) или незадържане (неволно изпускане на съдържанието на червата).

диарията
Диария означава често изхождане, придружено с редки изпражнения

Освен това лекарите класифицират диарията и като остра, която продължава от една до две седмици, и хронична, която продължава повече от 2-3 седмици. Най-честите причини за остра диария са вирусните и бактериалните инфекции.

Как се лекува?

Хранителен режим

В идеалния случай лечението се насочва към отстраняване на причината. Първата цел обаче е да се предотврати или лекува обезводняването и недостигът на хранителни вещества (корекция на електролитния дисбаланс).

Когато е възможно, приемането на храна трябва да продължи дори при пациенти с остра диария.

Необходима е консултация с лекар за това какъв тип и какво количество храна е разрешена за приемане. При някои пациенти от полза е хранителен режим с ниско съдържание на мазнини или мазнини, които могат да бъдат лесно усвоени. Диетата BRAT, която ограничава приемането на храна до банани, ориз, ябълково пюре и препечени филийки, може да помогне при лечението на диарията.

Тези храни осигуряват разтворими и неразтворими фибри, без да предизвикват дразнене. Ако препечената филийка е малко прегоряла, въгленът може да помогне при изолирането на токсините и изхвърлянето им от тялото.

Пациентът трябва да пие много течности, но в тежките случаи може да се наложи хоспитализиране и интравенозно вливане на течности. Ако пациентът е обезводнен, трябва да се уведоми лекарят. Ако той препоръча перорално поемане (през устата) на препарати за възстановяване на водния баланс, могат да се използват продаваните в търговската мрежа или приготвени в домашни условия.

Световната здравна организация препоръчва следната лесна рецепта за приготвяне в домашни условия на препарат, който може да се пие често на малки глътки:

3/4 ч. л. трапезна сол
1 ч. л. сода бикарбонат
1 чаша портокалов сок
1 литър вода

Хранителни добавки

Възстановяването на хранителни вещества също играе роля за предотвратяването и лечението на диарията. Цинкът особено играе важна роля за имунната система и недостигът на този минерал може да доведе до хронична диария. Освен това възстановяването на цинка подобрява растежа на младите пациенти.

цинк
Недостигът на цинк може да доведе до хронична диария

Добавките към хранителния режим, които обикновено са полезни при лечението на смущения в храносмилането, включват:

– Витамин С – 50-500 mg дневно
– Витамин В6 – 50 до 150 mg дневно
– Магнезиев аспартат – 400 mg дневно
– Витамин Е – 400 IU дневно
– Глутамин – 3000 mg дневно
– Чесън, обезмирисен – 2000 mg дневно
– Деглициринизиран скадник (сладък корен без глициризинова киселина, която е причина за страничните ефекти на билката) за дъвчене – когато е необходимо

Изследванията, проведени в Детската болница към Изследователския център в Оукланд (Оукланд, Калифорния) и в университета „Хайнрих Хайне“ (Дюселдорф, Германия) са установили, че флавоноидите на какаото в тъмния шоколад могат да ограничат количеството на течността в червата, като по този начин е възможно да облекчат диарията.

Учените са установили, че използването на шоколад за лечението на диария датира отпреди стотици години, макар че механизмът не е бил известен.

Пробиотици

При пробиотиците става дума за лечение с благотворно действащи микроби под формата на таблетки или свещички. Проучванията и клиничното използване на пробиотици показват тяхната полза при лечението на диария, особено такава, свързана с употребата на антибиотици.

Благотворно действащите микроби включват бактериите Lactobacillus acidophilus и L. bifidus и дрождите Saccharomyces boulardii.

При лечението на диария пациентът може всеки ден да изяжда по една чаша кисело мляко (съдържащо активни Lactobacillus acidophilus култури). Като алтернатива могат да се вземат една-две капсули acidophilus при всяко хранене или преди лягане.

При провеждане на изследвания в Щатския университет на Охайо е установено, че лечението с пробиотици намалява риска от диария при лица, които приемат антибиотици; 20% от пациентите, които не са вземали пробиотици, са получили диария, същото се е случило само при 8% от пациентите, които са вземали пробиотици.

Акупунктура

При деца с остра или хронична диария вид акупунктура, при която иглите се забиват леко и бързо се изваждат, е показала по-добро въздействие от лекарствата. При друго изследване акупунктурата е премахнала симптомите и нормализирала изпражненията при деца с хронична диария, които не са реагирали на конвенционалната или на китайската медицина.

Билкови и китайски лекарства

Билковите лекарствени средства срещу диария включват блатен тъжник (бръстолисто орехче), хидрастис и лайка, приемани под формата на чай през целия ден.

блатен тъжник
Блатен тъжник помага при диария

Традиционните китайски лекарства, използвани за лечение на диария, включват:

– Xiang Sha Liu Jun Wan – хапче „Шестимата господа“ с Aucklandia (корен от азиатско растение, подобно репея) и черен кардамон.

– Fu Zi Li Zhong Wan – приготвено от самакитка хапче за регулиране на средната част на тялото

– Si Shen Wan – хапче „Четирите чудеса“

– Wu Mei Wan – хапче Муме

– Jian Pi Wan – хапче за подсилване на далака

– Shen Ling Bai Zhu Wan – хапче от женшен, дървесна гъба Poria и Atractylodes Macrocephala (азиатска билка от сем. Сложноцветни – използват се коренищата).

Алопатично лечение

За хора с хронична диария от полза са лекарствата, потискащи перисталтиката, като лоперамид (Imodium) и дифеноксилат. Използването им е ограничено или дори противопоказно при пациенти с остра диария, особено при онези с висока температура или кръв в изпражненията. Те не трябва да се приемат без препоръка от лекар. Съществуват освен това и нови противодиарични хапчета, които намаляват прекомерното отделяне на течност от чревния тракт.

Проучване, извършено от Университета в Тенеси, е установило обещаващи резултати при лечението на някои типове диария при хора, пътуващи в чужбина, с антибиотика Rijximin (Xafaxan).

При проучването хора, пътуващи до Мексико и Кения, с типичната за такива случаи диария са съкратили времето, през което изпражненията им са били редки. Установено е, че лекарството е ефикасно при някои щамове на Е. coli, но не действа, ако е налице повишена температура или ако изпражненията съдържат кръв.

За повечето хора в развитите страни един пристъп на остра инфекциозна диария причинява в най-добрия случай неудобство. Както в индустриализираните, така и в развиващите се страни обаче може да се стигне до сериозни усложнения и смърт.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *