Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Непременно се възползвайте от тези съвети за пълноценен живот на диабетика в семейството

Ако страдате от диабет, това неизменно се отразява и на семейството ви. Ето как да получите нужната подкрепа, като същевременно помагате на близките си да се чувстват щастливи и спокойни.

Запознайте семейството си с фактите

Семейството
Семейството

Колкото повече близките ви знаят за диабета, толкова по-добре ще разбират през какво преминавате, за да се поддържате в добро здраве и толкова по-способни ще бъдат да ви окажат помощ. Никога не трябва да си мислите, че сте сами.

Навикът: Приобщаване на семейството към здравословните ви навици.

Резултатът: Близките ви ще са изложени на по-малък риск от развитие на диабет.

Доказателството: Водещо изследване, проведено сред 3000 души в преддиабетно състояние, повечето от които били с наднормено тегло и с генетична предразположеност към диабета, показало, че те могат да намалят риска да развият заболяването напълно с 58%, като подобрят начина си на живот. Участниците в изследването постигнали това, като преминали на здравословна диета и започнали да отделят по 30 минути на ден за умерена физическа активност пет дни седмично.

Не крийте заболяването. Някои пациенти се опитват да избегнат уведомяването на партньорите си за диагнозата, отчасти поради стоическата позиция: „Мога да се справя сам.“ Истината е, че овладяването на диабета включва толкова много страни от живота ви, че се нуждаете от подкрепата и разбирането на тези, с които споделяте един покрив.

Занесете специализирана литература вкъщи

Вие може да разполагате с тази информация, защото страдате от диабет, но тези, които нямат този проб­лем, понякога забравят важни неща – като нуждата да измервате кръвната си захар няколко пъти дневно, да се храните на равни интервали от време и да следите калориите и въглехидратите си.

Ако имате нужда от помощта на партньора си, поискайте я. Много двойки имат проблеми да обяснят един на друг желанията и нуждите си. Например жените често си мислят: „Ако съпругът ми не помага в домакинството, защо да иска да ми съдейства за диабета?“ Не го мислете дълго. Кажете на партньора си какво ви е необходимо – това може да е време за спорт или четвъртъци, в които да не готвите. Вероятно ще получите желаната подкрепа.

Препоръчваме продукта Превент комплекс за нормализиране на кръвната захар. Във всяка капсула се съдържа екстракти от: копринус Coprinus comatus (200 мг); шиитаке Lentinula edodes (60 мг); рейши Ganoderma lucidum (60 мг); майтаке Grifola frondosa (60мг); кордицепс Cordyceps sinensis (20 мг). За повече подробности последвайте линка.

Научете членовете на семейството си да разпознават симптомите на ниска кръвна захар

Всеки в дома ви трябва да познава признаците – учестен пулс, потене, двойно виждане, объркване – и начините за оказване на първа помощ. Важно е близките ви да знаят, че хората, изпаднали в хипогликемия, обикновено твърдят, че са добре. Не е така. Членовете на семейството ви трябва да са наясно къде държите храните си за спешни случаи и какво количество е необходимо да приемете. Ако са ви предписали глюкагон, научете ги как да ви го инжектират.

Обяснете им и за високата кръвна захар. Трябва да разпознават симптомите – необичайно силна жажда, чести позиви за уриниране, замъглено зрение и отпадналост – и да са готови да предприемат незабавни мерки. Погрижете се да ги обучите как се измерва кръвна захар, а ако сте на лечение с инсулин, как и къде да ви го инжектират.

Семейството и храненето
Семейството и храненето

Храната и семейството

Ако с партньора си сте свикнали да се наслаждавате на тежки вечери с пържоли или всяка седмица консумирате готова храна, налага се поне единият от вас да промени това. Членовете на семейството ви трябва веднага да разберат, че сте сериозни относно новия си режим. Предложете им да се присъединят. Помнете – същите навици, към които вие се стремите – правилно хранене и редовно спортуване – са полезни за всекиго.

Хранете се заедно. Учените твърдят, че семействата имат огромна полза в емоционално отношение, когато всички се хранят заедно. Общуването става по-лесно, хората се хранят по-пълноценно и цялостното поведение на децата се подобрява. Това ще създаде спокойна и хармонична атмосфера в дома ви.

Избирайте сами здравословните храни. Ако не сте отговорни за пазаруването в домакинството, отидете до супермаркета с партньора си и се погрижете количката да съдържа продукти, които харесвате и които отговарят на диетата ви. Така се увеличава вероятността домашно приготвената храна да ви е по-вкусна и да ви помогне да постигнете целите си по отношение на теглото и контрола над нивата на кръвната захар. Ще си спестите и евентуалните споро­ве около подбора на менюто.

Стевия е най-добрият подсладител с природен състав в света. Стевия се препоръчва на хора с наднормено тегло, при диабет тип II, при висока кръвна захар, високо кръвно налягане. За повече подробности последвайте линка.

Намалете – не отстранявайте – вредните храни

Освен ако не пазарувате сами всички продукти, може да чувствате, че нямате достатъчно контрол над изкушаващите храни, които влизат в дома ви. От друга страна, може да не ви се иска да забраните всички вредни неща и така да „накажете“ семейството си. Има компромисно решение – купувайте съблазняващите продукти в по-малки опаковки – половин торта вместо цяла, малки кутии сладолед и малки пакети чипс. Ако се поддадете на някое от тези неща, поне ще имате някакъв контрол на количеството.

Направете си книжка с любими здравословни рецепти. Помолете всеки от семейството да потърси рецепти за здравословни и вкусни ястия в готварски книги, кулинарни списания и интернет. Опитвайте ги и прибирайте „бисерите“ в папката с рецепти. Научете всеки от дома ви как да приготвя тези блюда – или поне тези, които те са подбрали – така че ежедневните задълже­нията по готвенето да не се стоварват само върху един чифт рамене. Колкото по-ангажирани (и горди) с кулинарния си принос са членовете на семейството ви, толкова по-приятно ще е здравословното хранене.

Семейството се храни
Семейството се храни

Комбинирайте по-тежките ястия с много зеленчуци

Когато основното ястие за вечеря не отговаря на хранителния ви режим, сложете голяма купа със сурови или задушени зеленчуци като гарнитура. Сипете си само малко от основното и допълнително от зеленчуците. Другите членове на семейството ви вероятно няма да са толкова добросъвестни относно здравословното хранене, но това не е проблем. Когато проявявате подобна гъвкавост, всички ще са доволни.

Направете си компост. В много семейства важи правилото съдържанието на чинията да се хапва до последната трошичка. Това е предпоставка за преяждане. Когато обаче има природосъобразен начин излишната храна да се преработва, остатъците в чинията няма да ви изглеждат като прахосничество. В компоста можете да изхвърляте растителните остатъци и обелките от плодовете и зеленчуците. А ежеседмичното обръщане на купчината с лопата ще ви предостави допълнителни поводи за раздвижване.

Копринус за подобряване на състоянието при диабетициГъбата има свойството да предотвратява негативните последствия от диабета, които се отразяват върху сърдечно-съдовата система и диабетната полиневропатия. За повече подробности последвайте линка.

Треска в пикантен доматен сос

Не е лесно да принудиш злоядите членове на семейството да консумират риба, но това апетитно ястие с меката на вкус треска ще се хареса на всички.

4 филета от треска (по 120 г всяко) сол и черен пипер 2 чаени лъжички зехтин

1 глава лук, нарязана на ситно

2 скилидки чесън

800 г домати на кубчета (от консерва)

2 супени лъжици доматено пюре

2 супени лъжици балсамов оцет или 1/2 чаша червено сухо вино 2 супени лъжици пресен босилек, нарязан на ситно 2 чаени лъжички пресен риган, нарязан на ситно

Поръсете филетата с малко сол и черен пипер. Загрейте зехтина в дълбок тиган на умерена температура. Добавете треската и запържете от двете страни, докато леко потъмнее, около 8-10 минути. Извадете рибата от съда. Сложете вътре лука и чесъна. Запържете 2 минути. Сипете доматите на кубчета и доматеното пюре и оставете да заврят. Намалете котлона и прибавете оцета (или виното). Оставете на тих огън 20 минути. Добавете босилека и ригана и гответе още 3 минути. Поднесете рибата, полята с доматения сос.

Без стрес и безпокойство

Фактът, че сте диабетик, вероятно притеснява всички около вас. Тези, които ви обичат, се тревожат – понякога дори прекалено – а времето и средствата, които инвестирате в грижите за себе си, могат да се окажат проблем за останалите. Следвайте предложените от нас лесни стъпки, за да избегнете конфликтите.

Успокойте страховете на семейството си с обучение и откровеност.

Не е необичайно близък роднина на диабетик да е по-разтревожен за състоянието му, отколкото самият пациент. Източник на подобни страхове често е липсата на знание, както и погрешната представа за диабета. Внимателно обяснете какво представлява заболяването и как го контролирате. Споделете някои книги по темата, а ако обяснявате за диабета на дете, намерете подходящ език. Детето вероятно ще приеме по-спокойно състоянието ви, ако споменавате за него от време на време в контекста на други разговори, вместо да водите дълга дискусия.

Уточнете ролята на партньора си при посещенията в лекарския кабинет. Решете дали искате партньорът ви да ви придружава при лекаря и се уверете, че и двамата сте постигнали съгласие по въпроса. Може да предпочетете да обсъждате състоянието си само с лекаря. От друга страна, често помага да имате някого за подкрепа по време на прегледа, който да задава въпросите, за които не сте се сетили, както и да се грижи дадените ви указанията да бъдат разбрани. Когато партньорът ви разбере ролята си при медицинските прегледи, ще има по-малко напрежение и стрес между вас.

Медикаментите
Медикаментите

Включете в бюджета разходите си за медикаменти

Когато изготвяте месечния бюджет за домакинството, не забравяйте да включите разходите за изследвания и лекарства. Финансовите проблеми са сред най-често срещаните причини за недоразумения в брака, както и за развод. Колкото по-открито и честно споделите с партньора си последствията, които състоянието ви ще окаже върху месечния баланс на средствата, толкова по-добре.

Поставете си общи здравословни цели. Помнете, партньорът ви има законен интерес в поддържането на вашето здраве. Заедно решете какви усилия ще положите, за да контролирате по-добре заболяването. Когато двамата набележите тези цели заедно, усилията ви да овладеете състоянието ще водят до по-малко неразбирателства и спорове. Например може да решите, че всеки ще си взема салата за обяд в работата. Ако с партньора си сте на едно мнение в това отношение, той или тя може да се погрижи да имате пресни зеленчуци, да намери специални кутии, удобни за пренасяне, или да ви помогне в приготвянето на салата от вечерта.

Капсулите с чесън на Sanct Bernhard регулират кръвната захар и холестерола. Всяка капсула съдържа 500 mg луковици чесън на прах. За повече подробности последвайте линка.

Ако се чувствате притиснати, приложете защитна „хватка“

Роднини, които непрекъснато предлагат съвети, без да сте ги молили за тях, или ви обясняват как трябва да се грижите за здравето си, могат да ви подлудят или просто да ви потиснат. Вместо да пренебрегвате проблема (особено ако живеете с този човек), отправете покана за неофициален обяд или вечеря. Фактът, че се намирате на обществено място, ще уталожи страстите. Спокойно обяснете колко ги обичате и колко оценявате загрижеността им. След това им кажете какво ви помага, както и какво ви пречи. Бъдете възможно най-открити и честни. Може да се наложи да запишете мислите си предварително, за да не пропуснете някой от проблемите.

Наложете мораториум върху виковете, ругатните, обидите и скърцането със зъби. Когато ситуацията е спокойна, обсъдете със семейството си пряката връзка между враждебността и здравето. Гневът и стресът карат организма да произвежда хормони, повишаващи нивата на кръвната захар. Ако сте избухли­ви, проверете дали поведението ви не се дължи на ниска кръвна захар. Може би е по-добра идея да отложите сериозните разговори за след вечеря.

Излезте на антистрес среща със самите себе си

Ако успеете да неутрализирате стреса при себе си, членовете на семейството ви също ще се чувстват по-спокойни. Важно е, без значение дали сте работохолик или пенсионер, да намерите отдушник за напрежението и скуката. Дали ще са вечерни разходки, плетене, четене или йога, отделете време и бъдете постоянни. Ще подобрите способността си да се справяте без нерви с вече възникналите конфликти.

Слагайте брака си на първо място. Различни изследвания свързват нещастните бракове и високото кръвно налягане, повишените нива на хормоните на стреса и депресията. Заздравете връзката си с партньора, като не забравяте да казвате „благодаря“ поне веднъж дневно и като предлагате помощта си, преди да ви бъде поискана. Ако бракът ви наистина е застрашен, потърсете брачен консултант.

По празниците и при специални поводи

Семейните празници би трябвало да предлагат желано разсейване от грижите на ежедневието. Но за някой диабетик те могат да превърнат „грижите на ежедневието“ дори в по-голяма тежест. Събитията се свързват с мазни пирове, изобилстващи от въглехидрати, разрив в хранителния режим и силно напрежение в семейната среда. Последвайте някои от съветите ни, за да превърнете празничните събирания в това, което трябва да бъдат – забавление.

Напълнете фризера със здравословни храни. Всички са изключително заети по празниците и повечето хора предпочитат да прекарат почивката си, като пазаруват или се срещат с приятели и роднини, което означава по-малко време за здравословно готвене. Вземете мерки няколко седмици предварително, като сготвите ястия, специално предназначени за фризера. По-късно ще можете да сложите някое от тях във фурната и да се концентрирате върху друга дейност.

Празници в семейството
Празници в семейството

Спечелете на своя страна подстрекаващия ви към хапване роднина.

Много хора имат по някой настъпателен братовчед, чичо или свекър, който никога не е доволен, ако не сте си сипали няколко пъти от специалитета му. Дали изобщо е възможно да се защитите от атаките? Ако не приемат простичкото: „Не, благодаря“, извадете тежката артилерия. Признайте, че не можете да устоите на достойния за награда пай, но лекарят и диетологът ви са предписали въздържание. Ако отстъпите, сложете в чинията си малко количество и си го разделете с някой от околните.

Отказвайте храна с усмивка и комплимент. Когато се налага да откажете храна, приготвена с любов от приятел или роднина, нека бъде ясно за готвача, че не я отхвърляте – просто тя не съответства на хранителния ви режим. За да не нараните чувствата им, кажете тъжно: „Не, благодаря“, и коментирайте колко вкусна изглежда тортата. Можете дори да заявите, че с удоволствие ще предадете рецептата на приятел, който обожава кокосова торта, или задайте въпроси за методите за украсяване. Готвачът скоро ще бъде толкова поласкан, че няма да си спомни, че не сте си взели и една хапка!

Редукцията на теглото чрез CLA-капсули формира дълготрайно добра визия. CLA-капсулите имат не само естетически, но и лечебен ефект. Те намаляват нивото на лошия холестерол, чрез което се отразяват общоукрепващо на сърдечно-съдовата система. За повече подробности последвайте линка.

Съсредоточете се върху забавленията, не върху храната

Повечето празници се свързват с определени храни, но това не означава, че ястията трябва да са в центъра на вниманието ви. Отдайте се на останалите ритуали, които носят празниците – подаръците за рождения ден, фойерверките, маскирането, коледарските песни, украсяването на елхата, боядисването на великденските яйца или надписването на любовната картичка за празника на влюбените.

Синхронизирайте навиците си за хранене с тези на роднините. Ча­совете за хранене на тъстовете ви разминават ли се с вашите? Ето как да направите компромис: да кажем, че те се събуждат по-късно от вас и сядат за закуска в 10,30 часа, след това пропускат обяда и поднасят коледната „вечеря“ в 15 часа. За да поддържате оптимални нива на кръвната захар, без да прекалявате с калориите, си направете ранна лека закуска (като препечена филия пълнозърнест хляб), преди роднините ви да са станали. Тяхната късна закуска ще стане вашата „същинска закуска“, както и част от обяда ви. Насладете се на храната в 15 часа, но не прекалявайте – и хапнете нещо малко към 20 часа. Не забравяйте да вземете принадлежностите си за тестване, за да наблюдавате как този полеви план се отразява на кръвната ви захар.

Изправете семейството на крака

Разходете се в квартала и попейте коледарски песни, нека всички се присъединят в окичването на елхата или проучете къде се намират най-пищно украсените къщи в града и отидете пеша дотам (с термос с какао без захар). Не забравяйте, че спортът е идеалният антидот на окъпаната в масло вечеря и тестените сладкиши.

Отсечете сами коледната си елха. Вместо да купувате дърво от крайпътните търговци, където то е седяло и съхнало със седмици, отидете до някое стопанство, което позволява човек сам да отсече елхата си. Ще бъде по-свежа и най-вероятно по-евтина, отколкото тези край пътя. Ще изразходите калории и ще неутрализирате някои от последствията от сладките, която сте хапнали, докато сте обикаляли да търсите елха.

Семейството
Семейството

Позволявайте си само най-специалните празнични ястия

Пропуснете сладките, тиквеника и т. н., но все пак „заделете“ няколко калории, за да опитате домашната баклава за Коледа например. Да научите какво да си позволявате и какво да пропускате е точно като разпределянето на парите: искате ли да ги похарчите за боклуци, които можете да си купите отвсякъде, или за необикновени, единствени по рода си сувенири? Само не се лишавайте изця­ло от празниците – впоследствие волята ви ще се огъне и ще се нахвърлите на храната.

Вземете си тиквена супа вместо тиквеник. Ако полагате големи усилия да не прекалявате със сладките и богатите на въглехидрати лакомства, но все пак искате да се насладите на класическия вкус на есента – потърсете тиквена супа вместо тиквеник или сладкиши, както и печени ябълки с канела и малко кафява захар вместо традиционния ябълков пай.

Навикът: Поддържане на форма по време на празниците.

Резултатът: Натрупването на по-малко килограми с годините.

Доказателството: Изследване, проведено от американското правителство, открива, че хората качват средно над половин килограм по време на зимните празници и че има малка вероятност да го свалят през следващата година. Това може и да не ви интересува много сега, но означава, че след няколко Коледи ще трябва да си купувате по-широки панталони. Добрата новина е, че тези, които са отчели най-много физическа активност по време на празниците, показват минимално покачване на телесното тегло. Някои дори успяват да отслабнат!

Продуктът КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК  – Всяка капсула съдържа 200 мг екстракт от канела, 50 мг хром и 3.5 мг цинк. Уникалната комбинация на канела, хром и цинк от е създадена в помощ на хора, които имат проблеми с нивата на кръвната захар. За повече подробности последвайте линка.

Изберете между парче пай и порция пюре

Ако знаете, че за десерт ще бъде поднесен любимият ви пай, вземете решение. В него ли искате да инвестирате позволените за деня въглехидрати или в картофеното пюре на масата? Разбира се, при нормални обстоятелства би трябвало да предпочетете основното ястие пред десерта, но това са празнични дни и знаете, че не може да се устои на малко парче десерт, само не забравяйте да си приспаднете калориите и въглехидратите от друго блюдо.

Занесете поднос с красиво подредени зеленчуци или плодове на празника. Дори да не очакват от вас да носите нещо на събирането у съседите за Нова година, не отивайте с празни ръце. Подредете плато с любимите си пресни плодове и зеленчуци и добавете диетичен и нискомаслен сос. Хапвайте си от тях преди или по време на вечерята и ще бъдете по-малко податливи на калоричните храни.

Предложете да занесете десерт. Намерете апетитна рецепта с малко въглехидрати и калории и гордо я представете. По този начин ще знаете, че на събирането има един десерт, от който можете да хапвате спокойно.

Внимавайте с маринатите и сосовете

Вероятно не сте в състояние да контролирате поднесеното празнично меню, но можете да направите пуйката, печеното телешко и дори картофеното пюре и плънките доста по-здраво- словни, като забравите за сосовете или си сипете съвсем малко от тях с помощта на лъжица.

Пуйката да бъде бяла. Пуешките гърди са изключително крехки. Само се придържайте към тях, а не към червеното месо (крилцата и бутчетата), което се счита за много по-калорично и мазно. И винаги отказвайте кожата!

Торта с кисело мляко и ягоди
Торта с кисело мляко и ягоди

Кулинарна идея – Торта за рожден ден със замразено кисело мляко

Най-хубавата част от рождения ден не е духането на свещите, а хапването на торта и сладолед. Тази рецепта ви осигурява и двете, но с по-малко мазнини и калории.

Пригответе 500-грамова опаковка с диетична шоколадова смес според инструкциите и я силете в две малки тави, застелени с оризова хартия. Печете според указанията. Извадете блатовете от фурната и оставете така 10 минути. Обърнете ги, отстранете хартията и оставете да изстиват още известно време. След това поставете единия блат на плота. Намажете го с 1 кг замразено кисело мляко „без добавена захар“ и разпределете отгоре 2 чаени чаши нарязани ягоди. Покрийте с другия блат. Увийте във фолио и оставете във фризера 3 часа. Когато стане време да поднесете сладкиша, го извадете и оставете на стайна температура 5-6 минути. Залейте с шоколадов сироп без захар (по желание). Нарежете на парчета по 2,5 см.

Сложете пуйка или пиле в кюфтетата

Ако организирате семейно годишно барбекю, направете по-диетични кюфтета, като смесите телешката кайма с пуешка или пилешка. Малко хора ще забележат разликата, но тя няма да убегне на артериите ви.

Отбележете Новата година само с една чаша шампанско. Може и да празнувате, но това не означава, че хранителният ви режим и преценката ви трябва да „отидат на вятъра“. Алкохолът влияе на кръвната ви захар, като забавя освобождаването на глюкоза в кръвообращението. Той съдържа и много калории – 89 ккал в чаша бяло вино или шампанско, 55 ккал в шот с водка и 170 ккал в чаша тъмна бира. Още повече че алкохолът сваля задръжките и нарушава преценките ви, което увеличава вероятността да се поддадете на вредните храни, които иначе бихте подминали.

Проверявайте кръвната си захар по-често. Въпреки добрите си намерения, може да се окаже, че се храните повече или поне по-различно, отколкото през останалата част от годината. Ако вечеряте в дома на приятели или роднини, може да не сте способни да прецените точно количеството въглехидрати, което поемате или как ястията на масата ще се отразят на кръвната ви захар, затова е изключително важно редовно да я измервате, особено след хранене. Не забравяйте, че общите правила гласят, че нивата трябва да бъдат между 5-7,2 ммол/л преди хранене, под 10 ммол/л два часа след това и по-малко от 7,8 ммол/л преди лягане.

Наномагнитните чорапи BIOMAGNETIC POWER (Биомагнетик пауър) са новата надежда за диабетиците. Това са първите чорапи, действащи на принципа на нанотехнологиите и нямат аналог в България. Те засилват микроциркулацията на кръвта в краката и намаляват състоянието на дискомфорт, причинено от диабет, нарушено кръвообращение или проблемна кожа. За повече подробности последвайте линка.

Спортувайте семейно

Да бъдете единственият член на семейството, който спортува, е като да плувате срещу течението. Но ако превърнете физическите упражнения в семейна ценност, ще има полза за всички. Ако имате деца, не забравяйте, че те се учат от вас. Проучванията сочат, че семейната среда е сред водещите фактори, отговорни за затлъстяване в детска възраст. Ако имате внуци, които ви посещават често, се погрижете да включите и тях в забавлението.

Дайте начало на нова семейна традиция. Всяка сряда се разхождайте след вечеря или карайте велосипеди всяка първа неделя от месеца. Скоро тези занимания ще се превърнат във втора природа за всички – и цялото семейство ще ги очаква с нетърпение.

Поправете или подменете износените принадлежности за спорт. Нищо не разваля семейното каране на велосипеди така, както спукана гума или паднала верига.

Игрите с топка на двора или пред къщата бързо се разпадат, когато топката е спаднала.

Кажете си, че ще поддържате оборудването готово за употреба. Така ще имате една пречка по-малко. Правилната експлоатация на екипировката може дори да предотврати ин­циденти.

Семейството спортува
Семейството спортува

Заведете партньора и децата си на уроци по кънки

Вярвате или не, карането на кънки е доста добро аеробно упражнение, както и забавна дейност, в която може да участва цялото семейство, и то през цялата година. Щом се почувствате сигурни на осем колела, излезте за едно кръгче навън – само внимавайте с нанадолнищата!

Отбелязвайте приключенията си. Ето един сигурен начин да привлечете партньора и децата си за каузата на спорта: окачете карта в дома си, която включва всички места, където обикновено почивате. „Колекционирайте“ планини, езера, реки, маршрути и други, като ги прекосявате, катерите или пре минавате с лодка по време на семейните ваканции. Отбелязвайте тези „завоевания“ върху картата с помощта на кабарчета. При следващи пътувания членовете на семейството ви ще искат да слязат от автомобила, за да се порадват на природата и да добавят кабарчета на картата вкъщи.

Продуктът „Магнезий В комплекс“ използвайте при стрес, физическо и психическо напрежение. Магнезият заздравява костите и подобрява мускулната функция. Поддържа здрави ендокринна и имунна системи, както и стабилен сърдечен ритъм. За повече подробности последвайте линка.

Създайте програма „Осинови улица“

Това означава да привлечете съмишленици, с чиято помощ да започнете дейност по почистване на града. Популяризирайте каузата с рекламни листовки или чрез медиите. Набраните от вас групи ще организират екипи, които почистват боклука по „осиновените улици“, прибират го в чували и го изхвърлят на подходящите за това места. Ако имате нужда от малко почивка по време на почистването, редувайте се в носенето на флага, който предупреждава приближаващите автомобили за хората на платното.

Поощрявайте внуците си да се присъединяват към активни програми.

Ако в дома ви има деца или внуците ви са наблизо, помогнете им да развият интерес към спорта или към колективните дейности, които включват физическа дейност. Когато младите около вас са активни, вие неминуемо също ще се раздвижвате повече.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *