Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Прищипан нерв – какво представлява и как се лекува?

Какво представлява болезненото състояние? Кои са най-модерните начини за лечение на прищипан нерв? В тази статия ще намерите отговорите на тези въпроси.

 

Така нареченият „прищипан нерв“ се причинява от анатомично образувание, което притиска (компресира) нерва и влошава неговата функция. Проблемът може да се появи в различни зони на тялото. Най-често това става там, където нервът трябва да премине през тясно пространство, например на местата, на които коренчетата на нервите излизат от гръбнака (междупрешленните отвори), както и в карпалния тунел, образуван от костите и сухожилията на китката.

 

Как се лекува прищипан нерв чрез алтернативна медицина?

 

Практикуващите алтернативна медицина, които специализират в мануални методи като хиропрактикс (мануална терапия), остеопатия или лечебен масаж, разглеждат задълбочено механичните фактори в областта на болката, за да определят какво прищипва нервът.

Ако се установи, че нервът е притиснат например от мускул, терапията ще бъде насочена към намаляване на стегнатостта на мускула, за да престане да притиска нерва. Това обикновено се прави посредством различни методи за терапия на меките тъкани.

прищипан нерв
Можете да излекувате прищипан нерв с помощта на акупунктура

В някои случаи има и други нарушения в позата или механични нарушения, които може да доведат до компресия на нерва. Но се коригират с мануална терапия или с различни методи, свързани с движение.

Акупунктурата може да бъде доста полезна при лечение на прищипани нерви, защото е доказано ефективен метод за успокояване на болката

Основната цел на лечението с акупунктура е намаляване на усещането за болка и задвижването на енергията по увредените пътища. Поставят се игли на места, които подпомагат възстановяването на нормалния невроелектричен ток през засегнатата зона. За лечение на прищипаните нерви може да се използва и акупунктура с електрическо стимулиране на иглите (електропунктура).

Освен акупунктура могат да се използват и други подходи от традиционната китайска медицина. Прилагат се както локални, така и приемани през устата билкови препарати. Те подпомагат възстановяването на правилните функции и способстват за отстраняването на първопричините за прищипването на нерва. За освобождаване на меките тъкани, които вероятно притискат нервите в дадена област, се използват вендузи.

 

Медикаменти и модерни медицински практики за лечение на прищипан нерв

 

Традиционното алопатично лечение на прищипани нерви е съсредоточено над мястото на компресията на нерва и най-напред се опитва да контролира симптомите чрез консервативна терапия. Може да се предпишат приемани през уста медикаменти за облекчаване на болката или за намаляване на възпалението, което допринася за компресията на нерва.

За справяне с механичните фактори за нервната компресия могат да се използват физиотерапевтични подходи — стречинг, раздвижване на ставите, лечение на меките тъкани или други възможности като ултразвук, който да се справи с причинителите на компресията. Шинирането е допълнителен консервативен подход за лечение на синдромите на нервна компресия.

В зависимост от местоположението на нервната компресия понякога се налага хирургично лечение.

Често се прибягва до операция при такива разпространени проблеми, свързани с компресията на нерва, като синдром на карпалния канал и синдром на горния торакален (гръден) отвор. Повечето от тези процедури целят облекчаване на напрежението в засегнатия нерв.

Някои от по-новите алопатични лечения, използвани за облекчаване на болката от синдромите на прищипания нерв, са транскутанна електроневростимулация (ТЕНС) и нискоенергийна лазерна терапия.

При този вид лазерна терапия червен лазерен лъч с постоянна дължина на вълната се насочва към акупунктурните точки в засегнатата област. При ТЕНС засегнатият нерв се стимулира посредством електрически сигнали с висока честота, които прекъсват предаването на болковите импулси по нерва и човекът престава да изпитва болка.

И двата подхода дават добри резултати при лечението на синдромите на притиснатия нерв, тъй като са неинвазивни и безболезнени.

В някои случаи, когато прищипаният нерв е свързан с професията на болния, може да се наложи смяна на професията.

спонди гард гел
СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

народна медицина за прищипан нерв

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *