Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Упражнения и домашни средства за облекчение на ишиас (+ видео)

Ишиас е болка, причинена от възпаление или натиск на седалищния нерв. Той обикновено засяга само едната част от тялото. Болката е тежка и изтощтиелна и обикновено се простира от долната част на гърба, минава през задната част на бедрото и стига до крака.

ишиасИшиас може да бъде придружен и от други симптоми  – парене или изтръпване на краката, остра болка, която пречи на изправянето или на седенето, изтръпване и слабост в пръстите на краката.  Седалищният нерв е най-големият нерв в тялото. Той започва в близост до гръбначния стълб в долната част на гърба, минава дълбоко през двата хълбока и стига до краката. Болката в тази зона, често е толкова тежка, че изправянето изглежда като невъзможна задача. По ирония на съдбата болката в седалищния нерв се засилва в седнало положение, което я прави още по-непоносима. Болката при ишиас започва постепено. Може да се засили през нощта, при кихане, смях или кашляне, в седнало или изправено положение или при продължително ходене, както и при навеждане.

Ишиас най-често се причинява от херния или дископатия, но може да се появи в следствие на гръбначна травма, инфекция, дегенеративни заболявания, при бременност, спинална стеноза, спондилит и други, могат също да предизвикат болка в седалищния нерв.

Въпреки че има много конвенционални процедури за ишиас, те могат да облекчат болката само временно. Плюс това, повечето стероидни инжекции могат да причинят сериозни странични ефекти.

Можете да използвате някои домашни средства, природни терапии и упражнения, за да намалите възпалението и болката, причинена от ишиас.

Домашни методи за облекчаване на болката, причинена от ишиас

  1. Горещи или студени компреси

Използването на горещи или студени компреси може да помогне за облекчаване на болката и възпалението при ишиас. Термична обработка отпуска напрегнатите мускули, които вероятно притискат седалищния нерв. Студените компреси намаляват подуването и облекчават болката. Можете да редувате топъл и студен компрес, започвайки с топлия и завършвайки със студения.

Редувайте гореща или студена кърпа, която поставете върху засегнатата облас в продължение на 15 до 20 минути. Повтаряйте на всеки няколко часа, докато не получите облекчение.

Забележка: Не използвайте студени компреси, ако имате проблеми с кръвообращението.

  1. Куркума

Куркумата е друг ефективен природен лек за ишиас, благодарение на своите противовъзпалителни свойства. Тя съдържа съединение, наречено куркумин, което помага за намаляване на болката и възпалението.

Добавете 1 чаена лъжичка куркума в чаша мляко. Можете да добавите и една малка пръчица канела. Оставете сместа да ври, подсладете и пийте веднъж или два пъти дневно, докато не усетите подобрение.

Вместо това, можете да приемате и куркума на капсули, но след консултация с вашия лекар.

Забележка: Куркумата не е подходяща за тези, които приемат антикоагуланти или лекарства за диабет. Тези, които страдат от камъни в жлъчката също трябва да избягват приема й.

  1. Масаж

Масажът може да облекчи болката, причинена от ишиас, особено ако проблемът е причинен от мускулен спазъм. Освен това ще се стимулира кръвообращението и ще се освободи напрежението.

Масажирайте засегнатата област с масло от жълт кантарион 2 или 3 пъти на ден, докато не получите облекчение. Жълтият кантарион има противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване болката и възпалението.

Друг вариант е да добавите 3 супени лъжици индийско орехче на прах към 1 чаша сусамово масло. Загрейте сместа и разбъркайте добре. Оставете да се охлади и масажирайте засегнатата област, докато е приятно топла. Правете този масаж няколко пъти на ден в продължение на няколко седмици.

  1. Крем с капсаицин

Капсаицинът е активно вещество, съдържащо се в лютия червен пипер, то е отлично средство за облекчаване на болката. Купете крем, съдържащ капсаицин и нанасяйте до 4 пъти на ден върху засегнатата зона.

  1. Валериан

Валерианът действа като релаксант и облекчава хроничните нервни болки. Има много добър ефект при облекчаване на болката от ишиас, причинена от мускулен спазъм. Билката съдържа летливи масла, които подпомагат отпускането на мускулите и облекчават напрежението.

Приемайте 3 таблетки валериан дневно, в продължение на няколко седмици. Преди това трябва да се консултирате с вашия лекар.

Можете също така да пиете чай от валериан. Той се прави от 1 чаена лъжичка сушен корен, който се накисва за 10 минути в чаша топла вода. Пийте този билков чай по няколко пъти на седмица.

  1. Кора от бяла върба

Кората от бяла върба се използва за дълготрайно облекчение на болката. В нея се съдържат фенолни гликозиди със салицин, предоставящи противовъзпалителни и аналгетични ползи.

Приемайте добавка с кора от бяла върба ежедневно, в продължение на няколко седмици.

  1. Семена от сминдух

Семената от сминдух също помагат за намаляване на болката от ишиас, благодарение на своите противовъзпалителни ползи.

Смелете 1 шепа семена от сминдух, поставете ги в мляко и оставете да заври. Трябва да се полулчи паста. Нанесете върху засегнатата зона и оставете да престои няколко часа. Повтаряйте ежедневно, докато не получите облекчение.

  1. Магнитен колан

Друг ефективен метод за облекчаване на болката е носенето на магнитен колан. Болките в кръста ще изчезнат, благодарение на силата на магнита.  Препоръчваме ви колана НАНОБЕЛТ. Той е първият подобен колан в България, който помага да спрете мъчителната скованост, стягане, възпаления и непоносими болки в кръста и гръбначния стълб. Плътното прилепване на 17-те мощни магнита, оказват благотворно влияние при дискомфорт в кръста, подобрява циркулацията, успокоява възпаленията и намалява спазмите. Колкото по-дълго се носи НАНОБЕЛТ , толкова повече се усилна неговият ефект.

Упражнения за облекчаване на болката, причинена от ишиас

Един от най-ефективните методи за справяне с болката в седалищния нерв е йогата. Ежедневните упражнения носят облекчение и тонизират цялото тяло.

Представяме ви няколко йога пози, които могат да намалят болката в седалищния нерв за по-малко от 15 минути. Преди да започнете да ги практикувате трябва да се консултирате с лекар.

  1. Поза Dandasana

Това е поза в седнало положение. При нея краката и кръста се разтягат. Това стимулира кръвообращението и се освобождава напрежението, натрупано в седалищния нерв и облекчава болката при ишиас.

Седнете върху постелка, опъвайки краката си напред и поставяйки ръцете си до тялото. Дланите трябва да докосват земята. Изпънете гърба си нагоре, за да изправите гръбначния стълб. Правете дълбоки вдишвания и запазете тази форма на тялото за около 15 до 30 секунди. Отпуснете и повторете позата 5 до 10 пъти.

  1. Поза Shalabhasana

Тази йога поза ще укрепи долната част на гърба и ще стимулира кръвообращението. По-добрата циркулация на кръвта подпомага облекчението на болката.

Легнете с лице към земята и поставете ръцето до тялото с дланите навън. Пръстите на краката трябва да сочат надолу, докосвайки се един друг, а петите трябва да са раздалечени. Уверете се, че брадичката докосва земята, вратът е опънат добре и срамната кост се натиска надолу.  Поемете дтлбоко въздух и повдигнете краката, ръцете и гърдите едновременно. Коленете трябва да се отлепят от земята, раменете да се доближат. След като се надигнете, издишайте и останете в това положениие в продължение на 5 до 8 секунди. През това време леко раздаличавайте и прибирайте краката си един до друг.  Внимателно отпуснете тялото си обрато към пода, сгънете ръцете си под челото и починете за около минута. Повторете това упражнение 5 пъти.

  1. Поза Setu Bandhasana

Това е невероятно ефективно йога упражнение, което помага за лекото разтягане на мускулите на седалището и кръста. Чрез тази поза ще подобрите гъвкавостта си, ще облекчите болката и ще подобрите кръвообръщението, което е от решаващо значение за правилното функциониране и възстановяване на всеки орган в тялото.

Легнете по гръб със свити крака в коленете. Придърпайте петите към задните си части, колкото е възможно и поставете ръцете си на земята с дланите надолу. Поемете дълбоко въздух и повдигнете бедрата си. Раменете, врата и главата трябва да останат на пода. Гърбът трябва да е изправен, а коленете леко раздалечени едно от друго. Останете в тази позиция в продължение на 10-15 секунди, издишайте и се върнете внимателно надолу. Повторете това упражнение 5 до 10 пъти.

Съвет: може да използвате тухла или някаква кутия, която да ви помогне да се задържите в желаната позиция.

  1. Поза Supta Padangusthasana

Тaзи поза е много подходяща за хора, старадщи от ишиас. Тя ще облекчи болките в гърба, ще разтегне краката (особено прасците) и ще насърчи кръвообращението в цялата зона под торса.

Легнете по гръб, сгънете дясното си коляно и го повдигнете в посока към гърдите си. Вземете еластична лента, поставете я на възглавничката на крака си и избутайте десния крак към тавана. Опънете добре крака си. Вдишвайте дълбоко и задръжте тази позиция в продължение на 10 секунди. Върнете дясното си коляно назад към гърдите си и отпуснете надолу към земята. Повторете упражнението с левия си крак. Направете тази поза по 5 пъти с всеки крак.

  1. Поза Кобра (Bhujangasana)

Това йога упражнение ще релаксира гръбнака и кръста, което ще облекчи болката, причинена от дискоария – една от основните причини за болката при ишиас.

Легнете по корем с изпънати назад крака и поставете дланите си на земята под раменете си. Лактите трябва да са сгънати нагоре. Натиснете бедрата, пъпа и пръстите на краката към земята. Бавно  повдигнете горната част на тялото (главата, гърдите и стомаха), помагайки си с ръцете си. Дишайте дълбоко. Съберете плешките близо една до друга. Задръжте тази позиция за 15-30 секунди и отпуснете горната част на тялото обратно към земята.  Починете една минута преди да повторите упражнението от 5 до 10 пъти.

Източник: http://www.top10homeremedies.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *