ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При тези 10 заболявания трябва да реагирате до 24 часа!

При тези заболявания незабавно потърсете лекарска помощ!

Те имат една обща черта – смъртоносни са. Още при първите симптоми лекарската намеса е наложителна.

1.Менингококов менингит

Менингококите са бактерии, които могат да бъдат открити у всеки десети човек. Те се разполагат в дъното на гърлото и обикновено остават бездейни. Но по все още неизяснени причини те могат да се активират, най-вече при деца и подрастващи. В резултат се стига до инфекция на мозъчната обвивка на главния и гръбначния мозък. Прогнозата е благоприятна в 5 от всеки 6 случая, но само ако се реагира незабавно.

Тревожни сигнали

– Висока температура, придружена със силно главоболие.
– Едно или няколко червени петна, които не изчезват при натиск върху кожата.
– Втвърдяване на тила.
– Непоносимост към светлина и шум.

Бактерията е крехка и трудно оцелява извън естествената си среда в гърлото. Тя се съдържа в слюнката на болния и се предава от човек на човек чрез много близки контакти, например при целувка.

Съществува ваксина срещу менингококи С, която се препоръчва за деца и младежи до 24 години.

2. Некротизиращ фасциит – „месоядната“ болест

Тази смъртоносна инфекция се нарича още бактериален дермо-хиподермит. Среща се рядко, но за сметка на това води до ампутации, а една четвърт от заразените умират. Смъртоносната „месоядна бактерия“се разпространява в съединителната тъкан, която обгражда мускулите, нервите и кръвоносните съдове.

Тревожни сигнали

Обикновено инфекцията прониква в организма чрез кожно раздразнение, заразено с „коктейл“ от бактерии. Болният отначало чувства болка, която е прекалено силна за подобно леко нарушаване на кожната повърхност. После кожата става все по-червена, подута и блестяща. Накрая се появяват мехурчета, последвани от кръвоизлив. Последният стадий се характеризира с пълна безчувственост на мястото – настъпва смърт на тъканите, тоест некроза.

За щастие болестта е много рядко срещана. Когато се появи обаче, тя ужасява с бързото си развитие и фаталния край.

3. Внезапно спиране на сърцето

Няма по-спешен случай от този, в който сърцето внезапно спира да работи. Ако не се направи нещо в първите 8 минути, шансовете за оцеляване са близки до нулата.

Какво точно става? Обикновено спирането на сърцето е усложнение от инфаркт на миокарда. Може да се случи и при удавяне, електрически удар или висока доза наркотици. Сърцето започва да бие прекалено силно, докато в един момент напълно спира.

сърце
Няма по-спешен случай от този, в който сърцето изведнъж спира да работи

Първа помощ

Ако сте свидетели на подобен случай, нямате и минута за губене. Запазете спокойствие и направете следните три неща:

1. Обадете се на бърза помощ – номер 112 – и дайте ясен адрес.
2. Започнете масаж на сърцето.
3. Използвайте при възможност дефибрилатор – портативен електронен апарат, който може би ще намерите в дома на болния или в близка аптека.

4. Септичен шок

Той е най-честата причина за смъртен изход в отделенията по реанимация. Дължи се на навлизането на инфекциозни бактерии, вируси и гъбички в организма. Въпреки прогреса на медицината септичният шок е фатален в половината от случаите.

Как се стига до него?

Всичко започва с инфекция в белите дробове или храносмилателната система. В 10% от случаите инфекцията е уринарна. Причинителите се размножават бързо и скоро количеството им е такова, че те преизпълват съответния орган и завладяват целия организъм. Получава се цялостна инфекция, чието бурно развитие води до септичен шок.

5. Анафилактичен шок

Това е най-тежката алергична реакция. Както при септичния шок, става дума за силна инфекция, но в случая тя е свързана с някакъв алерген. Може той да произхожда от храна (орехи, фъстъци, риба, яйца), от лекарства (аспирин, антибиотик) или от ужилване от пчела.

анафилактичен шок
Анафилактичен шок – най-тежката алергична реакция

Тревожни сигнали

Първите симптоми се появяват няколко минути след контакта с алергена:
– трудно дишане
– уртикария
– едем на Квинке, характерен с подуване на лицето, клепачите и устните
– храносмилателни смущения – разстройство, болки, повръщане

Анафилаксията може бързо да доведе до фатален край. Единственото лечение се състои в незабавно инжектиране на адреналин.

6. Мозъчносъдов инцидент

Съдовият инцидент в мозъка е най-честата причина за смърт при жените и за инвалидиращи последици и при двата пола. Той настъпва, когато циркулирането на кръвта се прекъсва в някой от кръвоносните съдове на мозъка поради неговото запушване или разкъсване.

Тревожни сигнали

Симптомите на мозъчносъдовия инцидент се появяват внезапно:
– слабост в едната половина на тялото – в крака или ръката
– затруднен говор
– деформиране на устата

Ако станете свидетел на тези признаци, обадете се бързо на 112!

Превенция

Един от основните рискови фактори е високото кръвно налягане. Често то не се проявява с никакви симптоми и остава незабелязано. Продължително нелекуваната хипертония и внезапното повишаване на кръвното налягане поради стрес увреждат кръвоносните съдове. Затова превенцията на мозъчносъдовите инциденти се състои първо в овладяване на този проблем.

7. Белодробна емболия

Тя може да се появи внезапно при здрави хора на всякаква възраст. Механизмът й е същият като при мозъчно-съдовия инцидент, само че в случая проблемът идва от кръвоносен съд в белия дроб. Запушването му най-често се дължи на съсирек в крака (флебит).

Тревожни сигнали

– Силна болка в гърдите, която прилича на сърдечна криза.
– Внезапно задъхване, трудности в дишането или свирещо дишане в покой и при физическо усилие.
– Кашлица, придружена понякога от кървави храчки.

Фаталният край настъпва поради спиране на сърцето.

8. Остър панкреатит

При това заболяване панкреасът се „самоизяжда“. В 10% от случаите настъпва смърт. Основният признак е силна болка в стомаха, която кара болния да заема странично легнало положение със свити колене. Как се стига до болестта?

При нормално функциониране панкреасът произвежда ензими, необходими за смилането на храната. Те отиват в червата по специален канал. Именно неговото блокиране предизвиква връщането на ензимите обратно в панкреаса и неговото „храносмилане“.

панкреатит
При острия панкреатит панкреасът се „самоизяжда“

Превенция

Необходимо е да се отстранят причините, които могат да предизвикат острия панкреатит, а именно заболяванията на жлъчните пътища, алкохолизмът, метаболитните нарушения, медикаментите, токсични за панкреаса.

9. Извънматочната бременност

При много силни болки в корема и липса на менструация или оскъдно, тъмно кръвотечение, лекарят неизбежно мисли за извънматочна бременност. В повечето случаи зародишът е разположен в една от маточните тръби. Ако не бъде отстранен, той се развива, докато доведе до разкъсване на тръбата и кръвоизлив.

Решението е ранна диагностика и хирургична интервенция.

10. Дисекация (разцепване) на аортата

Това заболяване завършва със смърт в половината от случаите, ако не бъде диагностицирано навреме, информира „Здравен журнал“. Най-често се дължи на некроза на мускулния слой на стената на аортата. Разцепването на този най-голям кръвоносен съд в организма предизвиква силна болка като от удар с нож. Рискови фактори са хипертонията, синдромът на Марфан (рядко генетично заболяване) или наличие на такива случаи сред най-близките роднини.

Основните терапевтични действия са насочени към сърдечносъдовите усложнения, тъй като те са основна причина за смърт при заболяването.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *