ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли минералната вода да бъде опасна и за кого?

Истина ли е това, което напоследък се пише за минералната вода – била опасна! Нашето семейство винаги си купува минерална вода и досега никой не се е разболял от нея. Надявам се, че ще кажете за какво става въпрос.

Пенка Иванова Тодорова, Пловдив

Едва ли някой от производителите би написал на етикета, че минералната вода е вредна или опасна, защото не е така. Явно вие сте прочели за предупрежденията, които някои медици отправиха към болните от фенилкетонурия деца и към техните родители. Става въпрос за това, че тези болни не бива да пият минерална вода, на чийто етикет е написано, че съдържа фенилаланин.

Фенилокетонурията е много рядко срещано наследствено заболяване, което се проявява в ранна детска възраст. Нарушението се изразява в това, че аминокиселината фенилаланин, която участва в синтеза на белтъка, вследствие на генетичен дефект при обмяната на веществата се превръща във фенилоб кетон. От своя страна кетонът е токсичен

и може сериозно да се отрази на нормалната работа на главния мозък. Когато организмът произведе повече от това токсично вещество, вече става въпрос за сериозно заболяване, което нарушава умственото развитие на детето. Лечението се предприема с намаляването на белтъците, които попадат в организма му, и които съдържат повишено количество на фенилаланин.

Така че не се тревожете напразно – минералната вода, която съдържа фенилаланин, е полезна за всички, освен за болните от тази тежка, наследствена болест.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *