Ето някой от основните грешки, които правим, когато пием лекарства

ГРЕШКА ПЪРВА

Медикаментите се приемат от време на време, не постоянно. А Всички кардиологични лекарства не трябва да се приемат на отделни курсове: пием ги малко и ги захвърляме. Медикаментите за сърце са вид заместваща терапия, т.е. помагат ни само докато ги при­емаме.

След спиране на приема им може да усетите действието им още седмица или две, а след това…

В някои случаи рязкото им спиране води до синдрома на отмяната – симп­томите на заболяването веднага се обострят. Не вярвайте на рекламните призиви за отказ от лекарствата. В случая с кардиологичните препарати това може да ви струва живота.                    

ГРЕШКА ВТОРА

Много хора започват самостоятел­но да приемат няколко комбинирани препарата със сходно действие или един и същ, но с различни търговски наименования. Дори нещо по-лошо, ко­гато за „по-добър ефект“ пациентите започват да пият несъвместими лекар­ства, без да се консултират с лекува­щия лекар. Това се случва обикновено когато лекарството се „предписва“ от приятел или съсед, на когото е помогнало. Но хората са различни, а и сърдечните заболявания – също. Това трябва да ни подскаже недвусмислено, че и лекарствата трябва да се предпис­ват индивидуално и на всеки отделен пациент лекарят предписва точно необходимата му в случая доза.

ГРЕШКА ТРЕТА

При купуване на даден лекарствен продукт ние не обръщаме внимание на производителя. Но производството на лекарствата е прецизен и високотех­нологичен процес и от това доколко добре е произведено зависи и качест­вото му.Днес в аптеките се продават масово така наречените генерични лекарства, т.е. лекарства, които са произведени не от фирмите, патенто­вани за производството им, а от други фирми, които след изтичане на срока на патента са започнали произвеждането им по същата формула.

Генериците привличат клиентите си преди всичко с по-ниските си цени и в повечето случаи възпроизвеждат ус­пешно оригинала. Но има и изключения, особено ако оборудването на фирмата е остаряло.

Дори наличието на незначително количество примеси, които са включени допълнително, или неточното спазване на пропорциите на съставките в дадено лекарство може да изиграе отрицател­на роля в лечението. Затова се опитвай­те да купувате оригинални продукти, въпреки че ще ви струват по-скъпо.

ГРЕШКА ЧЕТВЪРТА

Когато приемаме кардиологични лекарства, ние обикновено зацикляме върху показателите на кръвното ни налягане и нивата на холестерола ни. Страхът от високите стойности, например на кръвното налягане, кара човек да приема една таблетка след друга. Но резултатът може да се ока­же плачевен.

Ако диастоличното (долната грани­ца) налягане не се повишава до 120 мм и по-нагоре, не е нужно да прибързвате. Просто трябва да се промени тактика­та на лечението или да се избере друго лекарство, но само след консултация с кардиолог. Понякога налягането скача и започва да ни се вие свят на фона на съществуваща остеохондроза. В този случай резкият спад на кръвното налягане по принцип може да доведе до исхемичен мозъчен инсулт. Следо­вателно, не трябва да се вкопчвате б хапчетата, а да отидете отново на лекар, за да се прецени ефектът от лечението.

Днес в арсенала на кардиолозите има много мощни и ефикасни препарати, но ако ги приемате не по предписание, може да си навредите на здравето.От друга страна, при наличието на сърдечносъдови заболявания не трябва да се увличате по самолечение с „безвредни“ билки и биологични добавки,отказвайки се от „химията“, тъй като по този начин ще гарантирате победния триумф на болестта.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *