Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Облекчете острия гастрит с тези натурални рецепти

Възпалението на стомашната лигавица води до гастрит. В зависимост от степента на възпалението той бива остър или хроничен. Симптомите са разнообразни и варират при всеки човек. Въпреки това, най-честите са гадене, повръщане, чувство за тежест в горната част на корема, парене в стомаха, лошо храносмилане, киселини, болки в корема, загуба на апетит, тъмни изпражнения и подуване на корема.

Има четири основни причини за развитие на гастрит – инфекция на лигавицата на стомаха, причинена от бактерията Хеликобактер пилори, дефицит на витамин B12, прием на много болкоуспокояващи или други противовъзпалителни лекарства, както и употребата на кисели и пикантни храни и напитки.

Хората, пиещи алкохол, по-възрастните, хора, страдащи от ХИВ/СПИН, болест на Крон и паразитни инфекции са с по-висок риск да развият гастрит. Гъбичните инфекции и стреса също са рискови фактори.

Леките случаи на остър гастрит обикновено отзвучават в рамките на няколко дни, а някои промени в диетата и тези домашни методи могат да помогнат за контрол на проблема, но при хроничен гастрит е важно да се обърнете към лекар, защото той може да доведе до язва.

Представяме ви 10 домашни метода за превенция и контрол на състоянието, публикувани на сайта top10homeremedies.com

  1. Семена на карамбол

Семената на карамбола са естествени антиациди и са изключително ефективни при гастрит. Те защитават лигавицата на стомаха от киселини. Могат да се използват и при лечение на  стомашно разстройство, гадене и подуване на корема.

  • Смесете 1 чаена лъжичка семена от карамбол, сушен джинджифил и добавете малко сол. Приемайте по 1 чаена лъжичка от тази смес с чаша топла вода 3 пъти на ден.
  • Сложете 2 чаши вода да заврат и 4 супени лъжици семена от карамбол. Изчакайте половината вода да изври, прецедете и пийте половин чаша от запарката по 2 пъти на ден.

Използвайте един от тези методи, докато симптомите на гастрит изчезнат.

  1. Джинджифил
    Джинджифилът е ефективно средство за борба с гастрита
    Джинджифилът е ефективно средство за борба с гастрита

Джинджифилът има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той е ефективно средство за борба с гастрита – намалява възпалението и лекува инфекцията, облекчавайки симптомите като болка, газове, нарушено храносмилане, гадене и подуване на корема.

  • Добавете 1 чаена лъжичка прясно нарязан корен джинджифил в чаша вряла вода. Покрийте и оставете за около 10 минути. Прецедете, добавете мед и пийте бавно. Използвайте 2-3 пъти дневно за около седмица.
  • Смесете ½ супена лъжица сок от джинджифил и мед. Приемайте преди хранене 2 пъти дневно в продължение на една седмица.

Можете дори да дъвче малко парче пресен корен от джинджифил.

  1. Кисело мляко

Киселото мляко е добро допълнение към вашата диета, особено когато страдате от гастрит. Пробиотиците в киселото мляко предпазват лигавицата на стомаха от бактериите, които причиняват  възпалението. То ще стимулира имунната система и тялото ви ще се пребори с инфекцията по-бързо.

  1. Лайка

Чаят от лайка също може да бъде много полезен при лечението на гастрит. Той е богат на етерични масла, които са много ценни за храносмилателната система. Успокоява болката и намалява газовете. Благодарение на противовъзпалителните си свойства, лайката намалява инфекцията в стомаха и предотвратява развитието на язва.

  • Добавете 1 или 2 супени лъжици сушени цветове от лайка в чаша топла вода. Покрийте и оставете да кисне 5 до 10 минути. Прецедете, добавете малко мед и пийте чая по няколко пъти на ден в продължение на седмица.
  1. Мента

Противовъзпалителните, антибактериалните и спазмалитични свойства на ментата я правят незаменима билка при лечение на гастрит. Успокояващите свойства облекчават възпалението на лигавицата на стомаха и намалятват гаденето, киселините и стимулират храносмилането.

Дъвчете пресни листа мента или да ги добавите към вашите супи, салати и шейкове.

  1. Ягоди

Ягодите също могат да помогнат при гастрит, благодарение на високото си съдържание на фенолни съединения и антиоксидантни свойства. Те са подходящи за превенция. Проучване от 2011 година заключва, че консумацията на ягоди намалява вредите, които алкохолът нанася на стомашната лигавица.

  • Добавете 1 супена лъжица сушени ягодови листа в чаша топла вода, оставете да се накиснат за около 5 минути и прецедете. Пийте 2-3 пъти дневно до отшумяване на симптомите.
  1. Босилек

Противовъзпалителните и антибактериални свойства на босилека помагат за намаляване на възпалението и инфекция, причинени от гастрит. Употребата му ще облекчи болките в стомаха, повръщането и гаденето.

  • Дъвчете 4 – 5 листа от босилек за лечение на болки в стомаха. Правете това ежедневно в продължение на няколко седмици.
  • Смесете 1 чаена лъжичка сок от босилек и сок от джинджифил и пийте 2 пъти дневно в продължение на седмица.
  1. Семена от копър

Семената от копър помагат за успокояване на храносмилателната система и отпускане на мускулите в стомашно-чревния тракт. Употребата им е силно препоръчителна за лечение на гастрит. Благодарение на спазмолитичните, противовъзпалителни и антибактериални свойства, семената на копъра подпомагат храносмилането, предотвратяват подуването на корема, киселините и повръщането.

  • Добавете 1 чаена лъжица семена от копър в чаша топла вода и оставете за 10 минути да се запари. Прецедете и добавете мед. Пийте 3 пъти на ден в продължение на една седмица.
  1. Женско биле

Женското биле е популярен лек за гастрит. Противовъзпалителните и успокояващи свойства намаляват възпалението и облекчават киселините, паренето и стомашното разстройство. Употребата на женско биле ще защити стомаха от инфекции, което може да доведе до язва.

  • Добавете 1 чаена лъжичка женско биле на прах в чаша гореща вода. Покрийте за 10 минути, прецедете и пийте този чай 2 пъти дневно в продължение на една седмица.
  1. Сок от картофи

Друг ефективен лек за гастрит е сокът на суров картоф. Алкалните свойства на картофите помагат за намаляване на подуването на корема, спазмите и други.

  • Обелете и настържете 1 или два сурови картофа. Сложете ги в цедка и натиснете с лъжица, за да извлечете сок. Разредете го с малко топла вода и пийте 3 пъти на ден, 30 минути преди всяко хранене в продължение на 2 седмици.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *