ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тези съвети ще ви спасят от гъбичките в ушите!

Гъбички в ушите се появяват, когато в тях се заселят микроскопични микроорганизми. Точно същите, както и на краката. Лекарите наричат това явление също микоза, но на ушната кухина. Заболяването е рисково, тъй като не се лекува толкова лесно. Как да разпознаем „врага“ и да не станем поредната му жертва?

Гъбичките по кожата веднага се забелязват. Но не и в случай на отомикоза: опитайте се да погледнете вътре в ухото си! Затова в този случай ще трябва да се ориентирате по други симптоми. Например, течен секрет от ухото. Това е най-сигурният показател за напреднали случаи на заболяването. При това цветът на секрета може да бъде както светъл, така и по-тъмен, дори жълт или зелен. Всичко зависи от вида на патогенните гъбички в ухото.

гъбички в ушите
Една от най-честите причини за проблеми с ухото е прекомерната чистоплътност

Образуването на корички или ушни тапи също са повод за притеснение и основателна причина да отидете на лекар. Както и оток на ухото.

Затова пък при отомикоза болка липсва или е толкова лека, че почти не се усеща, но е възможно появата на замаяност и главоболие, което обикновено отива към болното ухо. Другите симптоми са: заглъхване на ухото, сърбеж и дори загуба на слуха.

Както сами можете да видите, някои от изброените по-горе симптоми, са характерни и за други заболявания на ушите. Най-често отомикозата се бърка с остър отит на средното ухо. В същото време, ако поставената диагноза е неправилна, съответно и при погрешно лечение, болестта преминава в хронична форма, така че тези проблеми е по-добре да се избегнат. И тук може да ви помогне профилактиката.

Как да се предпазим?

Ще бъдете изненадани, но една от най-честите причини за проблеми с ухото е… прекомерната чистоплътност. Честото и внимателно почистване с клечки за уши разрушава защитната микрофлора в ушния канал, в резултат на което гъбичките започват да се размножават много по-активно. Така че не се престаравайте!

Избягвайте плуване в замърсени водоеми и закрити басейни (особено сега, през зимата) – попадайки в ухото, тази вода причинява инфекции.

Избягвайте да използвате обща аудиоапаратура (например, на конференции или по време на екскурзии). Същото важи и за слушалките.

Впрочем, за слушалките… Това е една от основните причини пациенти с проблеми със слуха, които ходят на лекар, от година на година да са все по-млади хора. Често причината за проблема се крие именно в слушалките. Те се поставят дълбоко в ухото и при контакт с кожата стимулират увеличаването на производството на ушна кал и тапи. Освен това, те не винаги са стерилни…

Ясно е, че да се откажете напълно от слушалките днес е практически невъзможно – с тях са оборудвани почти всички телефони и плейъри, пише „Доктор“. Но от двете злини, опитайте се да изберете по-малката: наушници, които се поставят върху цялото ухо, а не вътре в него.

И още нещо за слушалките, по-точно за силната музика. Безвреден за ушите шум се смята този, с около 40 децибела, а силната музика достига до сто-сто и десет, че дори и повече децибела. Ето ви и причината за глухота.

Ако често след къпане ви заглъхват ушите, не се тревожете, това е нормално – заради спада на налягането във водата, тъпанчето сякаш се изтегля навътре, което води до дискомфорт. Просто запушете носа си и се опитайте да изтласкате въздуха през ушите.

Никога не се опитвайте да премахвате ушните си тапи сами. И още повече, не прибягвайте до чистене на ушите със специални свещи. Те няма да ви отърват от ушните тапи, но рискът парче от свещта да заседне в ухото е голям, а след време да се обвие с ушна кал и да се превърне в тапа.

И не забравяйте топлата шапка! Прогнозата за времето ни обещава ниски температури. Да излизате без шапка в такова време, е първата стъпка към възпаление на средното ухо и ушната мида. Или появата на циреи в ушния канал.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 4 до “Тези съвети ще ви спасят от гъбичките в ушите!

  1. аз каза:

    И как сте го ползували ? Имам гъби на ушите и антиботиците нещо не дават ефект . Дайте подробности за лечението с това нещо .

  2. Е каза:

    Преди време имах страшни проблеми с едното ухо, стигна се до кървене от лявото ухо и лявата ноздра.. След една година, 5,6 лекаря, безброи антибиотици и пари хвърлени на вятъра накрая се оказа, че лекарството, което уби тези гадини струва около 1,50.. това е така нареченият боров прах, с него доколкото аз се запознах се прави боровият вазелин.Можете да го намерите в аптеки, които правят лекарства. Надявам се да съм помогнала и на други, които имат този проблем. Лично аз вече от 4 години нямам проблеми. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *