Начало / Здравословен живот / Здравословно хранене / Прочетете това и никога повече няма да миете пилешкото месо!


Прочетете това и никога повече няма да миете пилешкото месо!

Миете ли суровото пилешко месо, преди да го сготвите? Със сигурност!

пилешко месо Понякога това не е най-ефикасния начин, чрез който можете да подготвите пилешкото месо за готвене. Но или така сте свикнали, или някой ви е казал, че е нормално да почистите пилешкото месо, което току що сте размразили, като го измиете с течаща вода.

Всъщност, много хора в света мият суровото пиле, преди да го сготвят. Те си мислят, че това е нещо добро, и че по този начин ще се справят със замърсената храна. Но професор Дженифер Квинлан от Университета в Дрексел твърди точно обратното. Според нея всички ние трябва да знаем, че ако си купуваме замразено пиле, твърде вероятно е в него вече да има салмонела или кампилобактер, или и двете. Салмонелата и кампилобактерията, са често срещани бактерии и те са основна причина за замърсяването на храните. Така че, когато миете суровото пилешко месо в кухненската мивка, вие всъщност разплисквате бактериите навсякъде. Дори и върху вас! Това е така, защото водата не може да измие тези видове бактерии.

Да си представим че върху пилето наистина има някакви опасни бактерии, попаднали кой знае откъде и как. Измиването няма да ви помогне да се отървете от тях. Истината е, че след като месото се обработи термично, всички вредни бактерии умират. Миенето на месото не е просто грешна тактика, но и крайно неефективна.

Има ли безопасен начин за почистване на замърсяванията от пилешкото месо? Да, има! Всичко, което трябва да направите, е да използвате кухненска кърпа и да избършете пилето с нея. Вие ще почистите мръсотията и някои от бактериите по повърхността. Според последните статистически данни, почти 8 000 души в България боледуват или търсят лекарска помощ заради консумация на заразена и замърсена храна годишно. Ще кажете, че измитото пиле не е виновно, то така или иначе след това е било сварено или опечено. Да, но бактериите, попаднали върху ръцете ви, могат да попаднат и върху друга храна, и така да бъдат погълнати.

Дебело подчертаваме, че подобно заразяване се случва сравнително рядко, но все пак се случва. Може да се предпазите като не се престаравате особено в измиването на пилето с течаща вода. Достатъчно е да го обтриете с мокра хавлиена кърпа.

Оценете статията
Оценка 2.7 от 24 гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

loading...

Избрано за теб


Един коментар

  1. ПО НЯКОГА ПУБЛИКУВАТЕ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*