Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Kакво означава болестта на Крон?

Много моля да обясните по-достъпно и ясно какво означава болестта на Крон.

Евгения Иванова – Силистра

Това е хронично въз­палително заболяване с автоимунна природа. Характеризира се с това, че на първо място засяга червата. Но ако заболява­нето прогресира, се на­блюдават и извънчревни прояви – увреждат се ста­вите, кожата, очите.

Отначало патологич­ният процес възниква под лигавичния слой на черва­та, а след това възпале­нието се разпространява върху всички слоеве на чревните стени. Възмож­но е да се образуват язви, сраствания и фистули с развитие на чревна не­проходимост.

Клиничната картина често се характеризира с неопределена болка в корема, отслабване и неразположение.

В активната фаза на болестта може да се по­виши температурата на тялото, а при изследване на кръвта се установява увеличено количество на левкоцитите.

Диагнозата се поста­вя много трудно и изисква специални рентгенови и ендоскопски изследвания. При болестта на Крон се налага лечебно хранене. В тежките случаи хра­нителните вещества се вкарват вътревенозно. Постоянно се приемат специални препарати, а при изразена активност на заболяването се на­значава и хормонална терапия. Понякога се изисква и оперативно лечение.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *