Уасаби – мощно оръжие в борбата с рака

Уасаби е лютивата подправка в сушито, която се прави от хрян

uasabi Оказа се, че подправката с приятно зелен цвят мощно оръжие срещу рака на панкреаса.

Ракът на панкреаса е най-смъртоносният вид рак. Често се умира от него, защото е особено устойчив и на най-модерните терапии. За съжаление болните с диагноза рак на панкреаса имат съвсем малък шанс да изкарат 5 години. Това е накарало специалистите да се насочват към алтернативни средства за борба с рака, които онкологията е пропуснала.

Наскоро беше направено ново, по-задълбочено изследване на уасабито. Учените откриха, че неговата съставка 6-MITC и два нейни синтетични деривата убиват стволовите клетки на туморите в панкреаса. Така те снижават броя им и резистентността на тумора към лекарствата спада. Това става чрез блокиране на сигналната молекула SOX2, без която обновяването на туморните клетки спира, пише „Живот без рак“.

„Нашето заключение е, че 6-MITC в уасабито и дериватът 17557 са биоактивни срещу панкреасните ракови клетки, както и срещу стволовите клетки на тумора“, сочат авторите на изследването.

Известно е, че стволовите туморни клетки се обновяват безкрайно и на практика са безсмъртни. Това е и причината, поради която раковите клетки трудно се поддават на каквато и да е терапия. С операция, химио- и лъчетерапия туморите се изрязват и се свиват, но стволовите им клетки не могат да се премахнат напълно. И след време ракът се връща.

Има надежда за болните от рак, тъй като изследването на природни вещества, които атакуват стволовите клетки, вече даде плодове. Куркумата, къпините и броколите съдържат вещества, които при лабораторни условия поразяват стволовите клетки на тумора. Сега към тях се добавя и уасабито.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.