ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Зелевият сок е мощно лекарство против язва!

Сокът от зеле вероятно не звучи като най-добрата на вкус напитка в света, но той има много ползи за здравето и е мощно лекарство за язва.

Зелев сок против язва
Зелев сок против язва

Пресният зелев сок се използва от дълги години за лечение на пептична язва, но вече има и няколко медицински изследвания, които са доказали това. Когато суров сок от зеле се прилага ежедневно при пациенти с язви, се установява по-кратко лечение в сравнение с пациенти, които са подложени само на диета и лекарствена терапия.

Лигавицата на стомаха и храносмилателният тракт се лекуват от мощните свойства на веществата в сока от зеле като L-глутамин, S-methylmethionine, глюкозинолати и гефарнат.

Зелевият сок е естествен източник на аминокиселината глутамин, която подхранва и лекува стомашно-чревната лигавица.

S-methylmethionine, понякога известен като витамин U или лечебен фактор за язва, се намира в добри количества в пресния сок от зеле. Той също така има защитен ефект върху черния дроб, особено при увреждане на черния дроб от ацетаминофен (Tylenol).

Глюкозинолатите от зелевия сок се превръщат в противовъзпалителни изотиоцианати в тялото ни. Тези благоприятни съединения контролират пилорната бактерия (Helicobacter) вътре стомаха, която бактерия допринася за образуването на пептичната язва.

Гефарнат е вещество, известно с това, че защитава лигавицата на стомаха от увреждане. Той е бил изолиран и се използва като съставка в лекарства за увреждане на стомаха.

Как да направим пресен сок от зеле

Подобно на повечето зеленчуци, сокът от зеле най-добре се прави със сокоизстисквачка.

Зелето по принцип не се счита за култура с високо натоварване с пестициди, но ви препоръчваме преди да изцедите сок да накиснете листата в топла вода, в която сте сложили ябълков оцет. Извадете листа, колкото ще ползвате за сока (например 10), оставете ги да киснат 30 минути в топла вода с ябълков оцет, след което ги изплакнете и поставете в сокоизстисквачката.

Както при всички прясно изцедени сокове, сокът от прясно зеле е добре да се пие веднага или до 15 минути от направата, за да не губи свойствата си.

Дозировка

Три пъти на ден сок от половин зелка е идеалната дозировка. Може да ви се види доста занимание, но ако имате болезнена язва, изцеждането на сок ще ви донесе облекчение.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *