Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Психосоматичните болести – изпитание за тялото и душата

Тялото и душата на човека са неразривно свързани

психосоматика Когато изпитваме емоция, всичко това се отразява по определен начин върху тялото ни.

В продължение на векове хората са се учели да контролират постъпките си. Днес не е прието да се хвърлят камъни по човека, който ни е обидил, да се стреляме на дуел, да дърпаме косите на подчинените си, когато ни ядосат. Употребата на алкохол (цигари, наркотични вещества) свидетелства за продължителна депресия. Пострадалият не намира изход от задънената улица и взема това, което му е под ръка. Това временно отстранява депресията и по-точно – създава илюзията за това.

Психосоматично заболяване може да се нарече и чистата простуда. Например, ако работникът е уморен от бесния ритъм в офиса или на детето не му харесва в детската градина и иска да си остане с мама у дома.

Как да различите мнимата болест?

Три неотменни компонента отличават психосоматичното заболяване от обикновеното.

• Лекарите се затрудняват с диагнозата, съмняват се, опитват се да препратят пациента при други специалисти.
• Назначеното от лекарите лечение помага слабо или изобщо не действа.
• Болестта се повтаря, видоизменя се.

Защо се случва така?

За съжаление, лекарите не се обръщат към психиатрията и мисълта, че болният има психически проблем им хрумва едва когато ги посети пациент с явни отклонения например чува гласове, има халюцинации. Докато пограничните разстройства доста по-трудно се разпознават.

Да се лекува медицината с психология, е неефективно занимание. Разбира се, много по-лесно е да се лекува несъществуващо възпаление на белите дробове, отколкото да си признаем, че трябва да посетим психолог или психотерапевт. Това е стереотип, създаден с годините, тъй като някога хората са се страхували от „лечителите на душата“. А днес практически всеки жител на Запада има личен психотерапевт, когото посещава също така често както посещава стоматолога си.

Всички психосоматични болести имат различна интензивност на влияние върху организма, затова за лечението на едни са достатъчни 1 – 2 седмици групова психотерапия, а за други са необходими години.

Теоретически човек сам може да се справи с първите прояви на подобни заболявания. След като отстраните неблагоприятните психологически преживявания (смените работата си, обстановката, преразгледате възгледите за проблема, като се научите правилно да реагирате на стреса), вие ще се избавите и от самата болест. Но ако ситуациите и преживяванията се повтарят, добре е да се обърнете към психотерапевт…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *