Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сомнамбулизма може да се овладее

Здравейте, интересуваме едно по-специално заболяване – сомнамбулизъм. Моля ви да опишете по-подробно какви са причините за появата му и начините за лечение?

Щиляна Георгиева – Плевен

Сомнамбулизъм, или иначе казано ходене насън, е разстройство на съня, конкретните причини за което все още се търсят. Известно е обаче, че то не се дължи на психично заболяване и може да се прояви както при деца, така и при възрастни. Да наблюдавате човек в момент на сомнамбулизъм може да се окаже доста страшничко – той се движи и изглежда като буден, може просто да се изправи и да седне в леглото с празен поглед, втренчен напред, а може и да върши дейности, които са обичайни за всекидневието му, включително да излезе от дома си и да се опита да шофира. Но при всички случаи човек в състояние на сомнамбулизъм е изпаднал в дълбок сън, който не трябва да бъде рязко прекъсван. Ходенето насън обикновено продължава много кратко и не оставя спомени в съзнанието, а само дезориентация и объркване, в случай че човекът бъде събу­ден. Най-често хората отъждествяват понятията „сомнамбулизъм“ и „ходене насън“. Истината обаче е, че макар и по-рядко проявени, говоренето насън, смях и плач в съня и красноречивото жестикулиране също се определят като проява на сомнамбулизъм. Според медицинските проучвания ходенето насън има пряка връзка с мозъка, който излъчва елект­ромагнитни вълни към различни точки 6 главата. Въз основа на тези вълни е установено, че сънят има 5 етапа, които заедно оформят един цикъл. Всеки сънен цикъл продължава около 90 -100 мин. и се повтаря няколко пъти през нощта. Така до сутринта човек преживява около 4-5 пълни цикъла.

ВНИМАНИЕ!

Проявата на сомнамбулизъм обикновено е в края на първия или втория сънен цикъл, което означава скоро след заспиването. Понякога оба­че е възможно да се наблюдава ходене насън и в сутрешните часове, по време на „движението на бързото око“.

Сомнамбулизъм може да се наблюда­ва при хора на всякаква възраст, но най-често се проявява при децата, особено при момчетата. Обикновено се изразява в ставане от леглото, некоординирани движения из стаята и отново лягане.

По-рядко ходенето насън включва по-ши­рок диапазон от действия като облича­не, разместване на предмети, говорене и опит за излизане от дома. Възможно е в такива моменти човек да се нарани или да причини вреди около себе си. Той не действа абсолютно несъзнателно, но все пак не осъзнава постъпките си до такова ниво, че да може да си ги спомни, когато се събуди. При сомнамбулизъм човек почти винаги е под въздействие на някакъв сън. Ето защо той действа така, както в съня си и общува с обра­зите, които сънува. А любопитното е, че ако този процес бъде прекъснат, при следващата проява на сомнамбулизъм спящият ще продължи от там, където е спрял. Сомнамбулът може да бъде както с отворени, така и със затворени очи, понякога може да чува и вижда какво се случва около него, както и да отговаря на отправени към него реплики. Но той в действителност спи.

Макар конкретни причини за про­явата на сомнамбулизъм още да не са открити, учените са стигнали до някои възможни заключения, направени въз основа както на физиологични, така и на психологични изследвания. Те са разпределили вероятните причини в няколко категории.

Генетични – по-често сомнамбулизъм се наблюдава при еднояйчните близнаци. Освен това, ако пряк роднина в семейс­твото е сомнамбул, то шансът и дете­то да го наследи е 10 пъти по-голям.

Общи – липса на сън, нередовен сън, треска, стрес, липса на магнезий в орга­низма, алкохолно отравяне, наркотици, силни медикаменти и стимуланти.

Физиологични – дължината и дълбо­чината на отделните етапи на съня, които при децата са по-развити. Освен това при жените бременността и ме­сечният цикъл увеличават възможност­та за проява на сомнамбулизъм.

BПРОЧЕМ!

Вратите и прозорците да бъдат здраво залостени. Хипнозата е доказано успешен метод за лечение на сомнамбулизъм – както на деца, така и на възрастни. Най-важният фактор при случай на сомнамбулизъм в семейството без значение дали е при дете или при възрастен, е емоционалната подкрепа от страна на близките. Покажете разбиране и положително отношение към проблема, който в повечето случаи може да се дължи единствено на огромно количество стрес.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Сомнамбулизма може да се овладее

  1. Ивет каза:

    Здравейте!Наскоро започнах, почти всяка вечер, да ходя на сън:( Незнам,какво да правя!Малко съм уплашена!Най – лошото е че уринирам на пода в стаята ми!!!Ужасно е!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *