ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хемороидите могат да са сигнал за рак на дебелото черво

Кога хемороидите могат да бъдат сигнал за рак на дебелото черво? Получихме този въпрос от читателка. – От известно време, когато се изхождам по голяма нужда виждам в изпражненията си кръв. Според личния ми лекар най-вероятно става дума за хемороиди. Искам да попитам дали някои злокачествени заболявания не започват по същия начин ?

Федя ЯКИМОВ, Смолян

Конкретно във вашия случай, за да ви се постави точна диагноза “хемороиди” е нужен преглед. Клиниката на това заболяване се съдържа в самото му име. На гръцки хемо означава кръв и rhoe – течение, в превод кръвотечение.

Хемороидите представляват възловидни образования около ануса, отвън и отвътре, изпълнени с кръв. Те са едно от местата, където се създават условия за смесване на венозна и артериална кръв.

Според медицинските класификации хемороидите са два вида – първични и вторични. Първичните често се появяват при общо съдова слабост при често или периодично повишаване на коремното налягане, при бременност, големи физически усилия, при запек или силна кашлица, злоупотреба с алкохол и пикантни храни.

Вторичните хемороиди се появяват при нарушения в налягането на порталната система. Най-често това става при тумори в малкия таз, гениталите на жената и дебелото черво.

Хемoроидите наистина се разпознават по кървенето от ануса след акта на изхождане. Кръвта е алена червена за разлика от тази при туморите. Появява се болка, подуване, възпаление на възлите и сърбеж.

Диагнозата задължително трябва да се постави от специалист и след ректоскопия. Това до голяма степен води и до ранното откриване на злокачествените процеси в дебелото черво.

Лечението на заболяването е консервативно и оперативно. Консервативното се прилага при тумори в 1-ва и 2-ра степен. Обикновено се приемат съдоукрепващи медикаменти. Облекчават положението и локалните медикаменти – свещичките, мехлемите, както и антикоагулантите, обезболяващите.

Освен това болните е наложително да спазват диетичен режим, при който се изключват алкохола и подправките.

Лечението на хемороидите може да стане и по един междинен метод, при който за разширените вени се прилага склерозираща терапия.

Най-радикално проблема може да се разреши чрез операция, която се извършва в специализирана клиника.

Д-р Стоян Цветков, хирург, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 0887/302-404.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Хемороидите могат да са сигнал за рак на дебелото черво

  1. Pingback: Профилактиката при рак на дебелото черво се осъществява с пектин и добрите въглехидрати

  2. Pingback: Практични съвети за преодоляване на болката при хемороиди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *