ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ментата – полъх свежест за вашето здраве

Ако сте засадили люта мента, тя ще се превърне в неотменна част от живота ви. Не само защото ще цъфти всяка година, но и заради нейното благоприятно въздействие върху вас и вашето здраве.

Свежата мента можем да похапваме със салата и сурови зеленчуци. При готвенето нейните листенца дават ориенталски привкус на яхниите. Не се нуждаят от доказване великолепните й антисептични свойства, както и облекчаващото й действие. Но знаете ли как действа ментата? Тя облек­чава хронични колити и стомашни болки, подо­брява храносмилането. Ментата е великолепно ус­покоително, което можете да пиете като билков чай, особено преди сън. Су­трин ви помага бързо да се разбудите, а вечер – да релаксирате. Ако добавите 10 капки натурално масло във вашия почистващ гел, ще се почувствате по-кра­сива и освежена.

Отвара от мента… за добър тонус

Можете лесно да се ободрите. Три лис­тенца прясна мента са ви достатъчни, за да си направите запарка в една чаша. Кипнете водата и я налейте в каничка. Едва тогава добавете листенцата и Пох­лупете с капаче, за да се запари. Следвай­те точно този ред на направа, за да бъде билката напълно ефикасна.

Три капки екстракт…за добър сън

Денят ви е напрегнат и не сте имали никакво време за отдих. Сложете на показалеца натурално масло от люта мен­та и масажирайте областта между веждите, позната като „третото око“. Бъдете внима­телни, за да не попадне мента­та в очите ви. Билката ще ви успокои и лесно ще заспите.

С две-три листенца… преборете лошия дъх

Имате среща и искате да излъчвате свежест. Откъс­нете 3 листенца от люта мента и ги дъвчете няколко минути. Но не разчитайте единствено на услугите на растението, защото постоянният неприятен мирис в устната кухина показва, че имате спешна нужда от стомато­лог.

Лошият дъх може да е про­вокиран и от лошо храно­смилане. Решете проблема, като поемате лютата мента с малко активен въглен в продължение на седмица. Добра възможност е в период от 7 дни да слагате по една капка натурално масло от люта мента в супена лъжица кисело мляко.

С олио от мента…облекчете краката

През лятото често крайни­ците Ви тежат от жегата и умората. За да ги облекчите, разтрийте ги с люта мента. Масажът с мента освежава крайниците и подобрява кръво­обращението. Можете сами, в домашни условия, да си приготвите масло от мента. За целта сложете шепа листенца в херметически затворена кутия. Предварител­но ги залейте със зехтин. Нека престоят така една седмица. Едва тогава филтрирайте аро­матизирания зехтин в шишенце. С него масажирайте краката си от стъпалата към коленете в продължение на 10 минути след баня. Движенията задължително трябва да са отдолу нагоре по посока към сърцето. Масажът ще облекчи не само краката, но и състоянието на цялото ви тяло.

C една капка натурално масло премахнете болката

Ментата има силно обезболяващо действие. Затова много често се използва при болки в стомаха и при главоболие. Масажирайте слепоочията и врата с капка натурално масло от люта мента и ще ви отпусне. Достатъчно е да сложите няколко капки концентрат от мента в чаша вода, за да притъпите стомашните неразположения. Билката има великолепно въздействие и при ухапвания от комар и други насекоми, като успокоява сърбежа.

С ментов алкохол… пътуването ще е приятно

Чувствителни сте по време на пътувания. Подгответе си спиртен разтвор от мента, като добавите към 60-градусов спирт листа от мента. Затворете го в шишенце, като допълнително уплътните капачката с пластир (лейкопласт). Нека престои три седмици или един месец на тъмно, като два пъти на ден разтърсвате течността. След 30-ина дни прецедете спирта и изхвърлете листата. Преди пътуване, за да не ви прилошава, капнете от извлека върху бучка захар или мажете с него долната част на носа.

С прясна мента… правете релаксираща баня на краката

Целият ден сте накрак и  крайниците ви са уморени. Напълнете леген с хладка вода – около 26 градуса, и добавете листа от мента и шепа Сол. Киснете краката 10 до 15 минути и ще се почувствате освежени.

сп. „Журнал за жената“

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *