ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За сезонните алергии…

Въпреки че е невъзможно да избегнеш алергените и да се изолираш от тях напълно, има някои неща, които можеш да направиш, за да ограничиш поне отчасти огромните неудобства, които те внасят в  ежедневието ти.

Кое е първото нещо? Като за начало – опи­тай да спреш цигарите, тъй като е доказано, че тютюнопушенето е фактор, отключващ мно­го алергии. След това се старай да спазваш възможно най-стриктно следните препоръки, свързани с различните алергени.

Полени

Концентрацията им във въздуха обикновено е най-висока рано сутрин и при ветровито време.

  • Ако алергията ти е тежка, по възможност избягвай да излизаш на открито в сутрешните часове и при вятър. Най- добре е да стоиш у дома, на затворени прозорци и с включен климатик, ако навън е горещо.
  • Ако все пак се налага да работиш навън, осо­бено в градинарството или цветарството, трябва да привикнеш да носиш специална маска, която да филтрира полените. Осо­бено старателно предпаз­вай ноздрите си.

Акари

Най-добрия начин да се бориш с акарите (микро­скопични членестоноги, обитаващи затворени помещения), е да намалиш колкото се може повече праха в дома си, тъй като той е основна тяхна среда.

  • Изхвърли килимите. В дома ти трябва да останат само паркет, ламинат, теракот, мозайка. Ако можеш, обзаведи хола с кожени дивани и кресла – другите събират прекалено много прах.
  • Използвай прахосмукачка с т.нар. НЕРА филтър за фини частици.
  • Акарите са най-разпрос­транени в спалнята, така че трябва да започнеш атаката именно от там. Пердета­та можеш да смениш със сенници, пухените възглав­ници – със силиконови.
  • Задължително е да изва­диш от тази стая всякак­ви китеници, покривала, пътеки и килими, които събират прах. Другият голям проблем е матракът и спалното бельо. Акарите се хранят и с микроско­пичните люспички кожа, които се отделят от чо­вешкото тяло. На пазара има непромокаеми калъ­фи за матрак от кожена или подобна незадържаща прах материя – добре е да се снабдиш с такъв и да опаковаш матрака си, като преди това го изчистиш основно. Пери спалното си бельо всяка седмица на колкото се може по-висока температура.

Плесени

Ако си алергична към пле­сени, трябва да избягваш:

  • Влажни, сенчести места на открито.
  • Подземия, мазета; климатици, овлажнители, стари дюшеци.
  • Задължително проветря­вай банята след душ.

Животни

Всички домашни любимци могат да предизвикат алер­гии, дори т.нар. голи котки. Експертите се шегуват, че най-подходящият дома­шен любимец за хората с алергии е… златната рибка в аквариум. Ако все пак вече имаш космат домашен любимец и сърце не ти дава да се разделиш с него, трябва да промениш някои свои навици.

  • В никакъв случай не трябва да къпеш и решиш кучето. Нека някой друг около теб се заеме с тази задача. Ресането е най- добре да става на балкона.
  • Докато чистиш къщата, ползвай маска.
  • Използвай стаен освежител за въздух.
  • Винаги си мий ръцете след като галиш животно­то.
  • Не допускай домашния любимец в спалнята си.

Здравен вьпрос ???

В: СТРАДАМ ОТ СЕЗОННА АЛЕРГИЯ. КАКВО ТРЯБВА ДА ПОПИТАМ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ПРИ СЛЕДВАЩАТА КОНСУЛТАЦИЯ?

О: Попитай го за следното: може ли алергията ти да е предизвикана от някакво съпровождащо или хронично заболяване; трябва ли да съобразяваш евентуален прием на лекарства с алергията си; какви странични ефекти имат лекарствата, които ти предписва; опасно ли е състоянието ти; кои са местата, където можеш да по­паднеш на алергените, към които си чувствителна; налагат ли се периодични тестове за алергия?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *