ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лакомията докарва остър панкреатит

Лакомията докарва остър панкреатитОт силната болка и повръщането болните по принуда понякога заемат позата на богомолци

В момента съм на 38 години. Преди месец постъпих по спешност в хирургично отделение поради остра болка в горната част на корема с непрекъснато повръщане. Болкатка се появи 10-ина минути след като изпих ледено студена бира. Прекарах в хирургично отделение 5 дни на системи, въпреки че болката намаля още същия ден. Поставиха ми диагноза остър панкреатит. Обясниха ми, че това е много тежко заболяване, но не ме оперираха. Има ли възможност да се повтори заболяването ми и да се стигне до операция. Питам , защото лекарите бяха много уклончиви в отговорите си.

Митко ЛЮБЕНОВ, Пловдив.

Острият панкреатит е заболяване на задстомошната жлеза, а тя е орган, който участва в храносмилането с ензими, разграждащи белтъчини, мазнини и въглехидратите. Най-често се предизвиква от драстично нарушаване на диетичния режим /храненето/ – в смисъл прекомерна консумация на месо, алкохол, тлъстини, както и на много охладени напитки /както във вашия случай/,  понякога може да се получи и от прекомерна преумора.

Панкреатитът се появява внезапно с остра болка в горната част на корема /под лъжичката/. Често отива и към гърба, често се придружава с позиви за повръщане и повръщане без облекчение. Затова понякога болните са принудени да заемат поза на богомолец. При такава симптомотика е задължително да се потърси спешно специализирана хирургическа помощ.

В началната си форма заболяването в повечето случаи се лекува консервативно – с лекарства, подтискащи и неутрализиращи функцията на жлезата и ензимите от нея. Освен това е необходимо и строга диета, която се изразява в глад и жажда.

В някой случаи обаче заболяването протича мълниеносно. Тогава както и при късна приемане в болница уврежданията в самата жлеза изискват спешно оперативно лечение. При неспазване на диетичния режим много често заболяването се повтаря и хронифицира. Последствията от панкреатита са много тежки – образуване на кисти, диабет, раково израждане на органа.

За да не се получи това във вашия случай най-важното е спазването на строгия диетичен режим.

Д-р Стоян Цветков, хирург. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 0887/302-404.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Лакомията докарва остър панкреатит

  1. Светла каза:

    На 36 години съм.Преди 3 години ми отстраниха лапароскопски жлъчката със 63 камъка!Впоследстие получих отново кризи и се оказа че имам останал камък в жлъчният кавнал.Не обърнах внимание.но след година.две ми се появи гастрит .а скоро преди нова година се наложи да постъпя в болница1Видяха камъка ми.правиха ми папилотомия.минах и ЯМР.и се реши че ще има операция!Оперираха ме на 06,1,2010и бях със керов дрен 20 дни.През това време имах кризи като ме болеше областа на епигастриума и отзад гърбът-но като отпуснехме дрена и изтечеше ми минаваше.Обаче дойде времето да го махнат на 27,01 ,не ме боля но още същата вечер ме хванаха болките тоя път придружени с повръщане -върнах се обратно в болницата и ке установи че имам остър панкреатит.Моля да ми кажете дали е възцможно да се е получило от това че са ми махнали дрена.амилазата ми беше 300 и стоях на глад почти 3 дни!изписаха ме и в момента пия Нексиум по 1 т. на ден за 20 дни,Дуспаталин 3 дни сутрин и вечер и вечер при белка и Мезим форте 3 пъти на ден преди храна.все още ме наболява и под лявото подребрие.но доктора каза че е нормално!Страхувасе много!Моля ви.ако имате възможност ми отговорете на имейла!Благодаря ви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *