Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Панкреатит се лекува много успешно с хомеопатия и подходящи хранителни добавки! Ето как!

В статията ще намерите подробна информация за панкреатит – възпаление на задстомашната жлеза.

Описание на панкреатит. Как се поставя диагнозата. Как се лекува с хомеопатия. Какви са препоръчителните хранителни добавки. Диета и народна медицина. Очаквани резултати от лечението

Панкреатит
Панкреатит

Панкреасът е разположен по средата зад стомаха и е тясно свързан с черния дроб, стомаха и дванадесетопръстника (началната част на тънките черва). Тази жлеза представлява орган, чиято основна функция е да произвежда химикали, които преминават или в главния циркулаторен поток на кръвта (нарича се ендокринна функция), или в друг орган (екзокринна функция). Характерно при панкреаса е, че има както ендокринна, така и екзокринна функция. Ендокринната му функция произвежда три хормона. Два от тях (инсулин и глюкагон) играят основна роля при обработката на захарите от хранителния режим (метаболизъм или разграждане на въглехидратите). Третият произвеждан от ендокринните клетки на панкреаса хормон има отношение към функционирането на стомашно-чревния тракт. Този хормон се нарича вазоактивен чревен полипептид (соматостатин). Екзокринната функция на панкреаса произвежда разнообразни храносмилателни ензими (между които трипсин, химотрипсин, липаза и амилаза). Тези ензими преминават в дванадесетопръстника през панкреатичен канал. В дванадесетопръстника ензимите започват процеса на разграждане на различни хранителни компоненти, в това число протеини, мазнини и въглехидрати.

Остър панкреатит настъпва при внезапно възпаление на задстомашната жлеза, но впоследствие преминава. Пациентите обикновено се възстановяват напълно от това заболяване и в почти 90% от случаите след лечение симптомите изчезват за около една седмица. След пристъп на остър панкреатит тъканите и клетките на панкреаса обикновено се връщат в нормално състояние. При хроничния панкреатит уврежданията възникват постепенно и са за продължителен период от време. Симптомите могат да бъдат постоянни или спорадични, но състоянието не изчезва. Панкреасната тъкан е трайно увредена и това води до лошо функциониране на тъканите и клетките.

Поставяне на диагноза

Диагностицирането на панкреатита може да бъде извършено на много ранен етап от заболяването, като се обърне внимание на високите нива на панкреасните ензими, които циркулират в кръвта (амилаза и липаза). На по-късен етап от заболяването и при хроничен панкреатит нивата на тези ензими се нормализират. Поради този факт, а и защото амилазата и липазата могат да се появят и при други заболявания, откриването на тези повишени нива помага, но не е задължително при диагностицирането на панкреатита. Към панкреатит насочват и други аномални явления в кръвта, в това число увеличени бели кръвни клетки (появяват се при възпаление или инфекция), промени в резултат от дехидратацията (загубата на флуиди) и аномалии в концентрацията на показатели като калций, магнезий, натрий, калий, бикарбонати и захари в кръвта.

Рентгеновите снимки или изследването с ултразвук могат да покажат наличие на жлъчни камъни, на които може би се дължи блокирането на панкреасния канал. Стомашно-чревният тракт ще показва признаци на инертност (чревна непроходимост) при наличието на панкреатит. Рентгеновите снимки на гръдния кош могат да разкрият аномалии поради задържане на въздух вследствие на плиткото дишане или поради усложнения в белите дробове, дължащи се на циркулиращите панкреасни ензимни дразнители. Изследването на корема чрез компютърна томография може да покаже възпаление и събиране на флуиди, както и да даде полезна информация при съмнение за усложнения като абсцес или псевдокиста.

Диагностициране на хроничен панкреатит

В случай на хроничен панкреатит изследванията на кръвта показват загуба на функцията на панкреаса, която се влошава с времето. Нивата на захар (глюкоза) в кръвта се повишават, докато накрая стигнат стойностите, характерни за диабета. Нивата на различните панкреасни ензими намаляват с постепенното унищожаване на органа и замяната му с цикатриксна тъкан. Рентгеновите снимки могат да покажат и калциране на панкреаса. За диагностициране на тежки случаи на хроничен панкреатит може да се използва ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP). При тази процедура лекарят използва медицински инструмент, снабден с оптична камера, за да прегледа панкреаса. Изображението на изследваната област се наблюдава на телевизионен екран. Много ендоскопи позволяват на лекаря да вземе малка проба (биопсия) от панкреасната тъкан, за да я изследва под микроскоп. При радиографското изследване може да се използва и контрастно вещество.

Хомеопатия
Хомеопатия

Лечение с хомеопатия

Възпалението на задстомашната жлеза нерядко протича остро и може да е съпроводено с панкреатичен шок, който е опасен за живота. Лечението на острия панкреатит изисква сериозни усилия и затова винаги се провежда в хирургична клиника.

Хроничният панкреатит е хронично, често рецидивиращо заболяване, резултат от прекаран остър панкреатит, или се развива на фона на други заболявания на храносмилателния тракт (хроничен гастрит, холецистит, камъни в жлъчката, ентерит и др.). Един от основните фактори за развитие на хроничния панкреатит е нередовното и неправилно хранене с честа употреба на пикантна и мазна храна и алкохол. В последно време се отчитат особената роля на прекараните вирусни инфекции и страничното действие на някои лекарства (лекарствен панкреатит).

Болните са безпокоени от пристъпи на болка или постоянна болка с нарастваща интензивност в горната половина на корема, често преминаваща в болка около кръста или лявото рамо. Наблюдават се редки изпражнения с несмля- на, непреработена храна, гадене, киселини, оригване, загуба на апетит, отвращение към мазната храна, отслабване.

Лечението на панкреатита зависи от характера на основната причина за заболяването. Например при съчета ние с камъни в жлъчката се отстранява жлъчката, при стеснение на каналите на задстомашната жлеза те се лекуват по хирургичен път, а при упорито протичащ панкреатит дори частично се отстранява жлезата.

Хомеопатични лекарства и как се вземат

Хомеопатията има голям опит в лечението на панкреатит. За самостоятелно домашно лечение може да се приложат следните средства, които се отпускат без рецепта.

„Йодиум 3“ – вземат се по 5 капки 3 пъти на ден при обостряне на хроничния панкреатит. Това е общо средство за лечение на жлезите, при болестите на които пациентът изглежда отслабнал и постоянно изпитва чувство на вълчи глад.

„Меркуриус 6“ – по 7 гранули 3 пъти на ден при възпалителни процеси в тесните канали (канали на задстомашната жлеза, жлъчни канали).

„Ирис 3“ – по 7 гранули 3 пъти на ден при парене в хранопровода и стомаха, болки в лявото подребрие и повръщане с кисело съдържание. Болният има редки изпражнения с непреработена храна във фекалиите и обилно слюноотделя- не. Това средство е специфично за задстомашната жлеза.

„Секале корнутум хЗ“ – по 5 капки 3 пъти на ден като органотропно средство за задстомашната жлеза. При болния се наблюдават общо измършавяване и вълчи глад. Всичко това се съчетава с разстройство на кръвоснабдя- ването на долните крайници.

„Карбо вегетабилис 6“ – по 5 капки 3 пъти на ден заедно с „Пулсатила хЗ“ в същата доза. Съчетаването на тези средства представлява схемата на лечение на хроничния панкреатит при изразена непоносимост на болния към мазнина.

Рецепта за лекарство

Пациентите, които страдат от хроничен панкреатит, трябва винаги да имат в домашната аптечка сбор от хо меопатични лекарства за случай на обостряне на заболяването: „Бриония 3“, „Ирис 3“, „Меркурий бийод 6“, „Колоцинт 3“ и „Апис 3“.

Тази смес може да се приготви и самостоятелно. Като купите изброените препарати, ги сипете в чист половинлитров буркан и ги размесете (без вода!) или затворете буркана с капачка и го обърнете няколко десетки пъти. Полученото „асорти“ е вашето лекарство. Сега внимателно пресилете готовата смес в чист аптечен флакон от тъмно стъкло и го оставете в аптечката си. Вместо смес от гранули в хомеопатичната аптека може да поръчате микстура със същия състав. Вземайте по 10 гранули от сместа или по 10 капки от микстурата нееднократно, според ситуацията до отшумяването на симптомите. Това комплексно хомеопатично средство със сигурност ще ви защити по време на пристъп или обостряне на панкреатита където и да се намирате.

Хранене при панкреатит
Хранене при панкреатит

Начин на хранене

Диетата на пациента с хроничен панкреатит не трябва да бъде съставена от храна, която провокира изостряне:

  • шоколади, сладкиши, пресни хлебчета
  • тесто с гъби, риба, месо
  • газирани напитки и шампанско
  • пържени и мазни храни
  • люти подправки

При хроничен панкреатит в диетата трябва да се предпочита просто здравословна храна. Ястията е добре да са изпечени или задушени. Благоприятно е присъствието в храната на различни зърнени храни: овесена каша, ориз, елда, грис. Макарони и сварени спагети могат също да присъстват в диетата.

Супите трябва да се приготвят само от растителен бульон. Хубаво е да добавяте в тях тиква, тиквички, моркови, картофи.

Абсолютно забранено:

  • алкохол, кафе, сода
  • сладкиши и пресен хляб
  • борш, супа зеле
  • гъби, риба и млечни супи
  • консерви
  • черен дроб, бъбреци, мозък
  • хайвер
  • шоколад, бонбони, сладолед
  • варени яйца
  • гроздов сок

Още полезни храни за панкреаса ще намерите в тази статия –

Лекувайте панкреаса си с тези храни!

Хранителни добавки
Хранителни добавки

Препоръчителни хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка, който е поставен на името на продукта.

АРТИШОК И ПАПАЯ, код: 30455

Артишокът активира работата на панкреаса и жлъчката, като осигурява пълноценно производство на сокове и ензими и предпазва от застойни състояния в тези важни органи. Таблетките Артишок и Папая имат широк спектър на профилактично и лечебно действие и могат да се прилагат при общи смущения в стомашно-чревния тракт.

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА, код: 30453

Противовъзпалителният й ефект потиска развитието на патогенни микроби, има общо антисептично действие.

ВИТАМИНИ С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ, код: 30469

Комплексът витамини с добавено пчелно млечице има антивирусно и антибактериално действие. Той укрепва имунните сили, подобрява обмяната на веществата, апетита, физическия и психическия тонус.

ВИРУМИН – най-добрият приятел на храносмилателната система

100% природен продукт със страхотни качества! Една опаковка ВИРУМИН съдържа 40% люспи от елда, 24% цвят от хибискус, 5% плод малина, 2% плод ябълка, 4% плодове от арония, 9% касис, 8% листа от зелен чай, 3% листа от мента, 2% цвят от черна ружа, 3% шипка плодове.

ТОП ФЕГАТО от Equilibra, код 30265

Хранителната добавка ТОП ФЕГАТО подобрява състоянието и основните функции на черния дроб, нормализира работата на стомашно-чревния тракт. Съдейства при проблеми с липидния баланс и холестерина, подобрява тонуса на жлъчката и ускорява изхвърлянето на токсини от организма.

ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ЕНЗИМИ С ВИТАМИН С код30511

Тази хранителна добавка предоставя ензими, които са необходими за разграждането на белтъчините приемани с храната. Във всяка капсула се съдържа папаин 100 мг, бромелаин 100 мг, папая на прах 100 мг, ананас на прах 100 мг, витамин С 75 мг.

ЦАРСКИ БИЛКИ За храносмилателната система код 30108

Подобрява дейността на храносмилателната система, както и функциите на черния дроб, стомаха, панкреаса, червата, жлъчката. Има антимикробно, антистресово, антивирусно и адаптогенно действие.

КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК, код: 30424

Продуктът е уникалната комбинация на канела, хром и цинк и е създадена в помощ на хора, които имат проблеми с храносмилателната система, нарушен метаболизъм и високи нива на кръвна захар, което е сигнал, че има нарушена функция на панкреаса. Всяка капсула съдържа 200 мг екстракт от канела, 50 мг хром и 3.5 мг цинк.

АЛКОГАРД / ALKOGUARD

Този продукт намалява желанието за употреба на алкохол. Високото съдържание на изофлавони, гликозиди, ензими, витамини и други биологично активни вещества съдействат за поддържане на нормалните функции функциите на черния дроб, сърдечно-съдовата система и цялостната жизненост на организма.

БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Препоръчваме хранителната добавка Бодилакс за справяне със запека и намаляване на излишните килограми.

Панкреатит и билки
Панкреатит и билки

Народни средства за лечение на хроничен панкреатит

Рецепта 1

Направете смес от изсушените билки

лайка цвят – 10 грама

копър семена –  30грам

глог кървавочервен – 20 грама

безсмъртниче цвят – 20 г

ментови листа – 30 г

Вземете 2 супени лъжици и ги сложете в 0.5 литра вряла вода и оставете да престоят 3 часа в термос. Вземайте един час след хранене по 50 мл 3 пъти на ден. Това лекарство е спазмолитично, аналгетик, седатив и антимикробно за лечение на хроничен панкреатит. Успоредно с това се вземат 1/2-1/3 чаена лъжичка пчелен прашец 20-30 минути преди хранене

Рецепта 2

Вземете изсушени следните билки:

коренище и корени от глухарче – 50 г

По 25 г от мащерка, корени от блатен аир, шишарки от хмел, коприва корени

Всичко се смила с кафемелачка и се вземат 5 супени лъжици от сместа, които се забъркват с 200 г мед. Вземайте 1-2 супени лъжици 1-2 пъти на ден 15 минути преди храна в продължение на един месец.

Рецепта 3

Смесват се и се разбъркват внимателно 100 г стръкове от бял равнец, 200 г цвят от невен и 300 г листа от коприва. Две препълнени супени лъжици от сместа се залива с 1 л вряща вода. Ври 3 минути, кисне 20 минути и отварата се прецежда. На 30 минути се пие по 50 мл.

Овесът е най-популярната лечебна билка! Вижте за какво помага и рецепта за лечение

Лечение на панкреатит
Лечение на панкреатит

Прогноза за изхода от лечението

Разработени са няколко системи за определяне на прогнозата при пациенти с панкреатит. Основната преценка позволява да се извърши известно прогнозиране въз основа на наличието на умираща панкреасна тъкан (некроза) и кървене. При некроза и кървене се очаква смъртност до 50%.

Разработени са и по-сложни системи, които помагат за определяне на прогнозата на пациентите с панкреатит. Най-често използваната система, т.нар. признаци на Рансън, установява 11 различни признака, по които се определя тежестта на заболяването. Първите пет категории се оценяват при приемането на пациента в болницата:

  • Възраст над 55 години
  • Ниво на захар в кръвта над 200 мг/дл
  • Серумна лактат дехидрогеназа над 350 IU/л (увеличена с повишено разлагане на кръв, както се получа­ва при вътрешно кървене и при поражения на сърцето или черния дроб)
  • AST (аспартат аминотрансфераза или SGOT) над 250ц (показател за функцията на черния дроб, както и за уврежданията на сърцето, мус­кулите, мозъка и бъбреците)
  • Брой на белите кръвни клетки над 16 000 рл.

Следващите шест признака на Рансън се установяват 48 часа след приема в болницата. Те са:

  • Намаляване на хематокрита с повече от 10% (показател за обема на червените кръвни клетки)
  • Увеличение на уреята и остатъчния азот в кръвта (BUN) над 5 мг/дл
  • Калций в кръвта по-малко от 8 мг/дл
  • РаО? (показател за кислород в кръв­та) под 60 мм Hg
  • Дефицит на основи или бази над 4 mEg/л (мярка за промяна в нормалната киселинност на кръвта)
  • Флуидна секвестрация над 6 л (оценка на количеството течност, което е изтекло от циркулиращата кръв в други пространства на тялото).

Прогнозиране с признаците на Рансън

След като се установи колко от признаците на Рансън са налични и се даде оценка на пациента, лекарят може по-добре да прогнозира риска от смърт. Колкото повече признаци са налични, толкова по-голяма е вероятността за летален изход. Ако пациент има по-малко от 3 положителни признака на Рансън, вероятността от смърт е под 5%. При пациент с три до четири положителни признака на Рансън вероятността от смърт е 15-20%.

Резултатите от компютърната томография също могат да бъдат използвани, за да се прогнозира тежестта на панкреатита. Лекото подуване на панкреаса показва лека форма на панкреатит. Значителното подуване, особено с доказателства за разрушаване на панкреаса и събиране на течност в коремната кухина, говори за по-тежка форма на заболяването и съответно за по-неблагоприятна прогноза.

Хирургическото лечение на панкреатита често е последвано от усложнения поради изтичане на панкреасни ензими от останалата част от органа. Екип от френски хирурзи съобщава, че лечението на пациенти със соматостатин-14 (хормон, който блокира секретирането на панкреаса, както и панкреасния поток на кръвта) действа ефикасно за намаляване степента на усложненията след операция на панкреаса. Въпреки съвременния напредък на хирургическата техника обаче смъртността след операция при панкреатит все още достига 3 до 10%.

Превенция

Алкохолизмът е единствената предотвратима причина за панкреатит. Пациентите с хроничен панкреатит трябва напълно да престанат да консумират алкохол. Лекарствата, които предизвикват или могат да предизвикат панкреатит, също трябва да се избягват.

Източници: treatment.hpathy.com; healthherbsandnutrition.com; medportal.ru

https://www.youtube.com/watch?v=R15mv5szCs0

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *