д-р Чомпалова

При исхемичната болест се появява болка зад гръдната кост

Въпрос: Какви са симптомите на исхемичната болест на сърцето? Отговор: Исхемичната болест на сърцето има няколко клинични форми. Обикновенно се изявява с болка зад гръдната кост, която се разпространява към лявата ръка, изпотяване, понякога гадене и повръщане и има различна продължителност на пристъпа.

Продължение »

Вторична хипертония е симптом на друго заболяване

Въпрос: Кога говорим за вторична хипертония ? Отговор: Артериалната хипертония се класифицира на две групи. Едната от тях е т.н. първична или есенциална хипертония, среща се в по-голям процент от случайте.

Продължение »

Симптомите на сърдечната недостатъчност

Въпрос : Какви са симптомите на сърдечна недостатъчност Отговор: Симптомите на сърдечната недостатъчност /СН/ зависят от нейния вид и имат известна разлика при пациентите – при някои пациенти могат да се прояват само някои от тях особено в началото на развитието й.

Продължение »

Лекарството Крестор ефективен статин за предпазване от инфаркти

Лечението с добиващия все по-голяма популярност статин Крестор води до редуциране нивата на общия холестерол, нископлътностния холестерол, триглицеридите. В същото време не се установява повлияване на показателите за електрическа стабилност

Продължение »