Четири тежки епидемии застрашават човечеството

Главата на Световната здравна организация Маргарет Чен обяви четирите вирусни заболявания, способни да унищожат цели нации. Ефективно лечение за тях все още няма; единствената профилактика срещу тях е да не се допусне разпространението им.

chenСветът е в опасност, тъй като болестите излизат от контрол, алармира г-жа Чен. В Гвинея вилнее треската “Ебола”, в Саудитска Арабия набира сили коронавирусът на близкоизточния респираторен синдром, а в Азия междувременно починаха още няколко заразени от две разновидности на птичия грип – H5N1 и H7N9.

Главна причина за разпространението на смъртоносните болести са военните конфликти, коментират от medikforum.ru. Заради тях започва масово преселение на мигранти, които са носители на вируси – към други страни. Като правило граничният контрол в подобни зони на света е слаб.

Това именно е причината за взрива от полиомиелит в Сирия и Афганистан. През миналата година в Пакистан въоръжените ислямисти многократно разстрелваха доброволци на Световната здравна организация, които се опитваха да провеждат масови ваксинации. В резултат на това кампанията срещу полиомиелита бе прекратена и се развихри епидемия, която премина и в съседните страни. Доскоро полиомиелитът се считаше за една от болестите, които човечеството е победило. Сега многогодишните усилия на организации, държавни ръководства и медици се оказаха напразни.

Маргарет Чен смята още, че човечеството никога няма да бъде защитено от подобни опасности, докато не осигури безопасна работа на лекарите и не започне да спазва норми на безопасност и хигиена. Съвременната среда дава възможност на множество патогенни микроорганизми да се развиват и да стават все по-силни. Докато в едни държави хората преяждат и умират от затлъстяване – в други смъртта идва при бедните, гладните, живеещите в мизерия и мръсотия.

Учените са сериозно притеснени от това, че в подобни условия бактериите стават устойчиви към антибиотиците: стават супербактерии. Дори обикновени инфекции ще започнат да се превръщат в смъртна опасност, опасяват се лекарите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *