Черният бъз облекчава белодробните страдания

Черният бъз облекчава белодробните страдания Черният бъз се среща като храст или дърво. Използват се цветовете и плодовете. Основните биологично-активни съставки са етеричните масла, флавонолови, гликозиди главно на кверцетина (рутин, хеперозид, изокверцитин), дъбилни вещества. В плодовете са намират антоцианови багрила, захари, витамин С и други витамини. Зелените плодове съдържат циногенен гликозид и са отровни, но сокът от зрелите плодове не е токсичен. Цветовете на черния бъз подобряват много добре функциите на дихателните пътища, диурезата, защитават срещу бактерии и действат антимикробно, а зрелите плодове са общоукрепващо средство. Цветовете се използват при хрема, ангина, възпаление на горните дихателни пътища, хемороиди, подагра. Зрелите плодове – при анемия, за укрепване на организма след боледуване. Черният бъз влиза в състава на добавки към храната, билкови чайове.

Човек и сам може да си направи отваря – две чаени лъжици се заливат с една чаена чаша вряла вода, престоява 10 минути, прецежда се и се изпива. При билка се слагат две чаени лъжици плодове и 1 чаена чаша вода. Билката не бива да се взима от бременни и лактиращи жени.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *