Страдащите от алергия са предразположени към екзема

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Екземата е възпалително, незаразно кожно заболяване, което предизвиква сърбеж, лющене, сухота, а понякога и зачервяване на кожата.

Понякога се об­разуват малки мехурчета и когато те се пукнат, повърхността на кожата става влажна и раздразнена. Настойчивото чесане на засегнатите места може да до­веде до появата на люспести, груби и твърди участъци. Има различни форми на екзема, като атопичният дерматит е най-разпространената. Често възниква в кожните гънки – там, където се свиват крайниците – колене и лакти, въпреки че е възможна появата й навсякъде по тялото. Чесането може само да влоши екзе­мата и да доведе до нейното разпростиране.

Рискови фактори

Хората с генетична предразположеност към алергии към храни, полени, акари в домашния прах и животински пърхот са по-податливи на екзема. Определени нарушения в имунната реакция (начина, по който тялото реагира на дразнещи или инфекциозни вещества) може да са допълнителен фактор. Много страда­щи от екзема имат повишени нива на хистамин – химическото вещество, което се отделя в организма и предизвиква алергична защитна реакция по кожата (и в резултат се появява възпаление). Установено е, че между екземата (особено атопичния дерматит), астмата и сенната хрема съществува връзка, въпреки че тя не е съвсем ясна. Появата на екзема може да се провокира от тревожност и стрес, както и от екстремални промени в климатичните условия. Освен това хората със суха кожа са по-податливи.

Най-нови проучвания

Според едно маломащабно изследване приемът на три чаши чай оолонг може да облекчи симптомите на екземата. Тъй като тя се смята за алергично кожно заболяване, авторите на проучването предполагат, че полифенолите в чая по­тискат алергичните реакции, тъй като действат като антиоксиданти.

 

 

Кои са основните врагове на кожата?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *