Мускулен тортиколис: Симптоми и лечение

Събуждали ли сте се някога със схванат врат и нетърпима болка в областта на врата? Ако е така, напълно възможно е да сте имали мускулен тортиколис. Научете повече за симптомите и възможните лечения в тази статия.

Мускулният тортиколис е контракция, която се появява в областта на шията и обикновено се дължи на лоша поза при сън. Лошото положение на врата може да доведе до скованост и много болка при движение.

Както се посочва в статията- Актуализация на острата механична цервикалгия, мускулен тортиколис може да възникне и след излагане на въздушни течения или принудителни движения. Така че трябва да се грижите за врата си, за да предотвратите това болезнено състояние.

Вроден мускулен тортиколис

Преди да разгледаме характерните симптоми на мускулен тортиколис, трябва да въведем термина вроден мускулен тортиколис. Това се отнася до наличието на това състояние от момента на раждането на бебето. Проучванията също така показват, че състоянието може да произтича от определена деформация при раждането. Стерноклеидомастоидният мускул на бебето е по-къс поради проблеми по време на раждането.

Единственото решение в тези случаи е да се подложите на хирургическа интервенция възможно най-скоро. Това е така, защото тялото ще се опита да компенсира такова скъсяване на мускула, като причини проблеми в гръбначния стълб, например.

Докато новороденото расте, главата му ще стане по-наклонена на едната страна, отколкото на другата. Когато бъдете принудени да го изправите, ще има съпротивление заедно с лека болка.

Въпреки че можете да избегнете операция в някои случаи, това е единственото решение през повечето време, когато детето се роди с това състояние. Във всеки случай е важно да следвате инструкциите на лекаря, така че да се развие по възможно най-благоприятния начин за бебето.

Симптомите на мускулен тортиколис

Сега, след като научихте за един вид вроден тортиколис, нека да разгледаме симптомите около най-често срещаната версия: тази, която всички знаем, защото сме я имали в някакъв момент от живота си. Освен това ще ви кажем как да облекчите това състояние.

Ограничено движение на главата

Мускулен тортиколис е, когато станете от леглото, след като сте спали цяла нощ и почувствате силна болка във врата при леко движение. Може би главата е наклонена на една страна или има намаление на подвижността в областта. Ако докоснете мястото, където ви боли, ще забележите колко твърд е мускулът.

  • В тези случаи избягвайте резки движения и загрейте врата, за да контролирате температурата на зоната.
  • Може да си направите нежен масаж, за да намалите дискомфорта (въпреки че ще е само за момент).

Главоболие

Мускулният тортиколис също може да причини главоболие, особено ако сте предразположени към него. Това се дължи на сковаността на областта и може също да има болка в шийката на матката.

В тези случаи също трябва да избягвате резки движения и да се опитате да обездвижите зоната. Ако това не е възможно и работата ви изисква мобилност, тогава използвайте скоба за врат. Трябва обаче да го поставите незабавно и в никакъв случай не трябва да увеличава болката ви.

Рамене на различна височина

И накрая, характерен симптом на тортиколис е едното рамо да е малко по-високо от другото. Това се дължи на интензивното свиване, което възниква в мускула и което принуждава главата да се наклони на една страна.

В този случай можете да направите много нежно и контролирано разтягане, за да облекчите дискомфорта си. Освен това трябва да избягвате внезапни движения. Най-доброто, което можете да направите, е да си починете колкото можете повече.

Освен това имайте предвид, че тортиколисът се подобрява с течение на дните. Всъщност обикновено трае около три дни. Така че с подходяща грижа проблемът ви ще изчезне по-рано, отколкото очаквате.

Поддържането на добра поза, докато спите, както и закупуването на подходяща възглавница, може да намали шансовете ви за мускулен тортиколис. Във всеки случай знайте, че всеки ще го изпита в даден момент и няма за какво да се притеснявате.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *