Какви са последиците от калциев дефицит

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Поддържането на нормални нива на този минерал може да намали риска от развитие на редица заболявания

Калцият е един от най-разпространените минерали в човешкото тяло и е важно да се осигури снабдяването му с храната редовно и непрекъснато, за да се избегнат последствия.

Поддържането на разнообразна диета гарантира, че получавате достатъчно от него, въпреки че витамин D също е важен за осигуряване на усвояването му.

Липсата на калций води до остеопороза

Остеопорозата е често срещано заболяване сред жените в менопауза. Предизвиква прогресивна деминерализация на костите, което увеличава риска от фрактури, което обуславя начина на живот на страдащите от него.

След като заболяването започне да прогресира, е трудно да се обърне, така че превенцията е от съществено значение. Наличните лекарства и лечения се опитват да спрат вече причиненото увреждане, но заместването на костта е почти невъзможно. Липсата на калций в зряла възраст е потенциално рискова за увеличаване на шансовете за остеопороза. Това се потвърждава от изследване, публикувано в списание Maturitas, в което правилният прием на минерали е свързан с намаляване на въздействието на състоянието.

Във всеки случай е от съществено значение да се контролира консумацията на хранителното вещество, за да не се превишава. Прекомерното увеличаване на приема води до страдание от камъни в бъбреците. Следователно дневната доза не трябва да надвишава 2000 милиграма.

В допълнение към приема на калций се препоръчва често излагане на слънце или контролирана употреба на добавки с витамин D. Този микроелемент участва в усвояването на минералите и костния метаболизъм. Прилагането на двете вещества заедно помага за намаляване на риска от фрактури в зряла възраст, както е удостоверено от проучване, публикувано в Osteoporosis International.

В допълнение към осигуряването на електролитен баланс, поддържането на адекватни нива на калций в тялото може да намали риска от мускулни крампи. Дори се спекулира, че добавянето на този минерал може да помогне за намаляване на крампи на краката и при бременни жени.

Въпреки това, изследванията, публикувани в Journal of Research in Medicinal Sciences, не са открили ясна връзка. Подозрението произтича от намесата на калция в клетъчния метаболизъм, както от неврони, така и от миоцити (мускулни клетки).

Калцият се намесва в предаването на нервните импулси. Прекомерната загуба на този минерал при спортиста чрез изпотяване може да повлияе на контрактилитета на мускулите и спортните постижения. Ето защо е важно да се гарантира поддържането на електролитния баланс, като се консумират богати на минерали напитки, когато тренирате, особено при ситуации с висока температура.

Последици от недостиг на калций: Спазми

Друг симптом на недостиг на калций в диетата са мускулни спазми или фасцикулации. Това е просто набор от мускулни контракции, видими под кожата.

Те са спонтанни и неволни. Не е вредно за тялото и ако изпитате това чувство, не трябва да се притеснявате.

Ако симптомът се повтори и при определени обстоятелства, консултацията не е излишна. Въпреки това, при бременни жени, например, или хора с хипертония, спазмите крият основен основен проблем, който се отнася до кръвообращението. Не е спешен случай, но може да бъдат назначени кръвни изследвания, за да се изследва.

Предотвратяване на хиперкалцемия

Честото включване на ядки, зелени листни зеленчуци и млечни продукти е ефективна стратегия.

Важно е да запомните значението на поддържането на адекватни количества витамин D за подобряване на усвояването на минерали. Оптимизирането на производството на това вещество включва често безопасно излагане на слънце. Също така е важно да обогатите диетата си със синя риба, яйца и обогатени млечни продукти.

При съмнение за дефицит на витамин D трябва да се консултирате със специалист, за да се прецени необходимостта от суплементация. Тази ситуация може да доведе до увеличаване на риска от заболявания в средносрочен и дългосрочен план.

Калциев дефицит и дългосрочни усложнения

Едно от основните усложнения на калциевия дефицит е остеопорозата. Въпреки че жените са по-склонни да развият това заболяване, мъжете също могат да бъдат диагностицирани. За да намалите риска, важно е да включите в диетата си храни, богати на калций, както и да наблюдавате нивата на витамин D. Включването на зеленчуци и млечни продукти е добър вариант за предотвратяване на това заболяване.

Източници: steptohealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *