Причиняват ли мобилните телефони рак на мозъка?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вредни ли са мобилните телефони и възможно ли е да доведат до рак на мозъка?

мобилни телефони рак на мозъка

Нов систематичен преглед, поръчан от Световната здравна организация (СЗО), не установи връзка между използването на мобилни телефони и риска от появата на мозъчен тумор.

Изследователите не са открили доказателства, че повишеното излагане на радиочестоти, използвани от мобилни телефони и друга безжична електроника, причинява рак на мозъка, дори при хора, които прекарват няколко часа на ден, залепени за мобилните си телефони.

 

В момента мобилните телефони са класифицирани като „възможен канцероген“ за хората

 

Потенциалните опасности за здравето, породени от радиацията на мобилните телефони, се оспорват от известно време. Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира излагането на радиовълни като възможен канцероген за хората през 2011 г.

Миналата година регулаторен орган във Франция поиска от Apple да спре продажбата на iPhone 12 във Франция, тъй като нивата на радиация надвишават европейските ограничения.

„Новият анализ е най-изчерпателната и актуална оценка на доказателствата за мобилните телефони и рака на мозъка до момента”, казва водещият автор на проучването Кен Карипидис, д-р, помощник-доцент в Технологичния университет Суинбърн в Мелбърн, Австралия, и учен в Австралийската агенция за радиационна защита и ядрена безопасност, в интервю за Australian Broadcasting Corporation (ABC), националната обществена медийна служба на Австралия.

„Този систематичен преглед на проучвания с наблюдение на хора се основава на много по-голям набор от данни в сравнение с този, проучен от IARC, който включва и по-нови и по-изчерпателни проучвания, така че можем да бъдем по-уверени, че излагането на радиовълни от безжична технология не е опасно за човешкото здраве,” казва още д-р Карипидис в прессъобщение.

Кен Карипидис, д-р, помощник-доцент в Технологичния университет Суинбърн в Мелбърн, Австралия, и учен в Австралийската агенция за радиационна защита и ядрена безопасност, в интервю за Australian Broadcasting Corporation (ABC)
д-р Кен Карипидис, помощник-доцент в Технологичния университет Суинбърн в Мелбърн, Австралия, и учен в Австралийската агенция за радиационна защита и ядрена безопасност.

 

Какво се крие зад опасенията, че мобилните телефони могат да причинят рак?

 

Има две основни причини, поради които има опасения, че мобилните телефони могат да имат потенциал да причинят определени видове рак или други здравословни проблеми.

Мобилните телефони излъчват радиация под формата на радиовълни и тъй като употребата на мобилни телефони е широко разпространена, дори малко увеличение на риска от рак от мобилни телефони би било тревожно, като се има предвид колко хора ги използват.

На раковите заболявания на мозъка и централната нервна система е обърнато особено внимание, тъй като телефоните се използват близо до главата и тъй като е установено, че йонизиращото лъчение (форма на радиация с по-висока енергия от тази, която излъчват мобилните телефони) причинява някои видове рак на мозъка. Експертите обаче смятат, че енергията, излъчвана от мобилните телефони, е твърде ниска, за да увреди ДНК.

Обратно, йонизиращото лъчение, което идва от рентгенови лъчи и радон, е с висока честота и висока енергия. Този тип висока енергия може да увреди ДНК, което от своя страна може да причини генетично увреждане и да увеличи риска от рак.

 

Използването на мобилни телефони рязко се е увеличило, но не и заболеваемостта от рак на мозъка

 

Как безжичната технология влияе върху здравето е една от най-изследваните здравни теми, според Карипидис. „Нашият преглед разгледа над 5000 проучвания, публикувани между 1994 г. и 2022 г., от които 63 бяха включени в окончателния анализ“, обяснява той.

Изследователите също така са разгледали допълнителни данни за използването на мобилни телефони и случаите на рак и са извършили експерименти с моделиране.

Въз основа на своя анализ изследователите са установили:

• Няма връзка между дългосрочната употреба (използване на телефон повече от 10 години) и случаите на рак на мозъка

• Няма връзка между степента на употреба – или броя на обажданията, или времето, което хората прекарват на телефона – и рака на мозъка

И накрая, като се има предвид, че има милиарди хора, които използват мобилни телефони, изследователите смятат, че ако съществуваше връзка, щеше да има покачване на нивата на рак на мозъка и шията.

Линк към анализа: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024005695

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *