Лайфхак: как да не забравите да вземете лекарството

Една пропусната доза от лекарството, което ви е изписано, или сте закупили без рецепта от аптеката, може да направи цялото лечение безполезно

Как да не пропуснете прием на лекарството си и да го вземете навреме? Съвети от lekuva.net и психолога Павел Боков.

1. Дръжте лекарството на видно място

Нека флаконите или блистерите с лекарствата ви да е винаги на една ръка разстояние от вас. Поставете ги на работния плот. Носете ги със себе си в чантата. Ако трябва да изпиете таблетка преди закуска, дръжте ги до електрическата кана или до кутията с кафе. Изберете място, където определено ще погледнете.

Павел Боков

2. Носете със себе си резервна опаковка хапчета

Наличието на резервна опаковка лекарство е добър изход, ако често се движите: ако ходите на работа из града, когато отидете на гости с нощувка и т.н. Имайте място в чантата, което ще ви спаси, когато сте далеч от домашната аптечка. Ако хапчетата са малки и например често пушите, поставете флакона в кутията с цигари: по този начин определено няма да пропуснете прием.

3. Задайте аларма на телефона си

Възможностите на мобилните телефони днес улесняват приема на лекарства навреме. Задайте гласови сигнали, аларми или друг вид напомняне, за да ви уведомят, когато настъпи време да ги вземете.

4. Начертайте кръстове на ръката си

Старият „бабин“ начин, който работи учудващо добре в нашия век на високи технологии. Можете да оставите телефона си у дома, да не го чувате в превозно средство или да пропуснете известието за прием на лекарствата, ако провеждате разговор, или докато правите нещо друго с телефона. Но никога няма да забравите за вашите хапчета, ако на ръката ви се появи малък кръст, направен с обикновена химикалка. Ръката винаги е пред очите ви, кръстът също – помните всичко и го държите под контрол.

5. Помолете роднини или приятели да ви се обадят

Нямате доверие на паметта си? Използвайте силата на колективния ум: помолете семейството или приятелите да ви се обадят и да ви напомнят, че трябва да вземете лекарството си. Ще се изненадате колко отговорно могат да се държат вашите близки – особено когато става въпрос за приемане на лекарства от друг.

6. Изпратете съобщение до себе си

Напишете напомняне върху огледалото в банята, бележки на хладилника, стикери на работния монитор, писма, които ще изпратите до себе си по имейл. Колкото повече напомняния за прием на лекарството ви „пътуват“ към вас през деня, толкова по-добре.

7. Задайте режим

Създайте си навик да приемате лекарството по едно и също време всеки ден. И още по-добре – „свържете“ приема на хапчета с нещо, което правите всеки ден. Например, вземете таблетката, докато си миете лицето или веднага след като си измиете зъбите. Ще отнеме време на мозъка да научи този модел: да добави още едно действие към обичайната процедура. Първоначално ще трябва да поставите лекарството предварително на видно място (на рафта с пастата и четката за зъби в банята). Но, като правило, след 3-5 дни напомнянията няма да са необходими: вместо тях ще започнат да работят вашите рефлекси.

8. Използвайте самохипноза

Самохипнозата е метод, който работи в много области от живота ни. Тя ще ви помогне и да не забравяте да приемате лекарството си. Изберете време и прекарайте 10 минути в тишина. Дишайте дълбоко и бавно, тихо произнасяйте ключови думи, за котва. Например: „Днес в 15:30 трябва да изпия лекарството си за алергия. Няма да забравя да изпия лекарството си за алергия .“ Още по-добре е, ако по време на тази импровизирана медитация си представите целия процес в детайли: къде е лекарството, как изглежда, какъв вкус има, как и къде наливате вода, за да го изпиете. Звучи смешно, но работи добре. И ако притесненията за паметта ви останат, използвайте всички средства от списъка наведнъж – тогава приема на лекарството определено няма да бъде пропуснат.

Източник: www.bolear.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *