Билкова инфузия за облекчаване на предменструален синдром (РЕЦЕПТА)

При предменструален синдром има лесна за приготвяне инфузия, наречена „лунен чай”, която бързо и ефективно облекчава физическата болка и балансира емоционалното състояние.

предменструален синдром
Тази билкова отвара има бърз и мощен ефект за облекчаване на симптомите на предменструален синдром (ПМС)

Жените използват лечебни билки за подпомагане на плодовитостта, хормоналното здраве и балансиране на менструалния цикъл от хилядолетия. Този „лунен чай” представлява инфузия от хибискус, джинджифил, листа от червена малина, маточина и гинко билоба. Тези подхранващи растителни продукти традиционно се използват за поддържане на здравословен менструален цикъл и подобряване на настроението.

„Лунният чай” е мощна инфузия, която подпомага благосъстоянието на жените по време на менструация. Той е особено ефективен в облекчаването на симптомите на ПМС (предменструален синдром) и насърчава спокойствието и емоционалното равновесие в този период.

 

Билките, нужни за приготвянето на „лунен чай” за облекчаване на предменструален синдром:

 

Инфузията се приготвя от пет растителни продукта: хибискус, гинко билоба, листа от червена малина, маточина и джинджифил. Тези билки съдържат голямо разнообразие от микроелементи, включително витамини, минерали и антиоксиданти.

  • Хибискус – Той е богат на различни полифеноли, които му предават яръко червен цвят. Освен това той съдържа витамин C, който помага на организма да реагира на стреса и облекчава чувството за тревожност и безпокойство
  • Гинко – Освен че подпомага паметта, гинко билобата благоприятства настроението и облекчава физическия дискомфорт, който се наблюдава по време на предменструален синдром.
  • Листа от червена боровинка – Тези листа са ценна билка, която е изключително полезна за женската полова истема. В европейската народна медицина билката се използва за укрепване на матката и при проблеми с менструацията.
  • Маточина – Маточината отпуска нервите и се използва за подобряване на съня и облекчаване на чувството за тревожност и безпокойство.
  • Джинджифил – Той хармонизира тази смес от билки и й предава приятен и леко пикантен вкус. Джинджифилът е мощно противовъзпалително и облекчава болките, свързани периода на предменструален синдром.

 

Приготвяне на „лунен чай” за облекчаване на предменструален синдром (ПМС):

 

„Лунният чай” е билкова настойка, което означава, че съставките киснат по-дълго във водата, отколкото при традиционния чай. Именно за това той има по-силен вкус и по-висока концентрация на полезни хранителни вещества.

Билката настойка е лесна за приготвяне, но има няколко неща, които трябва да имате предвид.

  • Сложете джинджифила в студената вода, която оставете да кипне бавно. Това е нужно, защото джинджифилът е твърдо коренище и отделя полезните си съединения по-бавно.
  • Листните билки се настойват със заврялата джинджифилова вода.
  • За да получите инфузията, трябва да оставите съставките да се настойват за около 4 часа. Ако предпочитате по-лек вкус, тогава може ги настойвате и само за 20 минути, но ще ефектът й ще бъде по-слаб.
  • Може да съхранявате готовата отвара в хладилник до 3 дни, като може да я пиете топла или студена. След 3 дни отварата губи силата си.

 

Рецепта за отвара за облекчаване на неразположение преди цикъл:

 

  • 1/4 чаша изсушен цвят от хибискус
  • 2 с.л. сушени листа от гинко билоба
  • 2 с.л. сушени листа от червена малина
  • 2 с.л. сушена маточина
  • 1 петсантиметрово парче джинджифил (нарязано на едро)
  • 4 чаши студена вода

Сложете хибискуса, гинко билобата, листата от червена малина и маточина в среден по големина термо буркан или термос и го оставете настрана на плота си.

Сложете джинджифила в тенджера със среден размер и го залейте с 1 литър студена вода. Оставете го да заври на средно силен огън, след което веднага изключете котлона. Внимателно изсипете съдържанието на тенджерата в буркана и оставете да втаса за около 4 часа.

Прецедете през сито (цедка) с фина мрежа и изхвърлете останалите билки.  Насладете се на напитката гореща или студена и съхранявайте в хладилник до 3 дни.

Получената отвара е достатъчна за 4 чаши.

Източник: https://nourishedkitchen.com/

ПМС
Хранителната добавка ПМС – срещу симптомите на предменструален синдром

неразположение преди цикъл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *