Лечебната сила на женшена

Наричан „природно чудо”, „корен на живота”, „сто сили” или „духът на Земята”, женшенът помага за преодоляване на редица физически и психологически заболявания. Екстрактът от него е прекрасен имуностимулатор. Най-подходящо е да се приеа през есента, за да може да заредим организма си с укрепващи вещества, които да ни помогнат да бъдем здрави през зимата.

Женшенът е бил използван в източната медицина в продължение на повече от 4000 години като укрепващо средство на жизнената енергия чи. Някои ботаници казват, че коренът му е концетрирал в себе си земната жизнена енергия. Според китайската медицина с приемането на женшена в организма се доставя голямо количество енергия ян.

Една от най-важните му функции е, че стимулира имунитета. Изследванията сочат, че след прием женшенът повишава продължителността на живот на имунните клетки, както и на техния брой. Прилага се успешно при стареенето след 40г., при стрес, умора, депресия, хепатит, грип, постравматични и следхирургични състояния.

Продуктът влияе благотворно върху кръвоносната система, стимулира тъканното дишане, регулира амплитудата и честотата на сърдечните съкращения, спомага за бързото зарастване на раните, има радиозащитно действие. Женшенът увеличава физическата и умствената активност, подобрява съня, апетита и настроението. Прилага се още при заболявания на централната нервна система, разстройства на сърдечно-съдовата система, ревматични дегенеративни заболявания, анемии, язви, хроничен гастрит, цироза на черния дроб, мускулна дистрофия, задух.

Има добри резултати при лечение на климактеричен синдром, хипофункция на половите жлези и импотентност. Женшенът е може би най-популярното растително средство за стимулиране на потентността. Корените му съдържат биологично активни вещества, наречени гинсеноиди. Допуска се, че те подпомогат отделянето на тестостерон от организма и така стимулират удоволствието и еректилните възможности.

Женшенът е много актуален продукт на световния пазар, той доставя енергия и е силен адаптоген. Дава се на начинаещи атлети и такива в напреднала възраст, като повишава техния аеробен капацитет и издръжливост. Лековитият корен съдържа етерични масла, алкалоиди, мастни киселини, пектинови вещества, витамини С, В1, В2, минерални вещества и други.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *